• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.07.2022

18:44

NOVAK NA IVICI SUZA POSLE PITANJA O JELENI GENČIĆ! Ona je moja TENISKA majka! Đoković poslao SNAŽNU poruku iz Visokog!

Peđa Milosavljević

Tenis

NOVAK NA IVICI SUZA POSLE PITANJA O JELENI GENČIĆ! Ona je moja TENISKA majka! Đoković poslao SNAŽNU poruku iz Visokog!

Podeli vest

Srpski teniser Novak Đoković zvanično je otvorio teniske terene u Visokom, a posle egzibicionih mečeva setio se legendarne Jelene Genčić

Nole verovatno ne bi bio to što jeste, da uz njega u ranom detinjstvu nije bila Jelena Genčić. Genčićeva je preminula krajem 2015. godine, a Novak je nastavio da osvaja titule – i svima je bilo jasno da mu je ona i dalje u mislima.

Jedan od novinara pitao je Novaka Đokovića o Jeleni Genčić i tako potresao najboljeg tenisera svih vremena. 

- Pogodili ste me sa pitanjem. Jelena je moja teniska majka, žena koja je uz moju porodicu i roditelje učinila najviše za mene. Ona je meni otvorila vrata ovog sporta, pokazala kako se voli tenis, kako se razvija disciplina i stvaraju snovi i kako se oni prate svakoga dana. Sa osam ili devet godina sam trenirao sa njom u Beogradu, nakon škole sam odlazio kod nje kući kako bi gledali šampione. O Moniki Seleš sam znao sve, slušali klasičnu muziku, čitali poeziju, učili kako da maštamo. Sve što sam postigao u tenisu njoj dugujem. Nažalost, nije danas sa nama, ali znam da je uvek tu - emotivno je rekao srpski teniser i svima se zahvalio na dolasku.

Foto: Peđa Milosavljević

 

- Hvala vam od srca što ste došli danas, što ste ulepšali ovaj događaj. Zahvalio bih se Semiru još jednom, Sabini i celoj organizaciji. Brzo ste završili ove terene, probali smo ih sjajni su. Hvala Aljazu, Aldi i Ivanu, što su izdvojili svoje vreme i učestvovali danas. Svi imate obaveze, pripreme za nove turnire, hvala vam od srca, cenimo to i nećemo zaboraviti. I hvala mladom svetu, volonterima, sudijama, svima koji su učestvovali, deca iz pet zemalja su takođe bila tu, nadam se da ste uživali u programu. Bilo je drugačije i zabavno. Igrao se dobar tenis, mnogo osmeha i radnosti. Poruka mira, jedinstva i zdravlja - rekao je Novak Đoković.

Foto: Informer

Najbolji teniser svih vremena potom je prokomentarisao mentalnu snagu koju dobija svakim danom, ali i koju mora da trenira svakodnevno. 

- Često sam spominjao kako je mentalni trening jednako važan kao i fizički. Svi se razvijamo, svi mladi ljudi koji se bave sportom razvijaju svoje mišiće i zglobove, ali je isto tako bitno razvijati mozak. Tu je početak i kraj svega. Sve je u životu moguće ako to osvestimo u svojoj glavi i počnemo da verujemo u to. Svojim primerim to mogu da potvrdim. To nije floskula, to je u realnosti tako, ali život je proces i putovanje koje zahteva strpljenje. Ne mogu stvari da se dogode preko noći, a mi smo takvi, takva nam je narav i iz svog iskustva sam zaključio da je to najveća lekcija. Sve što se čini, što se misli na dnevnoj bazi će uticati na ostvarenje snova ili ne. Meni je puno srce kada vidim mlade ljude koji se bave sportom i uživaju u tome. Koji provode vreme napolju, danas uz svu tehnologiju teško je biti na terenu, one nas vezuju za krevet i stolicu. Želim da ih ohrabrim, sa porodicama i drugarima, neka izađu napolje, pomognu zajedinici. U Visoko se vraćam, uvek - jasan je bio Đoković. 

Sedam titula na Vimbldonu, mnoge lepe stvari dogodile su se u Londonu, a Novak je otkrio da li ga one podstiču. 

- Vimbldon je divno mesto. Gledao sam na Kopaoniku sa pet godina Vimbldon, u mojoj porodici niko nije igrao tenis. Mislim da je to bio sudbinski put, gledao sam finale i svog heroja Pita Samprasa u finalu kada je prvi put osvojio trofej. Maštao sam da zaigram na toj travi i odigram meč. Nisam sanjao da je jedem, ali mi je palo na pamet kada sam bio toj situaciji. Odlična je i ukusna. Ako analiziram poslednjih deset godina, Vimbldon je najvažniji turnir, pobeda tamo je dolazila u bitnim momentima. 2011. godine sam stvario dečačke snove, postao najbolji teniser sveta. 2018. godine sam operisao lakat, pokušavao da se vratim, Vimbldon je bio turnir koji me je podigrao. 2019. sam vratio dve meč lopte protiv Federera i odigrao najveći meč, bar iz mog ugla. Ove sezone, sve što se desilo me prodrmalo, bilo mi je potrebno nekoliko meseci da složim kockice i pronađem igru koja može da mi pomogne i opet Vimbldon. Kruna našeg sporta, najvažniji turnir u istoriji tenisa, definitnivo svaki put kada kročim na taj teren osećam važnost momenta i dodatnu inspiraciju. Imam 35 godina, neko je spomenuo, zameram mu to, ali se osećam kao mladić. Motivisan sam da nastavim dalje u teniskim vodama. Džordan ima onaj karakteristični skok, a možda će taj moj pad imati neku proslavu. Čuo sam to danas, bio je važan poen, svidelo se ljudima, ali i meni. Ne znam da li ću padati svaki put na šljaku i valjati se na podu, ali zadržaću to kao svoj poteze - dodao je Novak. 

Foto: Peđa Milosavljević

Srpski teniser potom je govorio i o svojim životnim stavovima koji ga guraju napred. 

- Spomenuo sam maločas da je život proces i putovanje u kojem je potrebno svaki piramidalni blok izgraditi zasebno. Bez žurbe, jer ako se ne radi sve redosledom, onda može da se uruši. U tom smislu i analogiji, nema mnogo razlike u odnosu na sport ili druge životne sfere. Čovek mora da veruje i da se preda i koliko god mi živeli u svojim glavama, sami, imamo bližnje, ljude dobrog srca koji su tu da pomognu i usmere. Ne treba čovek da radi sve sam, mora da preuzme odgovornost za svoje postupke, ali da se osvrne, pogleda druge ljude i nauči nešto. Pitajte, savetujte se, slušajte, ja mnogo pričam, ali sebi govorim da treba više da slušam. Život je veliko učenje, danas sam mnogo naučio i stekao nove prijatelje, ovo će ostati zabeleženo zauvek u mom srcu i glavi - podvukao je Novak Đoković. 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija