• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. T.

27.02.2024

12:26

Kubanci u ekstazi! Čekali 53 godine da sruše najvećeg rivala

EPA

Košarka

Kubanci u ekstazi! Čekali 53 godine da sruše najvećeg rivala

Podeli vest

Dogodilo se i to čudo! Košarkaška reprezentacija Kube savladala je selekciju Sjedinjenih Američkih Država rezultatom 81:67 u kvalifikacijama za FIBA Ameri kup 2025. Reč je o takmičenju u kojem učestvuju nacionalni timovi iz Severne, Srednje i Južne Amerike, kao i karipske države.


Iznenađenja se prethodnih dana nisu događala samo u evropskim kvalifikacijama za naredni Evrobasket. Kubanci su čak 53 godine čekali da savladaju mrskog rivala, pošto im je prethodni put to pošlo za rukom 1971. godine na Panameričkim igrama u kolumbijskom gradu Kaliju. Naravno, dres Amera nisu nosile najveće zvezde svetske košarke, ali su gosti imali čak devetoricu igrača sa ozbiljnim stažom u NBA ligi.


Meč drugog kola kvalifikacija odigran je pred 4.000 gledalaca u Havani, a na tribinama je dominirala ogromna zastava sa likom čuvenog revolucionara Ernesta Če Gevare.

Američki mediji javili su da je utakmica odigrana "pred mahnitom publikom koja je ludački bodrila svoju reprezentaciju tokom čitavog meča". Samo četiri dana ranije SAD su kao domaćini u prvom kolu savladali Kubance ubedljivo sa 100:79.

 

Foto: EPA

 

 

Kubanci su u revanšu odigrali fantastičnu odbranu, dok su slobodna bacanja šutirali procentom uspešnosti od 88 odsto. Okršaj ljutih rivala, više zbog višedecenijskih političkih neslaganja i sukoba nego zbog košarkaških kvaliteta koji su ubedljivo na strani "jenkija", nije mogao da prođe i bez žestokih duela. Posle kraće tuče u prvom poluvremenu iz igre su izbačeni Kubacan Marlon Dijaz i Amerikanac Elfrid Pejton.

Koliko je pobeda važna Kubancima najbolje govori podatak kakvim rečima se predsednik dražve Migel Dijaz Kanel oglasio odmah posle utakmice.

"Istorijski, senzacionalno, puno nade! Slavimo pobedu košarkaša Kube nad Sjedinjenim Američkim Državama u kvalifikacijama za Kupa Amerika 2025. godine. Čestitam, momci. Od 1971. godine naš tim nije pobedio Amerikance", napisao je Kanel na društvenoj mreži X.

Domaćina su do pobede predvodili Pedro Bambino sa 19 poena i Jasiel Rivero, koji je uz 11 koševa imao i devet skokova. Kod gostiju su najbolji bili Rajkvan Grej sa 17 poena i Džejs Džojson sa devet poena i deset skokova.

 

 

 


Inače, Kubanci su meč pre pet dana na Floridi odigrali sa samo sedmoricom igrača. Četvorica košarkaša nisu dobili vizu za ulazak u SAD, a jedan je nestao onog dana kad je ekipa stigla na tlo Severne Amerike. To je inače čest problem kubanskih reprezentacija u svim sportovima.


Kubanci se nisu kvalifikovali za prethodni Ameri kup, pošto su takmičenje u grupi završili na poslednjem mestu sa svih šest poraza.


Ukupan međusobni skor reprezentacije dve zemlje sad je 22:2 u korist SAD.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Au! Srbiji se ne piše dobro! Šokantne vesti iz Amerike: Balkan će biti najteže pogođen deo Evrope!
PAKAO

Au! Srbiji se ne piše dobro! Šokantne vesti iz Amerike: Balkan će biti najteže pogođen deo Evrope!

Iako naučnici imaju alate i metode da izmere uticaj klimatskih promena - kako se to može učiniti pa da pojedinac, u okviru vlastitog života, ima neku vrednost kojom bi izmerio kako se, pod uticajem klimatskih promena, menja i njegov život? Nije lako zamisliti šta je tačno "prosečno globalno zagrevanje od 1,5 °C ili 2 °C" i na koji će nam način izmeniti svakodnevni život.

28.04.2024

12:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija