• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika / Informer

15.02.2021

16:24

GDE ĆE VAM DUŠA? DOZVOLJENA SAMO JEDNA ŽIVOTINJA U STANU! Vlasnici kućnih ljubimaca BESNI!

Vesti

GDE ĆE VAM DUŠA? DOZVOLJENA SAMO JEDNA ŽIVOTINJA U STANU! Vlasnici kućnih ljubimaca BESNI!

Podeli vest

Vlasnici pasa i mačaka koji žive u zgradama, u stanu će moći da drže najviše jednog kućnog ljubimca, i podmladak do tri meseca starosti

Skupština grada Požarevca donela je juče odluku o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji grada. Još pre usvajanja, ovaj predlog izazvao je brojne reakcije na društvenim mrežama, najglasniji su bili vlasnici kućnih ljubimaca, ali za razliku od njih u lokalnom parlamentu vladalo je saglasje.

Nakon što u praksi bude usaglašena nova odluka, vlasnici pasa i mačaka koji žive u zgradama, u stanu će moći da drže najviše jednog kućnog ljubimca, i podmladak do tri meseca starosti. Na vratima stana moraće da stave natpis "čuvaj se psa". Ljubimca će u lift moći da uvedu samo ako je prazan, a životinja na podvodniku.

Kuće sa dvorištem ograničavaju se na najviše dva psa ili dve mačke 

Ako pak žive u porodičnoj kući sa dvorištem manjim od pet ari, ograničavaju se na najviše dva psa ili dve mačke i podmladak do tri meseca, a onima koji imaju više od pet ari dozvoljava se da drže po tri životinje obe vrste.

Foto: Pixabay

Skupština grada Požarevca donela je juče odluku o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji grada

 

U zajedničkom stanu i dvorištu psi i mačke se mogu imati samo ako postoji saglasnost svih sustanara.

Seoska naselja do pet pasa i mačaka

U seoskim naseljima dozvoljeno je držanje do pet pasa i pet mačaka. Vlasnik je dužan da izvrši vakcinaciju i obeležavanje životinje na način propisan zakonom.

Nova odluka propisuje da opasnog psa na javnu površinu sme da izvodi samo punoletna osoba ukoliko životinja ima zaštitnu korpu, podvodnik i potvrdu o vakcinaciji, u periodu od 20 do sedam časova, i to isključivo van prostora centralne gradske zone.

Vlasnik psa ili mačke kod sebe mora imati kesu za izmet, i treba da ga počisti. Komunalno preduzeće će na javnim površinama postaviti table o zabrani kretanja pasa, kao i mesta neograničenog kretanja (park za pse).

Foto: Pixabay

Ako ne drži životinje na propisan način pravno lice kazniće se sa 150.000 dinara
Nadzor će vršiti komunalna inspekcija i milicija

Ako ne drži životinje na propisan način pravno lice kazniće se sa 150.000 dinara, a rukovodilac u preduzeću 50.000 dinara, koliko je propisana kazna i za preduzetnika.

Fizičko lice platiće 20.000 dinara, a upola manja kazna biće ako šeta opasnog psa suprotno novim propisima.

Da li će ljubimci završiti na ulici?

Neki od građana ocenili su da je odluka protivustavna te da Zakon o dobrobiti životinja ne ograničava broj ljubimaca već uslove u kojima žive.

Jedna Požarevljanka je upitala šta da urade porodice koje imaju više od tri kućna ljubimca – koga da odaberu i izbace na ulicu, što je poseban problem jer može povećati broj lutalica.

Foto: Public

Vlasnici pasa i mačaka koji žive u zgradama, u stanu će moći da drže najviše jednog kućnog ljubimca
 
Pravila za golubove i egzotične životinje

Golubovi se mogu držati u posebno izgrađenoj prostoriji na tavanu, terasi porodične kuće ili u posebno izgrađenom pomoćnom objektu, u broju i na način da se ne uznemiravaju susedi i ne zagađuje okolina.

U objektima višeporodičnog stanovanja nije dozvoljeno držanje i hranjenje golubova, a u zajedničkom dvorištu mora postojati saglasnost svih sustanara.

Vlasnici ezgotičnih životinja svoje ljubimce moći će da drže tako da ne povrede ili štete trećim licima, ako se ne zagađuje okolina i ne ometaju ostali stanari.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
deda Raša

pre 3 godine

I to je mnogo. Nećemo od stanova praviti ZOO vrt. Pomodarstvo. Što nisu dečica umesto kučića. Niko ih ne prijavljuje da se plati voda, struja, higijena i sl. nego se još bune kada im se to spomene a kupaju se više nego čovek.

Miki

pre 3 godine

Ne mogu da imam decu, hocu 2 kuceta. Je l imas nesto protiv?

Miro

pre 3 godine

U Brozovo vreme nije moglo u stanovima da se drzi nikakav ljubimac. Mnogi ga i danas vole ( ja ne) ali smatram da je ta odluka bila dobra( u svakom zlu ima nesto dobro) ne zbog nas koji lecimo svoje frustracije kobajagi voleci zivotinje nego zbog zivotinja samih. Njima je stan muciliste, stepenice su za svakog psa ostecenje kicme. Sve ljubitelje zivotinja preklinjem da im podare prirodne uslove iz ljubavi u zamenu za svoje frustracije i drustveni status.

Aska

pre 3 godine

Surov si deda! Da li si se, pre nego što si ovo napisao, zapitao da li možda neko ne može da ima decu? Lupaš ko Maksim po diviziji, ne vodeći računa da li ćeš ovim povrediti nekoga, ko ne može da ima decu. Uostalom, ova Planeta je prvo pripala životinjama, a mi smo im uzurpirali teritoriju.

todor

pre 3 godine

Apsolutna podrska!! Dosli smo u situaciju da su zivotinje vise zasticene od ljudi. Odes u neki restoran da jedes dovedu psa, a ti sa decom za stolom se strecas i okreces da ti ne ujede dete. Postoje ljudi koji imaju lose iskustvo sa ujedom psa, i opravdan strah od pasa, kao i odredjene alergije. Sasvim je dovoljno to sto je predlozeno.

Djak

pre 3 godine

Konacno da se dovede u red svako ko zeli da ima kucnog ljubimca. Nadam se samo da ce se kazne i naplacivati.

Rade

pre 3 godine

Hvala Bogu da će početi i to da se reguliše. Postadoše nam zgrade štenare. Njihovi ljubimci sve upišaše i u*raše, ne može da se od njih normalno živi. I u zgradi i na ulici i u parkovima. U pojedinim zgradama umesto vike dečice, čuje se samo lavež i arlaukanje životinja, gde im nije mesto ! ! ! !

l etat c est moi

pre 3 godine

Ko ne voli životinje, ne voli ni ljude. Ovi naprdni odbornici su to i empirijski dokazali.

Marcco

pre 3 godine

Veoma lako može da se nezaposlenost ... tim koji drže pse po stanovima, a najviše ih je u "dokonom" Starom gradu u Beogradu, bih naplatio teksu za čišćenje psečeg izmeta po ulicama i zaposlio njih 2000... to bi bilo i do 15 miliona evra mesečno. Hajde što moraš da gledaš po trotoaru kad hodaš gradom nego i smrdi na izmet, pogotovu leti. A to što neko skuplja kesom... skuplja po neko i to isključivo preko dana. Rano ujutru i uveće, niko to ne radi!

MILOS RANKOVIC

pre 3 godine

E BAS DA VIDIM KO CE DA MI NAPISE KAZNU ILI UDJE U STAN,IMAM DVA PSA,EVO CEKAM KAZNU,TE ZIVOTINJE SU BOLJI PRIJATELJI NEGO VECINA LJUDI,IMA BRE DA IDEMO NA SUD U STRAZBUR AKO TREBA,BRUKA I SRAMOTA

mm

pre 3 godine

treba ukinuti drzanje zivotinja u stanu NOVI SAD se pretvorio u zoo vrt sa zivotinjama...po zgradi vrse nuzdu,linjaju se ..uzas

Milan

pre 3 godine

I posle se pitamo zasto niko nije hteo sa nama, svi pobegli od nas pa na kraju i crnogorci... U Srbiji vecinu cine maloumni i uvek ali uvek uzrupiraju i guse bilo kakvu manjinu. Mi smo kao pijani nasilni muz u braku koji bi sve samo za sebe i po svom ali bi zenu da natera na silu da ne ode od kuce. Iskreno nadam se da ce predsednik Vucic videti sta rade ti nizerazredni politicari, covek se trudi da popravi rejting Srbije sa EU i USA, a onda sutra izadje ovakav naslovu u svim evropskim i americkim novinama. Zasto? Pa zato sto je neki sojic u svom selu ima komsiju na spratu sa psom pa je hteo preko skupstine da mu se osveti...

Dime

pre 3 godine

ako ko ima 2 Papagaja sta da radi ? da razdvja zaljubljene papagaje ?

Nikola

pre 3 godine

U potpunosti se slazem, tako bi trebalo biti i u ostalim gradovima.Takodje se slazem da nema potrebe ogranicavati broj ljubimaca za one koji zive u kucama ali za zgrade svakako.Pojedinci, veliki broj njih se ponasa kao da su zgrade kafilerija te sa prvim kisom smrdi cela zgrada.Kada pocne jedno kuce i zgradi da laje oglase se i svi ostali te nema mira, uzas.Valjalo bi da ovaj zakon zazivi i u ostalim gradovima.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsenika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsenika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Planeta

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!
Uskoro i premijera

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!

Poljski režiser Patrik Vega napravio je, blago rečeno, skandalozan film o lideru Rusije Vladimiru Putinu koristeći za te svrhe veštačku inteligenciju. On je lice vladara Rusije nakalemio na telo pravog glumca i snimio verovatno najveću bljuvotinu otkako postoji sedma umetnost. Film, naime, prikazuje Putina od 10. godine do njegove izmišljene smrti i već je prodat u 50 zemalja. Makar tako tvrde njegovi producenti.

21.05.2024

22:40

(VIDEO) Tresao se supervulkan, najjače u poslednjih 40 godina! Čak 150 zemljotresa u okolini Napulja, ovo ne sluti na dobro!
Italija u strahu!

(VIDEO) Tresao se supervulkan, najjače u poslednjih 40 godina! Čak 150 zemljotresa u okolini Napulja, ovo ne sluti na dobro!

Kuće su evakuisane, a mnogi ljudi spavali su u automobilima ili na ulici nakon što je najjači zemljotres u poslednjih 40 godina potresao oblast oko ogromnog supervulkana Campi Flegrei u blizini Napulja. Podsetimo, potres jačine 4,4 stepena po Rihterovoj skali u Pocuoliju, gusto naseljenom lučkom gradu, praćen je sa 150 zemljotresa koji su se snažno osetili i u Napulju.

21.05.2024

22:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set