• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Toppress

25.12.2020

14:00

JAGNJAD NUDE U TOPOLI: Uzima se po pet komada, rok za vraćanje do tri godine, KO BI ODOLEO?!

Vesti

JAGNJAD NUDE U TOPOLI: Uzima se po pet komada, rok za vraćanje do tri godine, KO BI ODOLEO?!

Podeli vest

Opština Topola raspisala je Javnu nabavku za podsticaje u stočarstvu, tačnije Javnu nabavku za dobijanje jagnjadi tipa vinterberg.

Ovakav vid podsticaja za topolske stočare sprovodi se zadnjih petnaest godina. Rade Matić iz odeljenja za poljoprivredu Opštine Topola objasnio je način dobijanja jagnjadi i uslove pod kojima se jagnjad vraćaju.

„Dobija se po pet komada jagnjadi, vraća se kilogram za kilogram, tako da nema nekih dodatnih opterećenja. Naredne godine po preuzimanju ne vraća se ništa, sledeće godine treba da se vrati tri komada, a naredne još dva tako da tih pet jagnjadi koje je poljoprivrednik preuzeo treba da vrati u roku od tri godine.

Foto: Toppress

 

Mi već imamo povraćaj od prethodnih domaćinstava, tako reći svakodnevno ima neko ko vraća, tako da će iz tog povraćaja ići dodela nove jagnjadi zainteresovanima“, rekao je Rade Matić.

Prema njegovim rečima interesovanje stočara je veliko, podneto je 52 zahteva koje će pregledati stručna komisija. On ističe da je ova godina bila teška za stočare i nada se da će uz pomoć države sledeće godine biti lakše svima koji žive na selu od sopstvenog rada.

Korona smanjila potražnju

„Nadamo se da će se ova situacija oko kovida smiriti kako bi se moglo normalno raditi. Sve je to ostavilo posledice na proizvođače, ugostiteljstvo slabo radi,  nema proslava, mala je potražnja za jagnjićima, za svinjama, lošija je cena, ali valjda će se i to završiti“, mišljenja je Matić.

Uz podršku lokalne samouprave i države, poljoprivrednici imaju mogućnost da na ovaj način prošire svoja stada do  30 ovaca, kako bi  ostvarili dodatne podsticaje kod države.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji
Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

Nakon jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci. Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije, piše operska diva Nataša Tasić Knežević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

03.06.2024

13:31

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set