• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

24.11.2023

12:36

Otkrivamo! Evo da li je antidoping kontrola mogla da testira Novaka sat i po pred meč!

Reuters/Društvene Mreže

Tenis

Otkrivamo! Evo da li je antidoping kontrola mogla da testira Novaka sat i po pred meč!

Podeli vest

Profesor doktor Milica Vukašinović Vesić, direktorka Antidoping agencije Srbije, potvrdila je za Informer da se dešava da sportisti idu na doping kontrolu pred samo takmičenje, kao Novak Đoković, ali da se to ne radi često.

Prvi teniser sveta je pred meča sa Kamerunom Norijem (2:0) u četvrtfinalu Dejvis kupa imao neprijatno iskustvo, morao je sat i po pre meča da ide na dopig kontrolu. Kako je naš teniser rekao, to mu se nije desilo nikada tokom karijere. Posle meča je bio izuzetno besan, pa je prokomentarisao kako ga "ljudi iz doping kontrole prate nekoliko sati i ne odvajaju se od njega". 

Profesor doktor Milica Vukašinović Vesić, direktorka Antidoping agencije Srbije, za Informer je potvrdila da može da dođe do doping kontrole pred samo takmičanje, ali da se ne radi često.

- Dešava se, nije praksa, ali se dešava. Verujem de se njemu nije desilo nikada do sada, ali znam da nekim sportistima jeste. Novak je deo registrovane grupe Međunarodne teniske federacije i u obavezi je da ostavlja svoje obrazce o lokaciji u bazi Svetske antidoping agencije, što on radi. Ostavlja sat kada doping kontrola može da dođe da ga testira. Njegovo je da kaže kada je momenat i to se radi kada je u pitanju testiranje van takmičenja. Da li su doći u pet ili šest ujutru, to je vreme koje je on ostavio u bazi. Što se tiče testiranja od juče, nije praksa, ali može da se desi, da neko dođe pre početka nekog takmičenja. Svakako, to sportistu u tom momentu ometa u rutini, pripremi, ali može da se desi. On je ispratio sve što je od njega traženo, ispoštovao je proceduru, nije bilo problema, koliko sam mogla da vidim - rekla je za naš portal profesor doktor Milica Vukašinović Vesić.

 

Foto: printscreen

Milica Vukašinović Vesić

 

I Antidoping agencija Srbije testirala je sportiste pre takmičenja.

- Jesmo. Ne mogu da vam kažem ni kog sportistu, ni koji je sport u pitanju. Nije praksa, Novak nije bio testiran pre meča za 20 godina, istina je da ometate sportistu,  mi to nismo često radili. Samo nekoliko puta. Zaista se vodi računa o tome da ne remetite sportistu u njegovim aktivnostima i rutini pre početka takmičenja. Novak je pobedio bez obzira na sve. Taj nivo koncentracije koju ima, fokus, pripreme, iskustvo, teško ovakve stvari mogu da ga poremete.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Novak kaže da podržava doping bilo kada i sto puta, ali ne pred meč. Nije mogao da veruje da mu uzimaju krv i urin sat i po pred duel.  

- Pre meča, posebno u situaciji kada je njegova ruka ta kojom drži reket, moj stav je da ne treba na taj način raditi, u zavisnosti od toga koju su analizu tražili. Postoji više analiza koje mogu biti tražene, ali to svakako ne bi bila praksa. Objašnjenje koje su dali, da neće da čekaju do duboko u noć, to, što se me tiče, ne stoji. Doping kontrola je takav proces, čekate sportistu posle završenog sportskog događaja. Kada je neko u stanju da da uzorak urina on će ga dati. Da li je za pola sata ili sat, četiri, pet, 14 sati, pošto smo mi čekali jednog sportistu 14 sati. Čekate dok se ne desi i sportisti to znaju. Nije to ništa neuobičajeno. Kada ode na doping kontrolu dok ne da uzorak urina on će sedeti. 

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Mogao je tako Novakov protiv Britanca satima da kasni.

- To se njima dešava, Novak je na to navikao kada se završi meč. A pošto je sad bilo pre meča, oni su verovatno želeli da uzmu uzorak urina pre nego što počne duel. Verovatno su pretpostavljali da će želeti da ode u toalet pre  izlaska na teren, pa da tada uzmu urin. Kažem, pretpostavljam da je to bila ideja, pa da onda ne bi ostajali do kasno. To meni nije logično.

Najverovatnije je Svetska teniska federacija tražila da se Novak testira pred meč.

- Nije odlučila agencija kada će testirati, kako je Novak rekao. U našem svetu postoji institucija koja naloži testiranje, neko ko sprovodi doping kontrole i neko ko u slušaju da je pozitivan rezultat procesuira sportistu. U njegovom slučaju je naložila Svetska teniska federacija. Pretpostavljam, jer je Dejvis kup u nadležnosti Svetske teniske federacije, pa zbog toga pretpostavljam da su testiranje oni naložili. Nelogično mi je da je sama agencija za prikupljanje uzoraka odlučila da uzme uzorak sporiste pre samog takmičenja. Takođe, da se ogradim, mislim da je agencija za prikupljanje uzoraka, privatna firma, koja to radi.

 

Foto: AP/Photo

 

 

Nada se srpski teniser promenama u okviru antidoping agencije, možda da teniseri imaju svoju agenciju, a ne da angažuju nekoga sa strane. 

- U narednom periodu svetska antidoping agencija potencira stavljanje sportista u centar svojih aktivnosti. Imaju ideju i nameru, kao i mi u našoj, s obzirom na to da smo pre nekoliko dana formirali savet sportista, da idu ka tome da slušaju glas sportista. Da pratimo kakva su njihova iskustva, gde misle da može i šta treba da se promeni u proceduri, pravilima... Verujem da će se u narednom periodu glas sportista čuti i slušati mnogo više.

Besni su fanovi našeg tenisera, nije malo onih koji misle da su hteli da ga poremete pre meča sa Britancem. 

- Ne bih da manipulišem na tom nivou, nisam pristalica teorija zavere. Ali, remeti to sportistu, kao što sam rekla - istakla je Milica Vukašinović Vesić, direktorka Antidoping agencije Srbije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!
Uskoro i premijera

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!

Poljski režiser Patrik Vega napravio je, blago rečeno, skandalozan film o lideru Rusije Vladimiru Putinu koristeći za te svrhe veštačku inteligenciju. On je lice vladara Rusije nakalemio na telo pravog glumca i snimio verovatno najveću bljuvotinu otkako postoji sedma umetnost. Film, naime, prikazuje Putina od 10. godine do njegove izmišljene smrti i već je prodat u 50 zemalja. Makar tako tvrde njegovi producenti.

21.05.2024

22:40

(VIDEO) Tresao se supervulkan, najjače u poslednjih 40 godina! Čak 150 zemljotresa u okolini Napulja, ovo ne sluti na dobro!
Italija u strahu!

(VIDEO) Tresao se supervulkan, najjače u poslednjih 40 godina! Čak 150 zemljotresa u okolini Napulja, ovo ne sluti na dobro!

Kuće su evakuisane, a mnogi ljudi spavali su u automobilima ili na ulici nakon što je najjači zemljotres u poslednjih 40 godina potresao oblast oko ogromnog supervulkana Campi Flegrei u blizini Napulja. Podsetimo, potres jačine 4,4 stepena po Rihterovoj skali u Pocuoliju, gusto naseljenom lučkom gradu, praćen je sa 150 zemljotresa koji su se snažno osetili i u Napulju.

21.05.2024

22:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija