• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.O.

24.02.2024

08:09

Sunovrat londonskog velikana... Čelsi mora da izgubi u finalu kako ga UEFA ne bi kaznila!

Tanjug

Fudbal

Sunovrat londonskog velikana... Čelsi mora da izgubi u finalu kako ga UEFA ne bi kaznila!

Podeli vest

Eventualnim trijumfom nad Liverpulom "plavci" bi izborili učešće u Ligi konferencija zbog čega bi prekršili finansijski fer-plej.

Jedan dan deli nas od prve borbe za trofej u Engleskoj, ali bi duel koji odlučuje o osvajaču Karabao kupa mogao da bude rešen i pre nego što je počeo. Naime, britanski mediji već nekoliko dana bruje o tome kako bi za Čelsi bilo pametnije da izgubi od Liverpula i tako ostane bez sigurnog mesta u UEFA takmičenjima naredne sezone! 

Naravno, teško je očekivati da će "plavci" ispustiti mogućnost da se domognu prvog trofeja u eri Toda Bolija, ali bi eventualna pobeda nad Liverpulom, utisak je, donela više štete nego koristi. Razlog za to su stroga UEFA pravila koja se tiču finansijskog fer-pleja.

"The Athletic" pozabavio se trenutnom finansijskom situacijom u Čelsiju. "Plavci" jedva, mada je malo kome da jasno na koji način, uspevaju da ispeglaju svoje knjige kako bi ispunili zahteve Premijer lige koji se tiču PSR-a. Reč je o pravilniku koji se tiče maksimalnog gubitka tokom nekoliko godina. 

Premijer liga jasno propisuje da klub u periodu od tri godine ne sme da ima deficit veći od 105.000.000 funti. Iako je Čelsi samo na pojačanja od dolaska Bolija na "Stamford Bridž" uložio preko 600.000.000 evra, limit još uvek nije preokrašen i papirologija je čista. Takvu sreću teško da bi "plavci" imali kada su UEFA propisi u pitanju. 

Evropska kuća fudbala nedavno je rešila da iskoreni "amortizaciju" transfera i to baš zbog Čelsija. Londonski klub je prethodnih godina angažovao Mihajla Mudrika i Enca Fernandeza i sa njima potpisao ugovore na osam godina. Samim tim, ogroman novac uložen na skupocena pojačanja raspoređen je po dužini ugovora čime je jasno izbegnut finansijski fer-plej. 

U sedištu UEFA odmah su reagovali i uveli zakon da ugovori ne mogu biti duži od pet sezona. Razlog je "amortizacija" koju je Čelsi uspešno zloupotrebio. Ipak, i sa tom rupom u zakonu koju su "plavci" iskoristili za dovođenje Mudrika i Fernandeza, "The Athletic" smatra da bi plasman u evropsko takmičenje donelo daleko više štete nego koristi klubu iz Londona. 

Foto: EPA

 

Budući da finansijske premije u Ligi konferencija nisu ogromne, Čelsi bi bio prinuđen da tokom leta prodaje veliki broj igrača kako bi uspešno ispeglao svoje knjige. "Plavci" bi eventualnim osvajanjem trećeg po jačini UEFA takmičenja zaradili tek 15.000.000 evra što ne bi donelo dovoljan profit i omogućilo nešto mirnije godine na "Stamford Bridžu". 

Ipak, stručnjak  za finansije u svetu fudbala - Kiran Megvajer, smatra da bi Čelsi eventualnom pobedom u finalu Karabao kupa mogao da se nagodi sa UEFA. "Plavci" bi, u tom slučaju, odustali od učešća u Ligi konferecija i tako izbegli da budu kažnjeni zbog kršenja finansijskog fer-pleja. 

Nešto slično uradio je Milan pre tri godine. "Rosoneri" su tada zbog nesavesnog poslovanja dobili dve godine zabrane igranja na međunarodnoj sceni, klub je reagovao i nagodio se sa UEFA da napuste Ligu Evrope kako bi već sledeće godine imali čiste papire. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija