• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.11.2023

06:55

Na današnji dan: Tri godine od smrti velikog Dijega Armanda Maradone

Reuters

Fudbal

Na današnji dan: Tri godine od smrti velikog Dijega Armanda Maradone

Podeli vest

Na današnji dan, 25. novembra 2020. godine, u 60. godini preminuo je jedan od najboljih fudbalera svih vremena, Dijego Armando Maradona. Čuveni Argentinac bio je prvak sveta sa svojom reprezentacijom 1986. godine, a italijanskom Napoliju kao igrač doneo je dva šampionska pehara. Tokom karijere igrao je za Boku, Barselonu, Sevilju, Njuels Old bojse i pomenuti Napoli, a selektor "gaučosa" bio je od 2008. do 2010. godine.

Za mnoge - najbolji i najživopisniji fudbaler svih vremena. Bio je fudbalski virtuoz, umeo je sa loptom da uradi šta god poželi. U Argentini dan-danas ima status božanstva i imaće verovatno zauvek.

Maradona je rođen 30. oktobra 1960. godine u mestu Vilja Fiorikio i imao je sedmoro braće i sestara. Nadimak mu je bio "El Pibe", u prevodu "Zlatni dečak", a za Boku je potpisao sa 21 godinom. Godinu dana kasnije prešao je u Barselonu, u čijem dresu je postigao čuveni gol Crvenoj zvezdi na "Marakani" 1982. godine, kada je lobovao Aleksandra Stojanovića. Tada mu je skandiralo 90.000 navijača.

 

 

Vrhunac karijere doživeo je 1986. godine, kada je sa Argentinom osvojio titulu prvaka sveta. Za tu godinu i to Svetsko prvenstvo u Meksiku vezuje se pojam "Božija ruka", pošto je Maradona u meču protiv Engleske dao dva gola, a jedan od njih rukom. Pogodak je bio priznat, što je na neki način i obeležilo karijeru ovog vrhunskog fudbalera.

 

 

Kasnije, 1991. godine, bio je i pod 15-mesečnom suspenzijom zbog korišćenja kokaina, što je takođe obeležilo njegov život. Sam je priznao da je kokain počeo da koristi sa 24 godine dok je igrao u Barseloni, a imao je problema i sa alkoholom. 

Baš u tom periodu imao je i problema sa zakonom, pošto je priveden zbog posedovanja narkotika. Devet godina kasnije bio je na Kubi, gde se lečio. Kasnije je bio selektor fudbalske reprezentacije Argentine, a gde god se pojavljivao, izazivao je veliku pažnju.

Foto: Reuters

 

 

Legendarni fudbaler svoje poslednje dane života proveo je u bolnici u La Plati. Primljen je 2. novembra 2020. godine, navodno, zbog psihičkih problema. Tada je saopšteno da njegovo stanje nije ozbiljno. Dan kasnije podvrgnut je hitnoj operaciji mozga. Pušten je 12. novembra nakon uspešne operacije na kućno lečenje.

Nažalost, 13 dana kasnije pretrpeo je srčani udar. Preminuo je u svom domu u Tigreu u provinciji Buenos Ajres. Njegov kovčeg bio je prekriven argentinskom zastavom i njegovim dresovima Argentinos juniorsa, Boke i Argentine.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija