• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Blic

29.04.2021

11:14

VODIČ ZA PRAZNIKE! RADNO VREME ZA VASKRS I 1. MAJ - kako će raditi prodavnice, pijace, banke, pošte, vrtići, tržni centri...

Vesti

VODIČ ZA PRAZNIKE! RADNO VREME ZA VASKRS I 1. MAJ - kako će raditi prodavnice, pijace, banke, pošte, vrtići, tržni centri...

Podeli vest

Za predstojeće praznike dolazi nam pet neradnih dana, od petka do utorka naredne sedmice, ali to ne znači da će svi građani imati slobodne dane, pa tako u tom periodu neće sve ni biti zatvoreno. Ko će sve raditi i po kom radnom vremenu za praznike?

Od petka 30. aprila do 5. maja zasigurno neće raditi državne, opštinske, gradske i republičke službe pa će sve šalterske i papirološke obaveze građana morati da sačekaju iduću sredu. Slično važi i za pošte i banke, s tim da će raditi retki dežurni objekti. Uskršnji i prvomajski praznici su neradni i za pošte i za banke osim onih u tržnim centrima.

Đaci su od petka, 30. aprila na raspustu deset dana, a roditelji koji budu radili moraće da vode računa i o tome što vrtići neće raditi pet dana, pa treba da organizuju čuvanje mališana.

Gradski prevoz u svim gradovima će i dalje saobraćati, ali po redukovanom rasporedu. Tako će građani moći da koriste ovaj vid prevoza po subotnjem ili nedeljnom redu vožnje svih pet neradnih dana.

Ipak, pravi i jedini neradni dan će biti u nedelju 2. maja, odnosno za pravoslavni Uskrs kada gotovo ništa neće raditi u Srbiji. Mnogi neće biti u mogućnosti da spoje više neradnih dana u manji odmor. Trgovci, ugostitelji, policajci, vozači gradskog prevoza kao i većina novinara radiće skoro pa po uobičajenom rasporedu i imaće tek jedan ili dva slobodna dana.

Pošta

Tokom predstojećih prvomajskih i vaskršnjih praznika radiće dežurne pošte u Beogradu i drugim gradovima i to ukupno 81 pošta, saopštile su Pošte Srbije.

Svih dana praznika Glavna pošta u Takovskoj 2 u Beogradu, radiće uobičajeno - non-stop, kao i pošte na graničnim i administrativnim prelazima, osim pošta na Gradini, koja će raditi od 7.30 do 18.30 časova i Čukarki, gde će radno vreme biti od sedam do 18.30 časova.

U Beogradu će svakoga dana, dežurati i pošta u Savskoj 2 i to od osam do 15 časova.

Pijace

Parking na pijaci "Zemun" će na Vaskrs raditi tokom celog dana, dok će parking na pijaci "Dušanovac" raditi od 7 do 19 časova, saopšteno je iz ovog preduzeća

Sve pijace koje posluju u sastavu JKP "Gradske pijace", u petak, 30. aprila, kao i 1, 3. i 4. maja radiće po uobičajenom radnom vremenu od 6 do 19 časova.

Foto: Tanjug

Zelene pijace neće raditi na Vaskrs, osim pijaca "Zemun", "Banovo brdo", "Bele vode" i "Dušanovac", koje će raditi od 6 do 13 časova. Pijaca "OTC" Novi Beograd će 30. aprila, 1. i 4. maja raditi po uobičajenom radnom vremenu od 8 do 16 časova, dok će na Vaskrs pijaca biti zatvorena."

Prodavnice/Marketi

U petak će većina prodavnica raditi po skraćenom radnom vremenu do 18 sati. U subotu, 1. maja, većina prodavnica i supermarketa će raditi normalno, dok u nedelju, na Uskrs radiće samo prodavnice velikih trgovinskih lanaca u turističkim mestima kao i u nekim delovima Vojvodine. Izuzetak jeste trgovinski lanac "Lidl" pa njihovi supermarketi neće raditi ni u subotu ni u nedelju.

LIDL prodavnice u celoj zemlji radiće skraćeno u petak, 30. aprila do 18.00h, neće raditi tokom vikenda, 1. i 2. maja

Sve IDEA, Roda i Mercator prodavnice će 1. maja raditi prema redovnom radnom vremenu, dok će 2. maj biti neradan za većinu njih, uključujući i IDEA online prodavnicu.RODA MARKETI – ne radi 28. aprila, ostale dane redovno

UNIVEREXPORT neće raditi 2. maja, dok će ostalim danima maloprodajni objekti raditi po redovnom radnom vremenu.

Foto: Pixabay

Metro Cash & Carry u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu na Veliki petak, 30. aprila radiće do 18 časova, 1. maja od 7 do 15 časova, a 2. maja neće raditi. U Požarevcu, Šapcu i na Paliću Metro Cash & Carry objekti 30. aprila radiće do 18 časova, 1. i 2. maja neće raditi.

Super Vero i Jumbo prodavnice 30. aprila radiće do 18 časova, 2. maja neće raditi, ostalim danima radiće po redovnom radnom vremenu.

Tokom predstojećih praznika, robna kuća IKEA kao i Kontakt centar neće raditi samo 2. maja, dok će ostalim danima radno vreme biti.

Šoping centri

Tržni centir će mahom raditi po skraćenom radnom vremenu u petak 30. aprila kada će im vrata biti otvorena za kupce od 10 do 18 sati. U subotu će raditi uobičajeno, dok će većina šoping centara biti zatvorena u nedelju, 2. maja. Na stari režim rada svi se vraćaju već od ponedeljka, 3. maja.

Prema za sada dostupnim informacijama, Ada Mall za praznike radi ovako: na Veliki petak skraćeno do 18h, 1. maja regularno do 22h, a za Uskrs ovaj šoping mol neće raditi. Isti režim rada važi i za šoping centar 

Stadion na Voždovcu, kao i za Plazu iz Kragujevca. 

JKP "Parking servis"

Kao i kod svih praznika, u Beogradu, Novom Sadu ali i većini drugih gradova besplatan parking će biti od petka do utorka u zonama, dok će garaže raditi normalno.

Tokom uskršnjih i prvomajskih praznika, od petka, 30. aprila, do utorka, 04. maja 2021. godine, ovo preduzeće neće kontrolisati i naplaćivati parkiranje u zoniranim delovima grada. U istom periodu biće zatvorene i poslovnice Korisničkog servisa u ulicama Takovska br. 31 i Mileševska br. 51.

Sve javne garaže, posebna i SMS parkirališta biće neprekidno otvorena za vreme praznika i radiće po uobičajenom sistemu naplate, kao i Služba za eksploataciju vozila. Od srede, 05. maja 2021. godine, Služba parking kontrole i poslovnice Korisničkog servisa radiće po ustaljenom radnom vremenu.

Gradski prevoz

Gradski prevoz će funkcionisati pet dana po redukovanom redu vožnje, kako u Beogradu, tako i u drugim gradovima. U Beogradu će nedeljni red vožnje važiti petak, subota i nedelja, a subotnji red vožnje u ponedeljak i utorak.

Taksi

Taksisti će svakog dana kada je praznik, dakle od petka do utorka, voziti po drugoj, skupljoj tarifi.

Foto: Pixabay

Banke

Banke će biti zatvorene od petka do srede, a jedini izuzetak su one koje posluju u tržnim centrima pa će i njihovo radno vreme biti sinhronizovati sa radnim vremenom šoping molova.

Škole

Svi đaci, i srednjoškolci i osnovci su na mnini raspustu od petka 30. aprila do ponedeljka 10. maja kada se vraćaju u klupe.

Vrtići

Svi vrtići, državni i privatni, neće raditi od petka do utorka, dakle mališani se vraćaju u obdaništa tek u sredu 5. maja


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rale

pre 2 godine

Samo državni uhljebi,neće raditi 5,dana.Odnosno paraziti i glasačko telo SNS

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set