• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.01.2024

20:10

Sevaće munje u 2024! Đoković u inat ide na sve, mogu da nastave da ga mrze

profimedia

Tenis

Sevaće munje u 2024! Đoković u inat ide na sve, mogu da nastave da ga mrze

Podeli vest

Novak Đoković verovatno nikada neće biti obožavan kao Rodžer Federer ili Rafael Nadal, ali i ne mora, brojevi su ti koji čine srpskog tenisera najvećim igračem svih vremena. Oborio je sve relevantne rekorde, ostaje je još jedan cilj ili dva, a na njih će se posebno fokusirati tokom 2024. godine.

Priznao je Novak Đoković i sam da mu je minula sezona jedna od najboljih, ako ne i najbolja u karijeri. Ipak, trenutnim uspehom se ne zadovoljava, da nije tako, Novak ne bi sada bio tu gde jeste. Najveći u istoriji belog sporta postavio je cilj za narednu sezonu. Naravno, želi - sve.

Osvajanje "Kalendarskog slema", odnosno trofeje sa najveća četiri turnira, i "Zlatnog slema", četiri slema kao i zlato na Olimpijskim igrama, biće glavni cilj našeg tenisera 2024. godine. Nole ima deset trofeja na Australijan openu, tri Rolan Garosa, sedam Vimbldona i četiri Ju-Es opena. Ukoliko cilj sprovede u delo postaće besmrtan, prvi čovek od 1969. godine i Roda Lejvera koji je u jednoj sezoni osvojio sva četiri grend slema. Što se tiče Zlatnog slema, ovaj podvig ostvarila je samo Nemica Štefi Graf, koja je 1988. godine osvojila sva četiri grend slem trofeja, a trijumfovala je i na Olimpijskim igrama u Sidneju. Mrze ga jer je najbolji, a daće Bog da misliju sprovede u delo, pa neka ga mrze još više.

Foto: AP PHOTO

 

 

Nole je istoriju tenisa mogao da promeni 2021. godine, ali... Prvo ga je Aleksander Zverev zaustavio u polufinalu Olimpijskih igara u Tokiju. Imao je 1:0 u setovima i 4:3 u gemovima u drugom uz brejk protiv Saše Zvereva, ali je Nemac od tog momenta uspeo da preokrene i izbaci srpskog asa - 1:6, 6:3, 6:1. Propao je plan da se domogne Zlatnog slema, ali je san i dalje živeo da će uspeti da se domogne sva četiri velika trofeja. Nažalost na Ju-Es openu u finalu je koban bio Danil Medvedev koji je ubedljivo slavio sa 3:0. I ove godine je Novak imao šansu, ali je kao i 2011, 2015. i 2021. godine okončao sa tri slema, pošto ga je u finalu Vimbldona pobedio Karlos Alkaraz. Međutim, Nole ne gubi nadu, mada i dalje ima onih koji sumnjaju, ali i za njih ima poruku.

- Da li je bilo realistično misliti da ću osvojiti tri od četiri grend slem turnira ove godine? Pre pet godina ili pre jedne ili dve, verujem da su ljudi mislili da je nemoguće. Znam sebe i znam da se osećam dobro, da sam fizički i mentalno sposoban da uradim to. Ne bih da zvuči kao da nemam poštovanja prema rivalima. Znam da se hiljade igrača bore za isti cilj, ali znam ko sam i verujem u sebe - jasan je bio Novak.

Zlatna medalja sa Olimpijskih igara, u dresu Srbije, bila bi ostvarenje sna. 

- Biće vrlo čudan osjećaj igrati Olimpijske igre na terenima Rolan Garosa. Biće sličan osećaju koji sam imao 2012. godine kada je isto bilo na Vimbldonu. Mislim da je to bio prvi i posljednji put da smo igrali u majicama u boji, a ne bijelim. Olimpijske igre su posebno takmičenje. Volim olimpijsko selo, volim ceremoniju otvaranja, osjećaj predstavljanja svoje zemlje na najvažnijem događaju u svijetu sporta. Nije lak turnir za tenisere jer imamo veoma gust raspored. Sa Rolan Garosa ćemo preći na travu i onda ponovo na šljaku. Zatim dolazi tvrda podloga za kratko vrijeme, ali ja sam spreman za izazov. Nadam se da ću biti zdrav da se takmičim u Parizu na svom najvišem nivou i pokušan da osvojim olimpijsko zlato.

 

Foto: EPA Images

Novak Đoković juri Zlatni slem u 2024.

 

Nije Zlatni slem jedini cilj, 2023. godine je propustio priliku da osvojio osmi trofej na Vimbldonu i izjednači se sa Rodžerom Federerom, pa ne sumnjamo da će i 2024.  biti glavni favorit u Londonu.

Takođe, Švajcarac bi mogao da ostane bez još jednog rekorda. Đokovićev veliki cilj je rušenje rivala po broju osvojenih ATP titula. Novak trenutno ima 98, što je  pet manje od Švajcarca (103) i 11 od Džimija Konorsa koji se sa 109 nalazi na prvom mestu. Federerove brojke su i više nego dostižne tokom predstojeće sezone, pogotovo što je Nole od 2021. osvajao najmanje po pet titula u svakoj sezoni, dok je realnije da Đoković Konorsa zbaci sa trona u 2025. godini.

- Želim da osvojim što je više moguće titula i preteknem Konorsa. Uvek na horizontu ima rekorda koji se mogu da oborim. Želim  rekorde i svoju istoriju, to je najvažnija stvar. Da bih osvajao velike trofeje, moram da zadržim nivo intenziteta, posvećenosti i motivacije - iskren je bio nedavno Novak Đoković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija