• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: О.Б.

12.01.2023

07:10

U NABOJU SMO, OVO JE PRAVO VREME ZA REZULTAT! Selektor SRBIJE poslao snažnu poruku ORLOVIMA pred početak Svetskog prvenstva!

Beta/AP

Ostali sportovi

U NABOJU SMO, OVO JE PRAVO VREME ZA REZULTAT! Selektor SRBIJE poslao snažnu poruku ORLOVIMA pred početak Svetskog prvenstva!

Podeli vest

Selektor juniorske reprezentacije Srbije koja je letos osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu Đorđe Teodorović najavio je predstojeće Svetsko prvenstvo na kom će Orlovi pokušati da se vrate u sam vrh planetarnog rukometa

Čekala je Srbija dugo na medalju sa svetskog takmičenja u rukometu. Ipak, posle višegodišnjeg posta Đorđe Teodorović je sa svojim juniorima letos došao do bronzane medalje na Evropskom prvenstvu i tako najavio bolje dane za srpski rukomet.

Navijači, struka, igrači, ma svi veruju da bi seniorska reprezentacija Srbije mogla na Svetskom prvenstvu ove godine da ponovi taj uspeh, a tim povodom porazgovarali smo sa perspektivnim stručnjakom iz Šapca uoči početka takmičenja. 

- Jasno je da nam je muški rukomet u naboju i dobrom zaletu. Reprezentacija igra ravnopravno sa najboljima na svetu, ovo je dobar momenat da očekujemo dobar rezultat. Nažalost, imamo i otežavajuće okolnosti, a to su pravila oko koronavirusa. Znamo koliko nas je to na Evropskom prvenstvu saseklo, pogotovo protiv Hrvata. Nadam se da će svi igrači koji su u Poljskoj imati pravo nastupa. Ali, što se tiče kvaliteta igre - u ravni smo sa svakom reprezentacijom na svetu - rekao je Teodorović.

Foto: Starsportphoto

Poslednjih dana mnogo se pričalo upravo o korona pravilima koje je propisao IHF, a koji su napravili probleme na prethodnom Evropskom prvenstvu. Nažalost, pravilnik nije sasvim jasno definisan, ali se naš sagovornik potrudio da dočara kako će sistem testiranja uticati na sastave igrača. 

- Koliko sam ja upoznat igrač sa pozitivnim testom tri dana nema pravo nastupa, ali oni će to individualno odlučivati. Bitan je i procenat saraženosti. Teško je svima da razumeju pravila, nismo sa delegacijom... Moramo da se nadamo da niko nije pozitivan. To je mrlja za ovo takmičenje, videli smo Mundijal u fudbalu, niko nije pričao o koroni, a u rukometu je to još uvek tema. Potrebno je da se strpimo i nadamo se da će svi moći da igraju - objasnio je srpski strateg. 

Selektor Toni Đerona govorio je nedavno da je cilj reprezentacije četvrtfinale koje bi našim momcima otvorilo prostor za plasman na Olimpijske igre. Strateg leskovačke Dubočice smatra da je to realan domet, ali da se ne treba zadovoljiti tim uspehom već pojuriti i bolji rezultat. 

- Četvrtfinale je realno, ali... Imamo packe koje dobijamo po ušima u ostalim sportovima. Naša košarkaška reprezentacija sa Svetislavom Pešićem je izgledala nenormalno dobro, u grupi smo počistili sve. Onda su došli Italijani i desi se ono što se desilo. To ne znači ništa o kvalitetu naše košarke, ali smo majstori da sve zacrnimo. Imamo sveže iskustvo sa fudbalerima, ispraćeni su kao nacionalni heroji, a dočekani sa poniženjem. Nadam se da naši rukometaši neće imati takav pritisak, ali da će opravdati naboj koji imaju trenutno - smatra Teodorović, a potom dodaje.

Foto: rss

- Jasno je da postoji šest ili sedam reprezentacija koje su se izdvojile po kvalitetu, a ima isto toliko koje mogu da iznenade. Mislim da smo mi u tom drugom "šeširu". Na velikim prvenstvima uvek neka reprezentacija napravi iznenađenje, a nadam se da ovoga puta to može da bude Srbija. Ipak, ne treba raditi stihijski kao prethodnih godina, ako smo se približili vrhu, što je evidentno, onda proces mora da dobije svoje vreme. Moramo da im poklonimo vreme da bi ušli u krug najboljih. Bilo bi fenomenalno da je ovo taj momenat da odemo dalje do polufinala, medalje pa čak i zlata, ali ne treba stvarati atmosferu pritiska da bilo šta moramo. Razvija se kako valja, treba da nastavimo da gradimo, proces dugo traje, a ako smo već sada tako blizu ne treba to rušiti. 

Iskoristio je Teodorović priliku da pozove sve navijače da podrže naše Orlove na predstojećem Svetskom prvenstvu budući da je na svojoj koži pre nekoliko meseci osetio koliko podrška naroda znači. 

- Voleo bih da podržimo reprezentaciju, navijamo svim srcem da uspeju. Kada su juniori ušli u polufinale, osetili smo nenormalnu energiju i podršku iz Srbije. Imali smo ogromnu želju da uspemo! Ja bih voleo da Orlovi sada osete isto na ovom šampionatu, a da će ih to pogurati ka dobrom rezultatu pa da se svi radujemo - pozvao je Teodorović navijače da podrže Srbiju. 

Prvi duel naša reprezentacija igra u petak 13. januara protiv Alžira, dva dana kasnije rival će biti Nemačka, a 17. Katar. Analizirao je Teodorović naše rivale u grupnoj fazi i istakao da bi Nemačka mogla da bude prekretnica generacije. 

- Nosimo pečat favorita, nema dileme. Ipak, svako ko se bavi sportom zna da je prva utakmica najteža. Nisu odlučujuće, ali su teške za igrati. Favoriti su pod pritiskom i moraju da opravdaju svoju ulogu, ali mislim da je naša ekipa potpuno sazrela. Skup iskusnih igrača, a tu je i mladost koja im pomaže. Verujem da ćemo prvu prepreku preskočiti bez većih problema.

Foto: Starsportphoto©

Dueli sa Nemcima su uvek bili istorijski

- Nemačka je pravi ispit generacije! Koliko je naša ekipa sazrela za velika takmičenja, a ja mislim da jeste. Imamo sjajnu atmosferu u reprezentaciji, Toni Đerona je pravi španski "kuvar" koji ume da ubaci sve začine kako bi atmosfera bila izvanredna. Mi nikada nismo imali problem sa kvalitetom, uvek je škripalo oko odnosa, a ovoga puta je to na fenomenalnom nivou. Kada smo bili u najboljem stanju kao Jugoslavija, kasnije Srbija i Crna Gora dueli sa Nemcima su bili specifični. Imamo respekt prema njima kao da su vodeći u evropskom ili svetskom u rukometu. Pokazali su to, ali kvalitetom ne odskaču od nas, smatram da smo u ovom momentu kvalitetniji. Ipak, biđe to borba nerava i taktike, a ja se nadam da će reprezentacija uspeti da obraduje naciju. Utakmice sa Nemačkom su nam u prošlosti bile od istorijske važnosti.

Stefan Dodić je bio član generacije koja je letos osvojila bronzu pod Teodorovićevom trenerskom palicom

- Za mene je to ogromna radost. Stefanov razvoj je meteorski, svi smo verovali u njega i videli kvalitet u njemu, ali je stalno bio "na pola". Odlaskom u Vardar, promenom pristupa treniranju, saigračima, utakmicama, došlo je do napretka. Kvalitet je isplivao na pravo mesto. Odlaskom u Zagreb potvrdio je sve ono što smo želeli. Mlad je dobio "ključ u ruke", ali je reprezentacija nivo iznad. Ja bih voleo da on već sada premosti taj stepenik, ali treba biti strpljiv. On je dragulj, ne samo srpskog, nego svetskog rukometa. Njegova rešenja nema mnogo igrača, to je neponovljivo! Treba da budemo najsrećnija nacija što imamo takvog virtuoza, na nekom nivou kao što je bio Ivano Balić. Ako ne sada, njegovo vreme će doći sigurno!

U slučaju neuspeha protiv Nemačke, Srbija će imati "popravni" sa Katarom. Ipak, Teodorović smatra da bi na krilima dobrih rezultata četa Valera Rivere mogao da bude "zicer" za naše momke. 

- Katar je fenomenalna družina, imaju jednog od najboljih trenera na svetu - Valera Riveru. Oni u kakvom god sastavu da izađu biće uigrani i potkovani. Nadam se da će naša reprezentacija izaći protiv njih biti u dobrom raspoloženju, a to znači pobeda protiv Alžira i sjajna utakmica protiv Nemačke. Ako budemo takvi - Katar nije problem. Ako ne uspemo protiv Nemaca, ne daj Bože, onda bi utakmica protiv Katara bio novi ispit. Tu dolazimo do atmosfere. Ako toga nema na visokom nivou, ona se naruši vrlo brzo i nema uspeha. Ja mislim da je naš tim sposoban da izdrži jedan pa i više udaraca. Pozitivno razmišljam o grupi, imali smo dobar žreb, a ako uspemo to da iskoristimo onda su nam otvorena vrata do četvrtfinala - ističe Teodorović.

Orlovi se, ukoliko opravdaju ulogu favorita, ukrštaju sa grupom F gde su smešteni Norveška, Holandija, Severna Makedonija i Argentina. Jasno je da su Skandinavci najteži rival, ali Teodorović smatra da bi sa njima mogli da se "pobijemo" za četvrtfinale. 

- Čar Svetskog prvenstva je što imamo 25 dobrih ekipa, od 32. Moramo svakoga da respektujemo, vidite da strahujemo i od prve utakmice sa Alžirom. Nema više nacije koja je u podređenom položaju, ali mislim da će za plasman u četvrtfinale biti bitno koliko prenesemo bodova. Naravno, Norveška je favorit u celom krugu ne samo u njihovoj grupi. Treba se dobro potkovati sa bodovima pa sa njima "kom opanci kom obojci". Ne moramo da pobedimo tu utakmicu, ali bi bilo sjajno kada bi to uradili. Onda bi direktno obezbedili prolaz dalje. Holandija je u usponu, fenomenalno se razvijaju poslednjih godina, ali ne bih se fokusirao na naredne rivale. Moramo da se koncentrišemo na prve tri utakmice, da tu uradimo dobar posao pa onda dolazi na red skeniranje narednih rivala - jasan je Đorđe Teodorović. 

Foto: Starsportphoto

Za kraj, naš sagovornik pozabavio se favoritima na predstojećem Svetskom prvenstvu i istakao da bi naši momci mogli da budu najprijatnije iznenađenje. 

- Bez dileme Danska, Španija, Francuska i Švedska. Od njih se očekuju dobri rezultati, ali vidimo da se i njima dešavaju kiksevi. Norvežani su tu, ozbiljni su, vratio se Sander Sagosen i biće kandidati za najviši plasman. Hrvatska je "ranjeni lav", žele da iskoriste generaciju sa Duvnjakom, Karačićem i Cindrićem da se vrate među najbolje. Očekujem od Srbije i Hrvatske da mogu da iznenade najbolje - podvukao je Teodorović. 

Vredi pomenuti da se u ovom momentu Teodorović nalazi na pripremama sa juniorskom reprezentacijom koja će u narednim danima odigrati dva pripremna meča protiv Mađarske u Balatonboglar. U narednim nedeljama rukomet bi mogao da bude glavna tema u Srbiji i tim povodom želimo mnogo sreće kako Orlićima tako i Orlovima da ostvare što bolje rezultate! 

 

SVETSKO PRVENSTVO

Grupa E (Katovice)

1. kolo, 13. januar

18.00 Nemačka – Katar
20.30 Srbija – Alžir

2. kolo. 15. januar

18.00 Nemačka – Srbija
20.30 Alžir – Katar

3. kolo, 17. januar

18.00 Alžir – Nemačka
20.30 Katar – Srbija

 

Standings provided by Sofascore

 

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Putin poslao poruku u Iran! Stiže uoči Raisijeve sahrane
NAKON SMRTI IRANSKOG LIDERA

Putin poslao poruku u Iran! Stiže uoči Raisijeve sahrane

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom, s kojim je razgovarao o pitanjima formiranja vlade i od koga je zatražio da prilikom odlaska na sahranu Ebrahima Raisija prenese iranskom rukovodstvu da Moskva očekuje da će se saradnja između dve zemlje razvijati na isti način kao i do sada i nakon smrti iranskog lidera.

21.05.2024

23:00

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!
Uskoro i premijera

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!

Poljski režiser Patrik Vega napravio je, blago rečeno, skandalozan film o lideru Rusije Vladimiru Putinu koristeći za te svrhe veštačku inteligenciju. On je lice vladara Rusije nakalemio na telo pravog glumca i snimio verovatno najveću bljuvotinu otkako postoji sedma umetnost. Film, naime, prikazuje Putina od 10. godine do njegove izmišljene smrti i već je prodat u 50 zemalja. Makar tako tvrde njegovi producenti.

21.05.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija