• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.10.2023

01:09

Ocene Srbija: Štoperi kao da su jeli bunike, gde je nestao Sergej, šteta zbog Mitra!

Starsportphoto

Fudbal

Ocene Srbija: Štoperi kao da su jeli bunike, gde je nestao Sergej, šteta zbog Mitra!

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je u Budimpešti od Mađarske sa 2:1 (2:1) u derbiju G grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024.

Mogli su "orlovi" već na "Puškaš areni" da obezbede direktnu vizu za kontinentalno takmičenje, bili su bolji rival svih 90 minuta, ali su propustili veliki broj šansi i na kraju su za to i žestoko kažnjeni.

Selektor Dragan Stojković Piksi pokušao je promenom formacije da iznenadi protivnika i kolegu Marka Rosija s druge strane, ostavio je čak i kapitena Dušana Tadića na klupi, ali to ipak na kraju nije dalo pozitivan rezultat.

Golove za domaći tim postigli su Varga u 20. i Šalaj u 34. minutu, dok je jedini pogodak za našu selekciju dao defanzivac Strahinja Pavlović.

Evo kako je Informer video učinak svih aktera u srpskoj reprezentaciji.

Vanja Milinković Savić 6 - Počeo je dobro, uhvatio prve dve lopte i izgledalo je kao da ima sve pod kontrolom, a onda je, zbog panične igre naše odbrane, primio prvi gol kod kojeg nije mogao apsolutno ništa. Drugi pogodak bilo je remek-delo Šalaja, ali stiče se utisak i da je Vanja zakasnio za pola sekunde da se malo bolje postavi. U drugom poluvremenu je pohvatao sve, osim onog zicera Bole, kada je u situaciji "jedan na jedan" šutirao pored stative.

Strahinja Eraković 5,5 (do 46.) - Neubedljiv, kao da je bio pomalo stegnut i uplašen. Trebalo je da pomogne da se zatvori ta desna strana, ali kada odbrana primi dva gola u razmaku od samo 14 minuta, a pritom dozvoli da svaki napad domaćina bude i opasnost za Vanju, onda je jasno da tu debelo nešto nije štimalo. Nije to onaj Eraković koji je plenio samopouzdanjem dok je nosio dres Crvene zvezde. To se najbolje videlo u onoj situaciji kada je Soboslaj krenuo da ga "lomi", a Strahinja počeo da posrće i da se vrti oko svoje ose ili kada mu je Varga pobegao kod prvog gola.

Nikola Milenković 5,5 - Ovaj momak mora pod hitno da promeni klub, da počne da napreduje, jer je evidentno da već duži vremenski period stagnira. Trebalo je u Budimpešti da nosi našu odbranu, a bio je najslabija karija. Užasno se postavio kod prvog gola, dozvolio da mu Varga dođe skoro u peterac i realizuje odličnu povratnu loptu Nega za vođstvo domaćina od 1:0, dok je kod udarca Šalaja bio u grupi onih koji nisu ni pokušali da mu izađu u blok. Samo za nijansu popravio je utisak u nastavku, a na kraju je mogao da nam donese i bod, kada je u nadoknadi vremena njegov šut glavom odbranio golmana Dibusa.

Foto: Starsportphoto

 

Strahinja Pavlović 6 - Koliko oscilacija ima u igri ovog momka, to je prosto neverovatno. Od očaja do sjaja i tako u krug. Umeo je ozbiljno da ispadne i odleti u prazno kada su Mađari išli u brze kontre, nekoliko puta je i "prodao" čiste lopte u fazi napada, ali je s druge strane toliko puta uklizao, borio se, pokazao neverovatnu želju... Zbog toga je i nagrađen izjednačujućim golom, samo šteta što je ta radost trajala samo minut. Potvrdio je po ko zna koji put da mu je prekid ozbiljno oružje, a u finišu nije imao ni sreće, pošto je pogodio stativu.

Aleksa Terzić 5 (do 46.) - Noćna mora za prvotimca Salcburga u Budimpešti, ali i velika škola. Da li su ga pojeli veliki pritisak i značaj utakmice ili je podlegao sjajnoj atmosferi na "Puškaš areni", nije sad toliko ni bitno, jer će ovaj košmar mladi levi bek dugo pamtiti. Pucalo je po njegovoj strani celo prvo poluvreme, Nego ga je prolazio kad i kako je hteo, pa je tako Mađarska i dolazila do vođstva. U napadu nije uradio ništa vredno pomena, tako da ako je Piksi i želeo nekoga da iznenadi stavljanjem Terzića u tim, uspeo je - iznenadio je sve srpske navijače.

Saša Lukić 6 (do 84.) - Mnogo je bio bolji u prvom poluvremenu. Nudio se, tražio loptu, gurao napred, videlo se da je željan igre... Bio je znatno ofanzivniji nego inače, s obzirom da je imao Gudelja da mu "čuva leđa". U drugom delu fizički pao, možda i zbog činjenice da ga je ove sezone mučila i povreda, pa nije puno igrao ni u svom klubu Fulamu.

Foto: Starsportphoto

 

Nemanja Gudelj 6 - Po ko zna koji put je pokazao da može da odgovori svim zadacima koji su potrebni. Prvo poluvreme dobar, na svojoj standardnoj poziciji zadnjeg veznog, pokupio veliki broj lopti, čak je prvi i zapretio Dibusu udarcem sa distance. U nastavku utakmice morao da se "spusti" na štopera, a jedini kiks odbrane u tom periodu bila je ta rupa u 72. minutu, kada je lopta prošla kroz sredinu do Bole, koji ipak nije bio precizan.

Andrija Živković 6 (do 75.) - Upisao je asistenciju, radio ono što i uvek - špartao gore-dole pored aut-linije, ubacio bezbroj lopti u kazneni prostor, ali... Onaj kontranapad u prvom poluvremenu, kada je trebalo iz prve da odigra Mitroviću i spoji ga sa golom, ali je umesto toga zakasnio sa predajom, sigurno će ga neko vreme proganjati. Ostaje nedoumica i zašto u reprezentaciji ne čini ono što radi u svom klubu PAOK-u, kada primi loptu na boku, uđe u kazneni prostor, namesti se na jaču levu nogu i šutira. Baš to nam je nedostajalo protiv Mađara.

Mijat Gaćinović 5,5 (do 67.) - Može on mnogo, mnogo bolje. To je pokazao u AEK-u. Imao je veliku želju da obeleži povratak u nacionalni tim posle tri godine, to nije sporno, ali kao da mu je uvek falio taj poslednji potez. Bio je znatno agilniji u prvih 45 minuta, menjao je strane sa Živkovićem, ulazio u sredinu, tražio pas, slobodan prostor... Međutim, sve je to bilo nedovoljno za neki konkretan učinak. Ostaje nejasno zašto u uvodnim minutima meča, kada je izašao sam na golmana Dibusa nije šutirao, već je pokušao da proigra Sergeja i to bez uspeha.

Foto: Starsportphoto

 

Sergej Milinković Savić 5,5 - Nevidljiv. Trebalo je da bude glavni organizator naše igre u izostanku Dušana Tadića, a nije uradio ništa vredno pomena. Izgubio se negde između veznog reda i napada, pokušavao je na momente da "gurne" neku loptu Mitroviću, ali sve je premalo za igrača njegovog kalibra. Jako slaba partija zvezde Al Hilala.

Aleksandar Mitrović 6,5 - Veliko srce ima ovaj momak, koliko snage i želje u njemu ima to je neverovatno. Toliko se trudio, trčao i levo i desno, ulazio u sredinu po loptu, rvao se sa čuvarima, poništena su mu dva gola zbog ofsajda... On je bio u svakom smislu ratnik na terenu, baš ono što je selektor Stojković pred utakmicu i tražio od svojih izabranika. Nedostajao mu je Tadić, s njim je i prodisao u drugom delu. Šteta, velika šteta što nije nagrađen pogotkom.

IZMENE

Dušan Tadić 6,5 (od 46.) - Svaka čast Piksiju na želji da iznenadi protivnika, ali kada imate igrača Tadićevih kvaliteta u timu, ne smete sebi da dozvolite da on presedi na klupi 45 minuta. Ulaskom kapitena na teren ujedno su se povezali i konci u našoj igri, bili smo mnogo opasniji, pogodio je i stativu... Ostaje žal što sve to na kraju nije donelo "orlovima" makar izjednačenje i vredan bod.

Foto: Starsportphoto

 

Filip Kostić 5,5 (od 46.) - Brzina je njegov glavni adut, to je jasno, ali da smo ga navikli u mnogo boljem izdanju, tu dileme nema. Trebalo je da nam donese prevagu na terenu u momentu kada jurimo izjednačenje, da on bude taj koji će da probija po boku i asistira ofanzivcima. Toga nije bilo. Dozvolio je sebi čak u finišu i da zaboravi na protivničkog igrača, koji je, na našu sreću, promašio zicer.

Filip Đuričić 5,5 (od 67.) - Proveo je skoro pola sata na terenu, a ništa konkretno nije uradio. Bleda partija, pogotovo ako se uzmu u obzir njegove ofanzivne karakteristike.

Nemanja Radonjić (od 75.) - Bezuspešno pokušavao dva-tri puta da probije po strani. Premalo vremena na terenu za ocenu.

Petar Ratkov (od 84.) - Imao dva dobra pokušaja, mogao u nadoknadi čak i da nam donese izjednačenje.

Foto: Starsportphoto

 

Selektor Dragan Stojković 5,5 - Ove kvalifikacije su sušta suprotnost od onih za Mundijal u Kataru, kada je reč o našoj igri. U defanzivi ni za pedalj nismo napredovali, naprotiv, utisak je da bukvalno svaka ekipa koja nam pređe centar može i da nam zatrese mrežu. Na meču u Budimpešti koji je mogao da nam donese i overen plasman na EP, odlučio je Piksi da promeni formaciju, ubaci od starta momke poput Erakovića, Terzića i Gaćinovića, koji dosad nisu ni bili standardni i promašio. S druge strane, ne može da se ne prizna da smo u oba duela nadigrali Mađare, stvorili više šansi, samo što se one na kraju ne broje. Završnica mora da bude mnogo bolja protiv Crne Gore.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija