• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.03.2023

12:31

REVOLUCIJA U VATERPOLU! Nova pravila se testiraju na Svetskom kupu!

VSS

Ostali sportovi

REVOLUCIJA U VATERPOLU! Nova pravila se testiraju na Svetskom kupu!

Podeli vest

Od kvalifikacionog turnira Svetskog kupa u Zagrebu počinje pomena pravila u vaterpolu

U Zagrebu igraju Hrvatska, Italija, Mađarska, Francuska, SAD i Japan, dok su Podgorici: Srbija, Australija, Grčka, Španija i Gruzija. Biće ovo prvo takmičenje u Evropi koje će se igrati po izmenjenim pravilima.

Pravilo dva metraProstor u kojem važi tzv. pravilo dva metra se više ne odnosi na celu širinu bazena dva metra od gola, već samo na uži prostor – dva metra od gol linije prema sredini, te dva metra od desne i leve stative. Liči na uži golmanski prostor u fudbalu, unutar šesnaesterca.

Faul za peterac - Sudija može da odloži odluku o petercu, dok traje akcija, kako bi sačekao da vidi da li će igrač u napadu ipak postići gol. Ukoliko ne postigne pogodak, sudija može naknadno da dosudi kazneni udarac.

Izvođenje peterca - Tokom izvođenja peterca, osim golmana i izvođača, svi ostali igrači moraju da budu udaljeni  6 metara od gol linije (do sada 5 metara) i najmanje 3 metra (dosad 2 metra od izvođača). Golman mora da bude na zamišljenoj gol liniji, a sudija može da ga upozori samo jednom ako nije na pravoj poziciji. Ukoliko golman ponovi prekršaj, ispliva bliže izvođaču, sudija ima pravo da ga isključi. Isključenog golmana ima pravo da zameni igrač njegove ekipe, onaj koji je u igri, ne neko sa klupe.

Foto: Starsportphoto

 

Isključenje bez lopte - Česte situacije koje su se pretvarale u šansu veću nego peterac, jer bi igrač nad kojim je suđen prekršaj u prostoru 2 metra, ostao nečuvan, sa spoljne linije bi mu saigrači brzo dodavali loptu i to je zicer. Sudijama je sada sugerisano da daju mogućnost ekipi koja se brani da se postavi.

Žuti i crveni kartoni - Igrači na klupi i službene osobe na njoj, po novom mogu dobiti žuti karton. Dosad su odmah dobijali crveni za slučaj nesportskog ponašanja, glasnog negodovanja sudijama i slično. Izuzetak je bio dosad jedino glavni trener koji je mogao da dobije i žuti, pa i crveni karton, s tim da postoje situacije i kada se odmah može dodeliti direktan crveni karton.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!

Nastavlja se Kurtijev fašistički teror. Kurtijeva fašistička policija je 20.5.2024. sa puškama i pancirima upala u ekspoziture Banke poštanske štedionice (BPŠ) u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, i opljačkala ih! Kukavica Kurti se plaši i Vučićeve senke, pa je Kurti sačekao da predsednik Vučić ode u SAD, i tek onda „uhapsio“ ekspoziture BPŠ. Fašista Kurti već godinama „hapsi“ i srpske apoteke i bakalnice.

21.05.2024

17:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija