• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ Blic.rs

05.02.2024

18:22

Trg Nikole Pašića više neće izgledati ovako! Stara fontana se ruši, gradi se nova i to ovog oblika (FOTO)

Grad Beograd

Beograd

Trg Nikole Pašića više neće izgledati ovako! Stara fontana se ruši, gradi se nova i to ovog oblika (FOTO)

Podeli vest

Najavljena je rekonstrukcija Trga Nikole Pašića, a uskoro počinje i izgradnja garaže u Vlajkovićevoj ulici gde je otkriven arheološki lokalitet, a evo kako će to sve izgledati kada se završi.

Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića posle devet godina, a prema najnovijim najavama, trebalo bi da počne uskoro. Spomenik Nikoli Pašiću ostaje na istoj poziciji i njegovo sređivanje nije obuhvaćeno ovom rekonstrukcijom, ali će fontana promeniti izgled.

Najveća promena u tom prostoru čeka fontanu - postojeća će biti porušena, i na njenom mestu biće podignuta nova.

Foto: Grad Beograd

 

Ona će biti jednostavnijeg, izduženog oblika po ugledu na prvobitnu fontanu ali bez vrela i bez okruglog proširenja prema spomeniku, koje je u poslednjoj rekonstrukciji iz osamdesetih godina prošlog veka dodato, ranije je pisala "Politika".

- Fontana je postala simbol ovog trga, i naravno da je nećemo uklanjati. Samo uređenje trga će ostati isto, ali sve će biti novo, nove ploče, nova fontana. Čitav prostor i sa parkom u Vlajkovićevoj, ovaj potez u samom centru grada, možemo slobodno da kažemo, dobiće izgled kakav stvarno mislim da zaslužuje i kakav Beograd treba da ima – rekao je ranije Aleksandar Šapić, predsednik Privremenog organa Grada Beograda.

Sve druge intervencije na trgu biće manje-više kozmetičke prirode. Ploče će biti od kamena crvenkaste boje, žardinjere po obodu biće u modernijem dizajnu, drveće neće biti posečeno, postavlja se nova rasveta, klupe u kombinaciji čelika i drveta, info ploča...

Foto: Grad Beograd

 

Izgradnja garaže i parkića u Vlajkovićevoj

Prošlog marta počelo se sa iskopavanjima parkića kod Narodne skupštine kako bi se izradila podzemna garaža u Vlajkovićevoj ulici, ali je otkriven i vredan arheološki lokalitet. Ukupno trajanje radova na izgradnji garaže procenjeno je na oko 15 meseci, tako da će Beograđani dobiti novu javnu garažu verovatno krajem sledeće godine.

Foto: Grad Beograd

 

- Parking-mesta su problem u svim velikim gradovima, pa i u Beogradu. Garaža u Vlajkovićevoj ulici sa 284 mesta će značajno rasteretiti centar grada, a onda ćemo dobiti jednu lepu zelenu površinu gde će ljudi moći da provode vreme - istakao je Šapić ranije.

On je takođe ukazao na to da su na mestu buduće garaže nađena izuzetno važna arheološka nalazišta, i da se stalo sa radovima na više od pola godine dok to nije rešeno.

Kako je svojevremeno za "Blic" rekao Milorad Ignjatović, muzejski savetnik Muzeja grada Beograda, doneta je odluka da se ostaci izmeste sa nalazišta, konzerviraju i po završetku izgradnje garaže vrate u parterno uređenje parka koji će se tu nalaziti.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Sigurni tokom zime – uz domaće dizel gorivo
Društvo

Sigurni tokom zime – uz domaće dizel gorivo

Snežne padavine početkom decembra otvorile su vrata mnogih skijaških centara u našoj zemlji. Sezona se polako budi i iskusni skijaši spremaju se za nove padavine koje nas očekuju. Odlazak na skijanje zahteva i pripremu vozila za planinske zimske uslove. Za vozače dizelaša ove zime imamo odlične vesti!

05.02.2024

14:27

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set