• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.11.2023

06:40

Na današnji dan: Jugoslavija izborila EURO, pa za "zelenim stolom" ostala bez vize za Švedsku!

printscreen

Fudbal

Na današnji dan: Jugoslavija izborila EURO, pa za "zelenim stolom" ostala bez vize za Švedsku!

Podeli vest

Embargo sprečio četu Ivice Osima da pojuri evropski tron u Švedskoj naredne godine.

Ostala je 1991. godina upisala kao najuspešnija fudbalska u istoriji Jugoslavija, a kasnije i Srbije. Crvena zvezda postala ja šampion Evrope, kasnije i sveta. Nažalost, '91 je morala da bude pamćena po još sportskih uspeha, ali je početak ratnih razaranja na teritoriji bivše "Juge" pokvario planove fudbalskoj reprezentaciji. 

Selekcija koju je sa klupe predvodio Ivica Osim prošetala se kroz kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a ključni meč odigrala je baš na današnji dan protiv Austrije. 

Na "Praterštadionu" u Beču Austijanci su dočakali moćnu Jugoslaviju predvođeni najvećim zvezdama tadašnjeg fudbala. Među stativama je bio Omerović, odbranu su tržali Milanič, Jokanović, Brnović, u veznom redu Osim je računao na Savićevića, Mihajlovića, Lukića, Vujačića, Mijatovića, a napad... Darko Pančev. To je dovoljno! 

Foto: printscreen/eu-football

 

Jugoslaviji je trijumf garantovala mesto na kontinentalnoj smotri godinu dana kasnije u Švedskoj. Sjajno je počelo, a pitanje pobednika rešeno je već do poluvremena. Prednost našoj reprezentaciji doneo je Vladan Lukić u 18. minutu, da bi u 38. konačan rezultat postavio Dejan Savićević. 

Pobedom u Beču Jugoslavija je iza sebe na tabeli ostavila Dance koji su imali bod manje. Sa 14 bodova, sedam pobeda iz osam mečeva, plasman na Evropsko prvenstov nakon osam godina čekanja bio je obezbeđen, ali su svetski moćnici imali drugačije planove. Nažalost, sve je moglo i moralo da bude drugačije. 

Sjajne igre Jugoslavije u kvalifikacijama ispostavile su se kao uzaludne, deset golova Darka Pančeva nisu vredela ništa budući da je rat u bivšoj državi počeo... Odluka je bila - Jugoslavija zbog embarga ne može na Evropsko prvenstvo, a umesto čete Ivice Osima na kontinentalnu smotru ide Danska. 

Sve drugo je istorija, ali nažalost, ne naša. Danci su jedva prošli grupu sa četiri osvojena boda ispred Francuske i Engleske, a iza domaćina Švedske. U polufinalu su posle penala bili bolji od Holandije da bi u finalu golovima Jensena i Vilforta postali šampioni Evrope prvi put ikada. 

Nažalost, nakon te odluke Srbija je mesto na Evropskom prvenstvu osigurala samo jednom 2000. godine, ali šansu da "orlove" vrati na kotninentalnu smotru ima selekcija Dragana Stojkovića Piksija kojoj je remi protiv Bugarske u poslednjem meču kvalifikacija dovoljan  za odlazak na EURO 2024. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija