• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/opanak.rs

03.04.2023

15:16

MARLJIVA, VREDNA I ŽIVAHNA PTIČICA POZNATA JE MASKOTA NAŠE PRESTONICE! Evo zašto je vrabac simbol Beograda

Beograd

MARLJIVA, VREDNA I ŽIVAHNA PTIČICA POZNATA JE MASKOTA NAŠE PRESTONICE! Evo zašto je vrabac simbol Beograda

Podeli vest

Pitome ptičice koje cvrkuću po parkovima Beograda simbol su spokoja, mira i otvorenosti koje pruža naš glavni grad sa burnom prošlošću. U jednom tragičnom događaju nastradao je mali vrabac koji je vekovima kasnije postao glavno obeležje naše prestonice.

Mnogi književnici pominju vrapce, a oni su i čest motiv na slikama poznatih autora. Međutim, vrabac je postao simbol glavnog grada Srbije pre mnogo vekova. Legenda o ovoj ptičici vodi nas u davna vremena borbe protiv Turaka.

Dok je Beograd bio najznačajnije ugarsko uporište na južnoj granici, kraljevina Ugarska bila je glavni protivnik Osmanlija. Nakon pada Carigrada, sultan Mehmed Drugi pokrenuo je veliku vojsku sa ciljem da osvoji Beograd i Smederevo – tadašnju prestonicu srpskog despota Đurđa Brankovića.

Hrišćani se nisu ujedinili, Beograd su branili odredi Sibinjanina Janka (Janoša Hunjadija), nekoliko trupa koje je poslao despot Đurađ i odredi slabo naoružanih krstaša. Međutim, uprkos tome, 14. jula 1456. godine uspeli su da razbiju tursku flotu na Dunavu.

Foto: Reuters

Sedam dana kasnije otpočeo je novi turski napad. Derviši su podsticali vojsku Osmanskog carstva i nagrađivali one koji su hteli prvi da se popnu na zidine i uđu u grad. Hršćani su se žestoko borili, čak se i sveštenstvo uključilo u odbranu grada. Najgori trenutak bilo je prodiranje 700 janičara unutar zidina.

Borbe su vođene i na bedemima i na ulicama. Sutradan, 22. jula, hrišćani su bili saterani u grad, ali Turci nisu imali snage da ga osvoje. Poginuo je Hasan, janičarski zapovednik, kao i Karadža, rumelijski beglerbeg, a sultan Mehmed II ranjen je u pokušaju sprečavanja povlačenja svoje vojske.

Beograd je odbranjen. Međutim, stradao je veliki broj hrišćana. Prizori unutar gradskih zidina bili su i više nego potresni, ali najtužniji bio je pronalazak vrapca koji je bio proboden sa tri strele.

Foto: Beta

Nakon ovog događaja, u čast malog vrabca koji je uboden sa tri strele, on je počeo da se smatra simbolom Beograda.

Vrabaca u Beogradu ima sve manje, izumiru. Onim malobrojnima treba pomoć. U periodu ovako niskih temperatura oni umiru od gladi, smrznuti, često i zaleđeni, a leti… Leti se neretko ulepe u žvake koji nesavesni Beograđani pljuju na sve strane.

Ova hrabra mala ptičica učestovala je u jednoj od najvažnijih odbrana Beograda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov ukazao na promenu stava o Beogradu na vodi: Đilas doživeo kopernikanski obrt!
Politika

Jovanov ukazao na promenu stava o Beogradu na vodi: Đilas doživeo kopernikanski obrt!

Nakon obraćanja poslanika Dragana Đilasa (Srbija protiv nasilja) koji je izneo niz primedbi na sastav nove Vlade Srbije, šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov poručio je da je Đilas govorio o Kosovu i Metohiji, a da nema prava da govori o Kosovu i Metohiji čovek koji je na organima svoje stranke dao nalog svoj potpredsednici da na forumu Zapadni Balkan potpiše deklaraciju u kojoj se svi oni zajedno, uključujući i tu stranku i druge socijaldemokratske stranke Balkana, zalažu za što brži ulazak Kosova u Evropsku uniju.

02.05.2024

11:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Akcija Uprave saobraćajne policije! Zlatko Belencan: "Za sedam dana otkriveno 36.000 prekršaja"
Bezbednost saobraćaja

Akcija Uprave saobraćajne policije! Zlatko Belencan: "Za sedam dana otkriveno 36.000 prekršaja"

Četvrta Centralna akcija Ministarstva unutrašnjih poslova koja će se sprovoditi na teritoriji Republike Srbije počinje danas i trajaće do 7. maja, rekao je za Tanjug pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan, navodeći da je u prethodnih sedam dana, koliko je trajala Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja "Roadpol"', otkriveno 36 hiljada prekršaja.

02.05.2024

11:03

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set