• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beograd.rs

26.02.2022

17:24

Posađeno 35 stabala povodom 35 godina Beogradskog maratona (FOTO)

Beograd.rs

Beograd

Posađeno 35 stabala povodom 35 godina Beogradskog maratona (FOTO)

Podeli vest

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i zamenik gradonačelnika Goran Vesić učestvovali su danas u sadnji 35 stabala četinara u parku „Ušće“, povodom 35 godina postojanja Beogradskog maratona. Događaju je prisustvovala sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, kao i direktor JKP „Zelenilo Beograd“ Slobodan Stanojević

Nikodijević je zahvalio direktoru Beogradskog maratona Dejanu Nikoliću, na svemu što je tokom godina radio za ovu sportsku manifestaciju.

"Maraton" neguje tradiciju da uz sportski deo uvek postoje i druptveno-odgovorne aktivnosti. Ove godine akcenat je na zaštiti i očuvanju životne sredine i povećanju broja i kvaliteta zelenih površina u Beogradu. Verujem da će danas posađene sadnice i buduće generacije podsećati na Beogradski maraton, koji je svakako jedan od najlepših događaja u našem gradu. Maraton je najmasovnije takmičenje koje se održava u Beogradu i nadam se da će ovo biti podsticaj svima da vode računa o zaštiti životne sredine. Svako bi trebalo lično da doprinese boljem i zdravijem Beogradu, a poznato je da građani samo jednim klikom na telefonu, preko aplikacije "Zasadi svoje drvo", mogu da učestvuju u ovakvim akcijama. Nadam se da ćemo u budućnosti obeležavati još mnogo jubileja Beogradskog maratona i saditi još više stabala - rekao je Nikodijević.  

Vesić je istakao da 35 stabala koja su danas posađena imaju simboliku - 35 godina Beogradskog maratona, kao jedne od, kako je rekao, najlepših sportskih manifestacija u Beogradu, sa višedecenijskom tradicijom.

Takođe, na ovaj način pokazujemo koliko vodimo računa o zaštiti životne sredine. Tokom prošle godine, ako se uzme u obzir samo sadnja JKP "Zelenilo Beograd", u parkovima i drvoredima posađeno je 8.000 stabala. Ukupno, Beograd ima 57.000 drvorednih stabala i više od milion stabala u parkovskim površinama. Od 2014. godine posađeno je preko 2,5 miliona stabala, kada su u pitanju šume, a to je samo učinak Grada Beograda, ne računajući ono što rade  "Srbija šume". To pokazuje koliko nam je životna sredina važna i koliko nam je važno pošumljavanje. U Beogradu je 15 odsto površine pod šumom, plus dodatnih 15 odsto zelenih površina, a kada bi se tome dodalo poljoprivredno zemljište, koje mi ne računamo, dok drugi gradovi u svetu računaju, procenat bi sigurno bio preko 60 odsto. To govori da je Beograd grad koji vodi računa o zaštiti životne sredine, da je "zeleni" grad, ali to ne znači da ne bi trebalo još više da radimo i sadimo još više stabala. Zbog svega navedenog je današnja akcija važna i pokazuje kakvi su prioriteti grada po ovim pitanjima - zaključio je Vesić.  

Direktor maratona Dejan Nikolić zahvalio je Nikodijeviću i Vesiću, kao i sekretarki Vilotijević, na mogućnosti da Beogradski maraton i na ovaj način ostavi trag društveno odgovornim delovanjem.

Trudili smo se i ranije a sigurno i ubuduće, da nastavimo da radimo na promovisanju sporta i zaštite životne sredine. Grad Beograd je naš glavni partner i pokrovitelj i bez Grada ne bismo mogli da organizujemo ovakav događaj. Ovo je zaista lep način da obeležimo naš veliki jubilej – 35 godina postojanja Beogradskog maratona – rekao je Nikolić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set