• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

19.10.2021

15:31

U RALJAMA ZLIKOVACA! Dve žrtve trgovine ljudima iz Kikinde, uspele da se izvuku IZ LANCA PROSTITUCIJE

V.N.

Vesti

U RALJAMA ZLIKOVACA! Dve žrtve trgovine ljudima iz Kikinde, uspele da se izvuku IZ LANCA PROSTITUCIJE

Podeli vest

Ni Kikinda nije izuzeta od žrtava trgovine ljudima, a trenutno su na evidenciji dve osobe, od kojih je jedna u momentu ulaska u lanac prostitucije bila maloletna.

Jedan od najtežih i najsloženiji oblika nasilja koji ostavlja ozbiljne emocionalne i socijalne posledice na žrtve, nije obišao ni Kikindu. I ranijih godina evidentirane su žrtve trgovine ljudima iz ovog grada, najčešće one koje su bile pod prinudom da se bave prostitucijom.

- Ove žrtve trgovine ljudima su iz Kikinde i bile su prinuđene da se bave prostitucijom. Tokom rada sa njima, obe su uspele da izađu iz lanca bavljenja prostitucijom. Njima, ali i svim žrtvama do tada oduzimane su zarade i zloupotrebljena im je imovina. Osobe koje uđu u taj lanac uglavnom su slabijeg materijalnog stanja, niskog stepena obrazovanja i nemaju nikakvu podršku porodice. Pretežno su u pitanju osobe ženskog pola-kažeTanja Grujić, pedagog iz Centra za socijalni rad i članica Lokalnog akcionog tima za borbu protiv trgovine ljudima.

Foto: V.N.

 

Odlična saradnja i uloga Centra za socijalni rad, policije i tužilaštva daje rezultate, a veliki značaj u borbi protiv trgovine ljudima imaju i nevladin sektor koji žrtvama daje potrebnu podršku.

- Uloga Centra za socijalni rad, nakon prijave policiji, je da se o tome obavesti Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima, u cilju identifikovanja okolnosti i utvrđivanja da li je osoba zaista žrtva trgovine ljudima. Tada se pristupa obezbeđivanju bezbednosti žrtve. Ukoliko nema adekvatnu pomoć i podršku srodnika, obezbedi joj se smeštaj, a onda i dalja pomoć. Veliki značaj u tome imaju NVO Astra i Atina-ističe Tanja Grujić.

Foto: V.N.

 

Da trgovina ljudima ne bira starosnu dob, pol, ni mesto pripadanja, a da žrtve mogu da budu bukvalno svi, ukazano je danas na tribini u kikindskom Crvenom krstu povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, kako bi se podigla svest o prevenciji i prepoznavanju različitih oblika trgovine ljudima, ali i o uzrocima, rizicima, kao i dostupnoj podršci po pitanju ovog fenomena.

- Tribina ima za cilj da ukaže na značaj razmene iskustava između javnog i nevladinog sektora. Crveni krst od 2006. godine ima ulogu informisanja šire popilacije o problemu trgovine ljudima i merama zaštite. Informišemo decu, omladinu, ali i najstarije sugrađane, kao i ugrožene grupe- korisnike Narodne kuhinje, Rome, migrante, koji su u riziku da završe u lancu trgovine ljudima.

Foto: V.N.

 

Organizujemo radionice namenjene ciljnim grupama i na taj način širimo informacije o ovom problemu-rekla je Danijela Bjeljac sekretarka Crvenog krsta Kikinda.

Evropska Komisija je 2007. godine proglasila 18. oktobar za Dan borbe protiv trgovine ljudima. Od tada se organizuju aktivnosti na nacionalnom nivou kojim se želi skrenuti pažnja javnosti na opasnosti i posledice trgovine ljudima.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set