• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.02.2022

08:32

DOPING SKANDAL TRESE RUSIJU! Čudesna tinejdžerka pala na TESTU nakon što je ispisala istoriju! (VIDEO/FOTO)

reuters

Ostali sportovi

DOPING SKANDAL TRESE RUSIJU! Čudesna tinejdžerka pala na TESTU nakon što je ispisala istoriju! (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Ruska klizačica 15-godišnja Kamila Valieva dobila je pozitivan rezultat doping testa

Ruska senzacija Kamila Valijeva osvojila je zlato u Pekingu nakon što je ispisala istoriju, postala je prva takmičarka u umetničkom klizanju koja je izvela potpuni četvorostruki skok na Igrama.

Valieva je bila pozitivna na zabranjeni lek za srce pre Igara u Pekingu, a uzorak je navodno dobijen pre nego što je Valieva osvojila Evropsko prvenstvo prošlog meseca u Estoniji.

Mlada klizačica je koristila "Trimetazdin" koji je, prema agenciji za lekove Evropske unije, lek koji se koristi za lečenja angine pektoris i leči simptome vrtoglavice. Ovaj lek takođe povećava efikasnost protoka krvi i poboljšava izdržljivost. Nalazi se na listi zabranjenih supstanci Svetske antidoping agencije u kategoriji "modulatori hormona i metabolizma".

Uzorak je kako prenose svetski mediji dobijen pre nego što je Valieva osvojila Evropsko prvenstvo prošlog meseca u Estoniji.

Foto: reuters

 

Mlada superzvezda od koje se očekivalo da će svojoj naciji doneti treću zlatnu olimpijsku medalju u ženskom umetničkom klizanju, trenirala je kao i obično u četvrtak, nekoliko sati nakon izveštaja da je pala na doping testu, prenosi AP. Postavlja se pitanje koji su sledeći koraci Rusije. Kamilino pojavljivanje na treningu implicira da federacija ne prihvata nijedan nalaz koji bi je eliminisao.

- Ona nije suspendovana - rekla je portparolka Ruske federacije umetničkog klizanja Olga Ermolina, bez dodatnih detalja.

Osim Olimpijskih igara, Međunarodna klizačka unija (ISU) - pokreće disciplinski postupak koji obično vodi ka diskvalifikaciji.

Slučajev Valieve može da se zakomplikuje, kako je saopšteno, ako je uzorak uzet pre početka zvaničnog olimpijskog perioda na događaju ISU.

Foto: reuters

 

Valievoj u ovom komplikovan slučaju zaštitu mogu da pruže - njene godine. Svetski antidoping kodeks klasifikuje maloletnike kao "osobe koje nisu navršile osamnaest godina života". Dok je javno obelodanjivanje slučajeva obavezno za odrasle sportiste, za maloletnike je upitno zbog njihove identifikacije i "treba da bude srazmerno činjenicama i okolnostima slučaja".

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija