• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

17.10.2023

13:41

Bivša braća su znala da nam zakuvaju! "Orlovi", sad sve naplatite (VIDEO)

Starsportphoto

Fudbal

Bivša braća su znala da nam zakuvaju! "Orlovi", sad sve naplatite (VIDEO)

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Srbije večeras protiv Crne Gore (20.45, RTS 1) igra odlučujući meč za odlazak na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Pobeda na "Marakani" imperativ je za izabranike Dragana Stojkovića Piksija ukoliko žele da se plasiraju na kontinentalno takmičenje posle 24 godine posta! Nema sumnje da su "orlovi" favoriti u ovom okršaju, tu ulogu su opravdali u prvom meču u Podgorici, gde su slavili sa 2:0, međutim, prošlost mora da nas pozove na oprez.

Bilo je nekoliko primera kada su bivša braća itekako umela da nam pomrse račune i "zakuvaju čorbu". Ruku na srce, bilo je i uspeha naše selekcije, ali svakako nije na odmet podsetiti na opomene koje su nas skupo koštale.

Foto: Starsportphoto

 

Ukoliko krenemo od raspada SFRJ, prvi međusobni duel sa komšijama imali smo protiv Makedonije i Hrvatske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2000. Sa Makedoncima smo lako izašli na kraj i ostvarili dve pobede - 3:1 i 4:2.

Međutim, verovatno nema navijača u Srbiji koji ne zna za utakmice sa "koskastima", kada je prvo bilo 0:0 u Beogradu, uz nestanak struje na "Marakani", a potom 2:2 u Zagrebu.

Ekipa tadašnjeg selektora Vujadina Boškova uspela je da, i pored ranog isključenja Zorana Mirkovića, golovima Predraga Mijatovića i Dejana Stankovića osvoji vredan bod na "Maksimiru". Tako smo kao prvoplasirani u grupi izborili direktnu vizu za EURO u Belgiji i Holandiji.

Već u narednom ciklusu za Mundijal 2002. žreb nas je spojio sa Slovenijom. I ozbiljno smo kiksnuli. I na strani i kod kuće odigrali smo 1:1, a sa makar jednom pobedom plasirali bismo se u baraž.

Ovako su "plavi" završili kao treći u grupi, sa bodom manje od "zmajčeka" i četiri u odnosu na prvoplasiranu Rusiju. Taj neuspeh ujedno je koštao posla selektora Milovana Đorića, koji je imao i sukobe sa pojedinim igračima, poput Predraga Mijatovića.

Plasman na za Svetsko prvenstvo 2006. overili smo protiv Bosne i Hercegovine. U tom periodu država nam se zvala Srbija i Crna Gora, reprezentaciju je vodio pokojni Ilija Petković, a kvalifikacije smo završili kao prvi u grupi i to sa samo jednim primljenim golom.

Foto: Starsportphoto

 

Prvi meč protiv BiH u Sarajevu završen je 0:0, a potom su naši momci, na krcatoj "Marakani" u poslednjem kolu, slavili sa 1:0 pogotkom Mateje Kežmana i tako proslavili odlazak u Nemačku.

U borbi za Evropsko prvenstvo 2012. ponovo je usledio susret sa Slovencima. I opet su bili kobni po nas. Utakmica u Beogradu je završena bez pobednika (1:1), ali ono što je usledilo u Ljubljani verovatno još boli mnoge ljubitelje fudbala u Srbiji.

"Zmajčeki" su slavili sa 1:0, nestvarnim pogotkom Vršiča, koji je golmana Bojana Jorgačevića u nadoknadi prvog poluvremena matirao iz slobodnog udarca sa skoro 50 metara.

Da nesreća nikad ne dolazi sama potvrdilo se kada je Nemanja Vidić promašio jedanaesterac, pošto mu je Handanović uhvatio "živu loptu". Bio je to ujedno i oproštaj kapitena Mančester junajteda od nacionalnog tima, a ubrzo je ista sudbina zadesila i selektora Vladimira Petrovića Pižona. Odlazak na EURO ostao je i dalje san.

Istorija sa komšijama

Kvalifikacije za EP 2000.

Jugoslavija - Hrvatska 0:0
Hrvatska - Jugoslavija 2:2
Jugoslavija - Makedonija 3:1
Makedonija - Jugoslavija 2:4

Kvalifikacije za SP 2002.
Slovenija - Jugoslavija 1:1
Jugoslavija - Slovenija 1:1

Kvalifikacije za SP 2006. 
BiH - SCG 0:0
SCG - BiH 1:0

Kvalifikacije za EP 2012.
Srbija - Slovenija 1:1
Slovenija - Srbija 1:0

Kvalifikacije za SP 2014.
S. Makedonija - Srbija 1:0
Srbija - S. Makedonija 5:1
Hrvatska - Srbija 2:0
Srbija - Hrvatska 1:1

Liga nacija 2018.
Crna Gora - Srbija 0:2
Srbija - Crna Gora 2:1

Liga nacija 2022.
Srbija - Slovenija 4:1
Slovenija - Srbija 2:2

Kvalifikacije za EP 2024.
Crna Gora - Srbija 0:2

Kvalifikacije za Mundijal 2014. donele su i nove okršaje sa Makedonijom i Hrvatskom. Na klupi legendarni Siniša Mihajlović, koji je napravio rez i drastično podmladio ekipu.

I baš pred meč sa Makedonijom u Skoplju napravio je iznenađujući potez, odlučio da dotadašnjeg vođu tima Baneta Ivanovića ostavi na klupi, a kapitensku traku dao je Aleksandru Kolarovu. Kao rezultat poremećene atmosfere došao je i poraz od 1:0.

Uspeli smo Makedoncima da se revanširamo kod kuće (5:1), ali ne i Hrvatima. Ono što se dešavalo pred duel u Zagrebu još se prepričava, kada je pokojni Miha ostavio na klupi neke iskusne igrače, izveo potpuno neočekivan sastav i dobio šamar - 2:0 za "kockaste".

Na "Marakani" nije bilo pobednika - 1:1. Tu utakmicu obeležio je Aleksandar Mitrović prvim pogotkom u dresu Srbije, kao i defanzivac "šahovničara" Josip Šimunić, koji je krvničkim startom u kontranapadu zaustavio Miralema Sulejmanija, zaradio direktan crveni karton, ali i sprečio siguran gol.

Na kraju, treće mesto u grupi i neodlazak u Rio de Žaneiro.

Foto: Starsportphoto

 

Sve do 2018. i novoformirane UEFA Lige nacija čekali smo na susret sa bivšom braćom i to baš sa Crnogorcima. Upisali smo tada dve pobede - 2:0 i 2:1, pa se večeras nadamo makar reprizi.

U međuvremenu, odmerili smo prošle godine snage i sa Slovenijom u istom takmičenju, a trijumf kod kuće (4:1) i remi u gostima (2:2) obezbedili su nam prvo mesto u grupi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15