• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.01.2024

06:40

Na današnji dan: Rođen je Mihael Šumaher, čovek koji je promenio istoriju Formule 1

EPA Images

Ostali sportovi

Na današnji dan: Rođen je Mihael Šumaher, čovek koji je promenio istoriju Formule 1

Podeli vest

Na današnji dan 3. januara 1969. godine rođen je jedan od najboljih vozača u istoriji Formule 1 Nemac Mihael Šumaher.

Legendarni Šumi rođen je malom nemačkom gradću Hurtua, od malih nogu je pokazao interesovanje za automobilima i trkanjem. Već sa četiri godine prvi put je seo za volan kartinga, da bi već godinu dana kasnije i učestovao na lokalnim trkama. 

Ljubav prema brzini i četvorotočkašima je postajala sve veća, pa je nepunih 18 godina osvojio je nemačko i evropsko prvenstvo u kartingu, nakon čega je napustio školu i počeo da radi kao mehaničar. 

Foto: EPA Images

Šumaher u bolidu Benetona

Godinu dana kasnije uplivao je u vode Formule 3, koju je i osvojio 1990. Posle uspešnih godina u nižim takmičenjima, konačno je dobio šansu u Formuli 1 1991. godine i to u ekipi Džordan kao zamena za tadašnjeg vozača Bertana Gašoa, koji je završio u zatvoru zbog tuče sa policijom. Šumaher je debitanstku trku voženu na legendarnoj stazi "Spa Frankošamp" u Belgiji završio na fantastičnom sedmom mestu, čime je odmah skrenuo pažnju na sebe.

Već narednu trku za Veliku nagradu Italije vozio je u ekipi Benetona, s kojom je potpisao petogodišnji ugovor. Za engleski tim vozio je u naredne četiri sezone. Prvu pobedu ostvario je 1992. godine i to simbolično na trci u Belgiji, gde je pre godinu dana i debitovao. Već 1994. godine stigao je do svoje prve šampionske titule u Formuli 1. Mihael je u narednoj opravdao dominaciju i odbranio titulu, nakon čega je stigao poziv iz slavnog Ferarija. 

Foto: EPA Images

Šumaher sa kolegom iz Ferarija Rubensom Barikelom

Italijanski tim potpisao je višegodišnji ugovor sa Nemcem u nadi da će im doneti titulu na koju čekaju od 1979. godine. Ipak, prve četiri sezone u crvenom bolidu bile su neuspešne. Doduše 1997. godine titula je Šumaheru izmakla u poslednjoj trci, kada se sudario sa Žakom Vilnevom i ispao, a Kanađanin stigao do šampionskog naslova. Već naredne sezone, glavni konkurent Mika Hakinen iz Meklarena bio je bolji od njega i stigao do trofeja. Tokom trke 1999. godine za Veliku nagradu Britanije doživeo je sudar i zaradio dvostruki prelom desne noge, pa je propustio ostatak sezone. 

Foto: EPA Images

Mihael u bolidu Ferarija

Vratio se u narednoj sezoni i počeo svoju petogodišnju dominaciju. Te 2000. godine vodio je veliku bitku sa Hakinenom, ali je na kraju uspeo da dođe do treće šampionske titule u karijeri. Naredne četiri sezone Ferari je predvođen Šumaherom dominirao "najbržim cirkusom na svetu" i iz sezone u sezonu osvajao titule, da bi 2004. godine kao 35-godišnjak ušao u istoriju Formule 1 kao sedmostruki svetski prvak.

Foto: EPA Images

Šumaher u društvu Fernanda Alonsa i Kimija Raikonena

Dominaciju Šumija naredne godine prekinuo je tada 24-godišnji Fernando Alonso u bolidu Renoa, čime je postao najmlađi šampion Formule 1. I naredna sezona bila je razočaravajuća za Nemca, pa je posle poslednje trke u sezoni u Brazilu, saopštio da se povlači iz "najbržeg cirkusa na planeti".

Ipak, nije mogao bez brzine i trkanja, pa se posle četiri godine pauze vratio na stazu, ovog puta kao pilot Mercedesa. Sa britanskim timom potpisao je trogodišnji ugovor, ali nije imao konkurentski bolid da bi mogao da se trka sa rivalima, pa je po isteku saradnje sa "srebrnom strelom" konačno odlučio da se u 41. godini penzioniše.

Foto: EPA Images

Po povratku iz penzije Šumaher je vozio za ekipu Mercedes

Tokom 18 sezona provedenih u Formuli 1 Šumaher je pored sedam titula, ostvario 91 pobedu, 155 puta se našao na pobedničkom postolju i 68 puta je osvajao pol poziciju. Poslednju pobedu u karijeri Nemac je ostvario na trci u Šangaju, 1. oktobra 2006. godine.

Nemac je pored trkanja bio veliki ljubitelj fudbala i skijanja. 

Foto: EPA Images

Šumaher u društvu Pelea

Samo godinu i po dana posle povlačenja 29. decembra 2013. godine Mihael je na skijanju u francuskim Alpima doživeo težak pad. Udario je glavom u stenu i zadobio povrede glave. Odmah je helikopterom prebačen u bolnicu Grenoblu, gde je hitno operisan. Prilikom pada pretrpeo je teško oštećenje mozga i više od šest meseci proveo je u indukovanoj komi. Posle buđenja iz kome je pušten na kućno lečenje juna 2014. godine, ali od tada javnost nikad nije saznala u kakvom je stanju legendarni vozač. 

Foto: EPA Images

Nemac pored trkanja obožavao i skijanje

Njegova porodica nikada nije htela javno da otkrije detalje nesreće, ali se već decenijama spekukisalo da je Šumi posle nesreće ostao paralizovan, kao i da ima problema sa govorom i pamćenjem.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija