• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

15.04.2022

17:19

PREPOZNAJTE SIMPTOME KOD PASA ZARAŽENIH KRPELJOM! Veterinarka Babić za Informer.rs otkriva sve o bolesti koju oni prenose!

Zanimljivosti

PREPOZNAJTE SIMPTOME KOD PASA ZARAŽENIH KRPELJOM! Veterinarka Babić za Informer.rs otkriva sve o bolesti koju oni prenose!

Podeli vest

Dr vet. med. Ana Babić ističe sve što treba da znate o najčešćoj parazitskog bolesti koju prenose krpelji - babeziozi.

Sezona krpelja traje cele godine i zato naši ljubimci treba da imaju aktivnu zaštitu svakog meseca. Međutim u proleće su njihov broj i aktivnost najveći i zato je veoma važno da se osvrnemo na bolesti koje oni prenose.

Jedna od najčešćih zaraznih bolesti koju krpelji prenose psima, jeste babezioza, a o njoj smo razgovarali sa dr vet. med. Anom Babić, koja je objasnila kako da prepoznate alarmantne simptome:

- Ovde se radi o parazitskoj bolesti, koja je poznata i pod nazivom piroplazmoza. Babezija je protozoa-parazit, koji inficira crvena krvna zrnca, a domaćini su joj krpelj i toplokrvne životinje. Krpelj svojim ubodom, preko pljuvačke, unese parazita u krvotok životinje. Simptomi bolesti počinju nespecifično, kao što su visoka temperatura, nedostatak apetita, slabost, bol u stomaku. U kasnijim fazama bolesti dolazi i do anemije, usled raspadanja eritrocita, u kojima babezija parazitira, kao i promene boje mokraće koja može biti tamne, crveno-braon boje - navodi veterinarka i dodaje:

Foto: pexels.com

pas

- Ishod lečenja zavisi od toga u kojoj fazi bolesti je započeto, čime dolazimo do pitanja kada treba da se javite veterinaru? Ukoliko primetitie da je pas bezvoljan i ima temperturu, već je jasan znak da nešto nije u redu. Nemojte da odlažete posetu i do nekoliko dana, jer ukoliko se radi o ovom parazitu, što se ranije otkrije veće su šanse da će pas biti izlečen, a biće sprečena dalja šteta u organizmu i oporavak će biti mnogo brži.

Kako biste spasili vašeg psa od krpelja, najbitnije je da ga zaštitite od istih.

- Na tržištu postoje mnogobrojni preparati protiv krpelja i stalno se pojavljuju novi. Najvažnije je da povedete računa da je zaštita uvek aktivna, što znači da obratite pažnju na trajanje zaštite preparata koji ste kupili. Na tržištu postoje ogrlice, spot-on preparati i tablete. U zavisnosti od preprarata, zaštita može da traje od mesec dana, pa i do nekoliko meseci - završava dr Babić.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija