• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

02.01.2024

13:26

Uništavaju Seriju A! Haos u Italiji, klubovi se pobunili, moraju da plaćaju porez

Tanjug/AP

Fudbal

Uništavaju Seriju A! Haos u Italiji, klubovi se pobunili, moraju da plaćaju porez

Podeli vest

Italijanska Vlada zvanično je 1. januara 2024. godine ukinula “Crescita Decree”, zakon koji Španci zovu "Bekamovo pravilo, a dozvoljavalo je klubovima da plaćaju samo 50 odsto poreza na plate skupih fudbalera koji dolaze iz inostranstva.

Prvo je cilj bio bio da se stvore uslovi da najbolji igrači dođu u Seriju A, ali su stranci postali jeftiniji od domaćih igrača, a Italijani smatraju da više nemaju sjajne mlade igrače kao nekada.

Mediji prenose da su zahvaljujući pomenutom pravilu Roma i Milan svake sezone štedeli po više od 20.000.000 evra,  Juventus a cela liga je samo u prošloj sezoni na porezu tako uštedela 140.000.000 evra. Primera radi, fudbaler Intera Lautaro Martinez, na koga se ono pravilo nije odnosilo, igra za platu od 6.000.000 evra neto, a Interov bruto trošak je 11.100.000. Markus Tiram, takođe igrač "neroauzura", na koga se ovo pravilo odnosilo, igra za istu neto platu od 6.000.000 evra godišnje, ali klub bruto košta 7.900.000. Naravno, pravilo se nije odnosilo na sve, nego samo na igrače koji su barem dve prethodne sezone provodili u inostranstvu i koji su sa italijanskim klubovima potpisivali ugovore na minimum dve godine. Ako bi produžili saradnju  popust bi ostao. Sad će klubovi na sve igrače koje dovedu od januara morati da plate pun porez, pa ne čudi što se bune.

 

Foto: Reuters

 

 

- Ne tiče se ovo samo igrača, već i trenera, poput Žozea Murinja. Da danas želimo da vratimo De Zerbija u Seriju A ne bismo imali novca bez ovog pravila, uzevši u obzir koliko se zarađuje u Premijer ligi.  Ovo je autogol! Klubovi će morati da menjaju strategije, osiromašićemo kvalitetom - rekao je direktor Intera Bepe Morata. 

Grme i iz Milana.

- Samo u Italiji zakon poput ovoga može da se promeni preko noći, bez bilo kakve javne rasprave onih na koje to direktno utiče, a to su pre svega klubovio - poručio je izvršni direktor Milana Đorđo Furlani. 

 

Foto: EPAIMAGES

 

 

Oglasio se i prvi čovek Lacija Klaudio Lotito, inače i član stranke Forca Italija, jedne od vladajućih u italijanskom parlamentu.

- Juventus, Milan i Roma će ovim biti uništeni. A nije dobro ni za državu, jer neće prihodovati novac. Valjda je bolje ako imate stranca koji plaća poraz Italiji, nego da stranaca uopšte ne bude, ni prihoda od poreza. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija