• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

02.01.2024

12:00

Partizanova 2024 - Navijači žele titulu i nadaju se novom predsedniku, a Duljaj punom "jugu"

ATA Images

Partizan

Partizanova 2024 - Navijači žele titulu i nadaju se novom predsedniku, a Duljaj punom "jugu"

Podeli vest

Pred klubom iz Humske je godina puna izazova.

Izuzetno turbulentna bila je 2023. za Fudbalski klub Partizan, ali njen kraj nije mogao da bude lepši - pobeda u večitom derbiju i titula jesenjeg prvaka.

Ipak, kao što je i trener crno-belih Igor Duljaj nekoliko puta već ponovio, ništa još crno-beli nisu osvojili i najveća iskušenja im tek predstoje, pogotovo u prvoj polovini 2024. Mi smo izdvojili neke od najvažnijih izazova.

PRVO I OSNOVNO - Da tokom ove zimske pauze kostur ekipe ostane na okupu, odnosno, da se ne prodaju uzdanice poput Mateusa Saldanje, Kristijana Belića, Gajasa Zahida, Svetozara Markovića, Mihajla Ilića...

Brazilski napadač je prvi strelac tima i Superlige, a sa 15 golova u svim takmičenjima skrenuo je pažnju nekoliko evropskih klubova, pa se pominju i ozbiljne milionske cifre za njegov transfer. Mladi defanzivni vezista takođe je imao jako dobru rolu, uostalom u tefter ga je upisao i Darijo Srna iz ukrajinskog Šahtjora, a veliki doprinos dali su i Norvežani pakistanskog porekla, kapiten, talentovani štoper...

Foto: Starsportphoto

Mateus Saldanja

Pored toga što je jako bitno da se tim ne raspadne i rasproda, neophodno je da se dovedu i pojačanja. Duljaj je već pričao o tome da bi voleo da na raspolaganju ima još dvojicu krilnih ofanzivaca, zadnjeg veznog i makar još jednog "bonus" igrača...

Između ostalog, "na čekanju" je momak s kojim je sve već dogovoreno - mladi polušpic iz Azije koji želi da se preseli u Humsku, a preostalo je "jedino" da uprava obezbedi sredstva za taj transfer. 

DRUGO - Da aktuelni šef stručnog štaba i njegovi saradnici nastave da rade ono što su započeli, s obzirom da se prethodnih dana spekulisalo da uprava već traži zamenu temperamentnom stručnjaku, koji je to i sam potvrdio.

Foto: ATA Images

Igor Duljaj

Da mira nema na Topčiderskom brdu, to je odavno poznato, međutim, pregovarati ili dovoditi drugog trenera u momentu kada imate "ratnika" na klupi, nekoga ko je došao kada su svi okretali glavu od kluba, ko je ujedinio ekipu i navijače i doneo jesenju titulu... E, to bi zaista bilo ispod svakog nivoa. I sigurno bi i znatno uticalo na raspoloženje igrača i ambijent u svlačionici, koji je možda i najjača snaga ovog tima.

TREĆE - Borba za titulu i Evropu. Sama činjenica da je Partizan jesenji prvak, u situaciji kada su ga praktično svi na početku sezone otpisali, govori da je tokom jeseni odrađen dobar posao. Imali su crno-beli i šest bodova više od Crvene zvezde, ispustili su tu prednost, ali su se iskupili pobedom u derbiju. 

Međutim, jasno je da će na proleće biti još teže. Pre svega, svi sada znaju koliko crno-beli mogu i igraće protiv njih izuzetno motivisani, a tu je i večiti rival, koji je završio sa učešćem na evropskoj sceni, vratio Vladana Miliojevića na klupu i prioritet će mu biti odbrana titule.

Foto: ATA Images

I sudije će biti pod pritiskom

Svakako, treba uzeti u obzir i suđenje, koje je neizbežna tema u srpskom fudbalu. I nije na odmet pomenuti da su arbitri, bez obzira na čiju štetu, svojim greškama itekako umeli da zakuvaju i unesu dodatnu tenziju, pa će i sada sve oči biti uprte u njih.

"Grobari" strahuju da se ne ponovi epilog iz sezone 2021/22. kada su crno-beli na zimskoj pauzi imali pet bodova prednosti, ali su u drugom delu bili drastično oštećeni na pojedinim mečevima. To je Zvezda umela da iskoristi i, uz trijumf u derbiju, na kraju završi na šampionskom tronu.

Naravno, pored titule, važna je i borba za Evropu. Partizan ne sme sebi da dozvoli taj luksuz kao ove sezone, da ne igra u grupnoj fazi bilo kog UEFA takmičenja, jer se zna koliko to finansijski znači klubu.

Foto: Starsportphoto

Borba za Ligu šampiona

Ono što je važno znati, prvak Srbije će na leto igrati u plej-ofu za Ligu šampiona, što znači da već ima obezbeđenu grupu Lige Evrope. Viceprvak će ići u kvalifikacije za LŠ u stazi pratilaca, trećeplasirani i četvrtoplasirani tim ide u kvalifikacije za Ligu Evrope, dok će petoplasirana ekipa u kvalifikacije za Ligu konferencija.

ČETVRTO - Jedno od ključnih pitanja je - ko će ubuduće voditi Partizan sa mesta predsednika. Povukao se Milorad Vučelić krajem avgusta prošle godine sa te funkciju, ali se na nedavnoj promociji kalendara pojavio i govorio u svojstvu prvog čoveka kluba.

Foto: Starsportphoto

Milorad Vučelić

To je samo dodatno izazvalo gnev kod navijača crno-belih, koji su otvoreno protiv aktuelne uprave i već duže vreme zahtevaju promene na svim nivoima. U Statutu jasno stoji da "ukoliko predsednik podnese ostavku, dužan je da zakaže sednicu Skupštine u roku od najviše 30 dana". To se nije desilo, pa ostaje da vidimo da li će do nekih promena doći u 2024. godini.

PETO - Situacija sa navijačima mora da se reši i to što pre. Najvernije pristalice "parnog valjka", koje se okupljanju na južnoj tribini, od starta sezone ne odstupaju od svog stava da ne dolaze na stadion u Humskoj sve dok je aktuelno rukovodstvo tu. Traže odlazak generalnog direktora Miloša Vazure i svih članova Upravnog odbora, a do tada idu samo na gostovanja da bodre ekipu.

Foto: Starsportphoto

Bojkot "grobara"

Da "grobari" nemaju nameru da popuste u svojim zahtevima videlo se i na nedavnom 171. večitom derbiju, kada je "jug" bio potpuno prazan. Ono što je problem, najviše zbog trpe igrači i stručni štab. Njima je podrška preko potrebna, a kod kuće je dobijaju samo sa "istoka" i zapada". Pitanje je da li će na proleće Duljaj i momci moći da izdrže sve "udare" ukoliko ne budu imali jak vetar u leđa sa tribina.

ŠESTO - Finansije su bolna tema u Humskoj. Dug iznosi preko 30 miliona evra, letos je čak isključena i struja na stadionu zbog nagomilanog duga, a i šef stručnog štaba je u toku jeseni "opomenuo" upravu da isplati igrače.

Neigranje grupne faze u Evropi dodatni je udarac na kasu kluba, koji će verovatno morati i da proda nekog igrača, kako bi preživeo. Ipak, ono što je svakako najvažnije jeste da Partizan obezbedi sredstva i dobije UEFA licencu. Nekoliko puta je država uskakala i novčano pomagala, a krajem oktobra 2023. su crno-beli zatražili pozajmicu od Fudbalskog saveza Srbije u iznosu od dva miliona evra.

Foto: Starsportphoto

Miloš Vazura

Podsetimo, poslednji monitoring UEFA će biti 31. marta i do tada klub mora da dostavi dokaz da je do poslednjeg dana februara isplaćeno svako dugovanje prema bivšim igračima, trenerima i poveriocima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija