• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ranko Čabarkapa

20.03.2024

18:00

Osveta Sovjeta za "dramu u Tampereu"! Kako je Lav Jašin spustio "rampu" na jugoslovensku titulu!

profimedia/YouTube printscreen

Fudbal

Osveta Sovjeta za "dramu u Tampereu"! Kako je Lav Jašin spustio "rampu" na jugoslovensku titulu!

Podeli vest

Ostalo je još 24 časa do prijateljskog okršaja između selekcija Rusije i Srbije u Moskvi. Biće to ukupno 29. duel dve reprezentacije pod različitim nazivima, u raznim istorijskim razdobljima i sa različitim ulogom.

Juče smo pisali o istorijskim, prvim okršajima Jugoslavije i SSSR-a na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine, a sada ćemo se prisetiti još jednog kultnog meča! Osam godina nakon velike pobede Jugoslovena u utakmici koja je bila mnogo više od fudbala, Sovjeti su bili željni osvete!

Foto: profimedia

 

Prvi Evropski kup nacija, kako se u prva dva izdanja zvanično nazivala smotra najboljih kontinentalnih selekcija, održan je u Francuskoj 1960. godine. Završnom turniru prethodilo je mnogo političkih trzavica, pošto je svet tih godina bio duboko politički i ideološki podeljen. Učestvovalo je ukupno 17 timova, dok su renomirane selekcije poput Zapadne Nemačke, Italije, Holandije i Engleske odbile učešće, jer su čelnici njihovih Saveza glasali protiv organizovanja turnira. U preliminarnim rundama igralo se po eliminacionom sistemu u standardnom formatu sa dve utakmice (kod kuće i u gostima) u svakoj fazi. Tu je i nastao prvi veći problem pošto je Španija, na čijem čelu je bio fašistički diktator Franko, odbila da igra četvrtfinalni duel protiv komunističkog Sovjetskog Saveza.

Foto: profimedia

 

Španija je zbog toga eliminisana, a na završni turnir plasirao se SSSR. Tri od četiri tima dolazila su iz "komunističkog bloka", pošto su pored Sovjeta među četiri najbolje ekipe svoje mesto našli i Jugoslavija i Čehoslovačka. Samo je domaćin bio iz zapadnog dela ideološki podeljenog sveta toga doba. Jugoslavija je u polufinalu u spektakularnoj utakmici savladala domaćina Francusku sa 5:4. U drugom polufinalu Sovjetski Savez je bez većih problema nadigrao Čehoslovačku (3:0) i tako zakazao finalni okršaj na "Parku prinčeva".

Jugoslavija je povela u završnici prvog poluvremena preko Milana Galića, nakon izvrsnog prodora po desnom krilu i centaršuta Dražena Jerkovića. Nažalost, imala je naša reprezentacija u svojim rukama titulu prvaka Evrope samo sedam minuta, pošto je na početku drugog poluvremena protivnik uspeo da poravna rezultat. Golmanu Milanu Vidiniću ispala je lopta koju je Slava Meterveli poslao u mrežu. Kao i u "drami u Tampereu" osam godina ranije, i sada su o pobedniku odlučivali produžeci. Igrao se 113. minut velikog finala kada je Viktor Ponedeljnik glavom pogodio za preokret i trijumf Sovjeta 2:1!
 

Ironično, zbog vremenske razlike u tom trenutku u Sovjetskom Savezu već je bio ponedeljak. Uz strelca pobedničkog gola, neprikosnoveni junak bio je Lav Jašin. Legendarni golman činio je čuda na golu Sovjeta i sprečio Jugoslaviju da prigrabi prvu kontinentalnu krunu. Čovek koji je čitavu karijeru proveo u moskovskom Dinamu bio je prvi golman koji je itekako izlazio iz "svojih okvira". Voleo je da ima loptu u svojim nogama i započinje napade svoj tima, a nije se libio ni intervencija van sopstvenog šesnaesterca u stilu štopera.

Foto: profimedia

Igor Neto (levo) Slava Meterveli (sredina) i Lav Jašin (desno)

Bio je to prvi i do danas jedini značajan trofej koji je SSSR (kasnije Rusija) osvojio u fudbalu. Za zemlju od Vardara do Triglava to je bila propuštena prilika, ali svi su čvrsto verovali da će se ubrzo ukazati nova. Ispostavilo se da neće. Na brdovitom Balkanu, sada sačinjenom od šest samostalnih država, i dalje se čeka evropski ili svetski pehar u najpopularnijem sportu za veći deo planete.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija