• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.02.2024

08:22

Čuveni trener o prokletstvu i skandalu Hrvata: Greška je što smo sišli sa postolja

Starsportphoto©

Košarka

Čuveni trener o prokletstvu i skandalu Hrvata: Greška je što smo sišli sa postolja

Podeli vest

Proslavljeni košarkaš i trener Aleksandar Aco Petrović prisetio se velikog skandala tokom svečane ceremonije dodele medalja na Evropskom prvenstvu u Atini 1995. godine.

Jugoslavija je u Atini postala šampion Evrope pošto je savladala Litvaniju 96:90. Hrvatska je tada osvojila bronzanu medalju, a njeni košarkaši su napustili postolje i od tada traje prokletstvo, zamerili su se "košarkaškim bogovima". Nisu hteli da slušaju jugoslovensku himnu niti da pozdrave uspeh "plavih" košarkaša, pa su sami krivi za prokletstvo koje i danas traje. Od tog odlaska Hrvata sa podijuma, njihova reprezentacija nije osvojila niti jednu medalju.

Sad je opet o tome govorio Aleksandar Petrović, brat čuvenog Dražena Petrovića, koji je u tom trenutku bio selektor Hrvatske. Kaže da je odluka o silasku sa postolja bila političke prirode.

- Sećam se našeg napuštanja podijuma. A ako me pitate da li je to bila greška  - da, ali ako gledate kroz prizmu 2024. godine, ali ako se vratimo na 1995. godinu, svi znamo kakva je bila situacija. Činjenica je da je bio uspostavljen nekakav telefonski most između dvorane u Atini i Zagreba. Činjenica je da došao nekakav mig da se napusti postolje i to se desilo. Ali mislim da je to velika greška koja je napravljena - izjavio je za N1 Petrović.

Hrvati od Atine nisu uspeli da se vrate na postolje.

- Da li je to proklestvo? Ja sam te 1995. godine bio trener reprezentacije Hrvatske, što je bila poslednja medalja i teče već 29 godina od kada nismo na postolju. To prvenstvo je imalo tri mega tima. Jedan je bila Srbija, druga Litvanija i treća Hrvatska. Mi smo u tom polufinalu izgubili od Litvanije i morali smo da igramo protiv Grčke, pa smo u jako teškoj utakmici došli smo do bronze, a sećam se i tog meča za zlato kad je birljirao Saša Đorđević sa 45 poena.

Pogledajte i podsetite se šta su Hrvati uradili u Atini 1995. godine

 

Inače, bivši hrvatski košarkaš Toni Kukoč nedavno je rekao da silazak igrača Hrvatske sa postolja  nije bio zbog Srba!

- Otišli su sa postolja neposredno pre nego što su se igrači naše selekcije popeli da proslave zlato, osvojeno pobedom nad Litvanijom u finalu. Ne verujem, to je nešto što je u tom trenutku napravljeno... Mislim, da sad mogu da se vratim na to postolje sad možda to i ne bismo napravili, ali jednostavno je bio neki revolt u tom trenutku, ne toliko iz mržnje prema Srbiji i srpskim igračima nego jednostavno zbog same Hrvatske, zbog ponosa što smo mi i ko smo - rekao je Toni Kukoč. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak
Društvo

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak

Maturske večeri trebalo bi da budu smisao druženja i zabave, a sve češće se svode na brendiranu odeću i skupocene automobile, preteranun šminku i nakit. Generacija Z, svakodnevno nas baci u rebus materijalističkim prohtevima, a njihovi izazovi su sve veći zalogaj za roditelje koji žele da im ispune svaku želju, pa nas je tako jedna objava malo je reći, ostavila bez teksta.

28.04.2024

09:43

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija