• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.04.2022

12:57

BEOGRAD PREPUN ZARAŽENIH KRPELJA! U sebi nose BAKTERIJU od kojih se dobija ova bolest, situacija alarmantna!

Beograd

BEOGRAD PREPUN ZARAŽENIH KRPELJA! U sebi nose BAKTERIJU od kojih se dobija ova bolest, situacija alarmantna!

Podeli vest

Analiza Zavoda za biocide pokazala da je na teritoriji prestonice od 17 pregledanih lokacija na čak njih 15 utvrđeno prisustvo krpelja koji u sebi nose bakteriju boreliju

Prva ovogodišnja analiza Zavoda za biocide pokazala je da na teritoriji Beograda od 17 pregledanih lokacija na čak njih 15, iliti na 88 odsto, utvrđeno je prisustvo krpelja koji u sebi nose bakteriju koja izaziva lajmsku bolest!

Ovo je za Kurir potvrdio doktor Ivan Aleksić, biolog Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, koji kaže da su oni radili na sakupljanju uzoraka.

Foto: printscreen RTS

Situacija na terenu

- Bili smo na terenu, testirali krpelje i ustanovili upravo to, da velika većina krpelja koje smo pronašli ima u sebi bakteriju boreliju, koja izaziva lajmsku bolest. Krpelji su uzorkovani i testirani pre nego što su nadležne službe izvršile tretman na tim površinama, tako da sada pretpostavljamo da je smanjena brojnost krpelja, ali i dalje savetujemo oprez građana prilikom boravka u prirodi tokom praznika. Ukoliko nekoga ubode krpelj, savetuje se odlazak u dom zdravlja, gde lekari mogu da izvade krpelja, a ako ne žele da strepe da li je krpelj zaražen, njegova analiza se radi u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju. Mesto uboda treba da se pere, da se vidi da li će se pojaviti crvenilo - rekao je on i istakao da posle boravka napolju treba pregledati svoje telo, jer krpelj može da se zadrži i po nekoliko dana, a ako se zadrži manje od 24 sata, manja je verovatnoća zaraze i dobijanja lajmske bolesti.

Foto: Shutterstock

Javite se lekaru

Dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine, kaže da ukoliko se krpelj ne izvadi na vreme, i ako je zaražen, na mestu uboda počinje da se formira bedemasto crvenilo:

- Ukoliko se osoba tada ne javi lekaru, kasnije se to mesto na koži pretvori u zonu mete, proširi se i bude kao đevrek. Tada lečenje počinje antibioticima. Ako se i taj period propusti i ne ode se lekaru, promena na koži se povećava, a taj period inkubacije je dug.

Dr Šehić kaže da nikako ne smemo sami da kopamo po koži ako nam se zakači krpelj, jer možemo samo da učinimo sebi kontrauslugu:

- Preporuka je javiti se lekaru, ali ukoliko je zdravstvena ustanova daleko, onda tankom pincetom treba obuhvatiti krpelja i okretati suprotno od kazaljke na satu. Kada krpelj izađe, onda mesto uboda treba dezinfikovati i namazati mast. Nikako ne stavljati benzin i alkohol na kožu, što ljudi često rade, jer time samo iritiraju mesto uboda i inficiraju kožu.

Lajmska bolest izaziva najčešće neurološke probleme i napada centralni nervni sistem, kožu, kosti i zglobove. Retko kada napada srce. Taj period inkubacije kod zdravog čoveka može da izazove i teža oboljenja, koja se i komplikovanije leče, piše Kurir.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set