• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Narcisa Božić

05.02.2021

10:36

ŠIĐANI NE DAJU GALERIJU! Dopis Ministarstva kulture uznemirio sugrađane Save Šumanovića!

Vesti

ŠIĐANI NE DAJU GALERIJU! Dopis Ministarstva kulture uznemirio sugrađane Save Šumanovića!

Podeli vest

Vest da bi Galerija slika "Sava Šumanović" mogla da se izmesti iz Šida pogodila je sugrađane velikog slikara, koji su spremni da brane galeriju!

- Dopis Ministarstva kulture i informisanja kojim ministarka Maja Gojković predlaže preuzimanje osnivačkih prava od strane Republike Srbije nad Galerijom slika ‘’Sava Šumanović’’ u Šidu uznemirila je naše sugrađane i mene lično, jer živim u ulici koja nosi ime slavnog slikara u centru grada.

Kako se time otvara i pitanje eventualnog premeštanja galerije u Beograd, momentalno smo u ime lokalne samouprave reagovali i poslali dopis ministarstvu, a ovim putem ću kratko poručiti: ‘’To se nikada neće desiti!’’, kategoričan je Zoran Semenović, predsednik Opštine Šid.

Galerija slika ‘’Sava Šumanović’’ otvorena je 1952.godine kada je Persida Šumanović, majka velikog slikara poklonila Šidu 417 umetničkih dela.

Darovni ugovor zaključen je 14.septembra 1957.godine između Perside Šumanović i Opštine Šid, čime je ostvarena slikareva želja da njegova umetnička dela ostanu i budu prezentovana u mestu gde su i nastala.

Foto: N.B.

 

- Darovni ugovor je bez vremenskog ograničenja, ali sa nalogom da slike Save Šumanovića budu stalno i isključivo u gradu Šidu. Kršenjem ovog ugovora njegovi naslednici mogli bi potraživati svu imovinu, koja je na raspolaganju Opštini Šid- kuća, rodna kuća, umetnička dela i šest jutara zemlje

. Mi svakako, a to smo i u našem uzvratnom dopisu Ministarstvu kulture naznačili, očekujemo finansijsku pomoć i podršku u finansiranju projekta renoviranja Spomen-kuće Save Šumanovića, kao i troškove finansiranja radova na završetku depoa u dvorišnom delu Galerije Sava Šumanović’’, kaže za ‘’Informer’’ prvi čovek Šida. Direktorka galerije bez izjave

Vesna Burojević, direktorka Galerije ‘’Sava Šumanović’’ nije htela da se oglasi povodom najnovijih događaja, pravdajući se poslovnim i privatnim obavezama.

Gojković: ‘’Sava Šumanović prevazilazi okvire lokalnog umetnika’’

 

Prilikom otvaranja izložbe ‘’Sava Šumanović i Crnke iz Pariza’’ u Galeriji ‘’Sava Šumanović’’ u
Šidu krajem prošle godine ministarka kulture Maja Gojković izjavila je ‘’da će projekti galerije i
ubuduće imati punu podršku Ministarstva kulture i informisanja , kao i da će se razmatrati
mogućnost da ona dobije status republičke ustanove kulture, jer svojim programom i značajem
celokupno stvaralaštvo Save Šumanovića to zaslužuje’’.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set