• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.04.2022

18:42

POČELA ELEKTRONSKA PRIJAVA ZA IZDAVANJE POTVRDA O SMRTI U VRANJU! Evo kakav je postupak

S.T.

Vesti

POČELA ELEKTRONSKA PRIJAVA ZA IZDAVANJE POTVRDA O SMRTI U VRANJU! Evo kakav je postupak

Podeli vest

Ministarstvo zdravlja u pogledu digitalizacije u zdravstvu pustilo je za upotrebu Nacionalnu platformu za izdavanje elektronske potvrde o smrti. Korisnici su u obavezi da koriste elektronske potvrde o smrti

Projekat ePoS je krenuo sa implementacijom u Zdravstvenom centru Vranje, početkom aprila 2022. godine, gde se dokument nakon verifikacije lekara koji je proglasio smrt pacijenta potpisuje elektronskim pečatom Ministarstva zdravlja i kancelarije Vlade za IT i eUpravu i potom elektronski dostavlja sistemu za upis u Matičnu knjigu umrlih.

- U ZC su svi prihvatili postupak koji olakšava I omogućava bržu obradu podataka. Izlazimo u susret porodicama preminulih najbližima kojima je u tim trenucima najteže da lakše i na kvalitetniji način urade svu procedure. Sve ovo radimo u saradnji sa matičnom ustanovom Grada Vranja I za sada sve teče po planu u primenjivanju platforme. ZC Vranje je regionalna ustanova na koju se svi oslanjaju. Postupak je veoma jednostavan, dokument nakon verifikacije lekara koji je proglasio smrt pacijenta potpisuje elektronskim pečatom Ministarstvo zdravlja - naglasila je Beba Kanački iz ove zdravstvene ustanove.

Foto: google maps

Korisnici su u obavezi da koriste elektronske potvrde o smrti.

Kanački je podsetila da se u Zdravstvenom centru Vranje usluga elektronske prijave novorođenčeta uspešno realizuju od 10. jula 2016. godine. Do sada je na ovaj način prijavljeno 8.509 beba zaključno sa 15. aprilom sa teritorije Pčinjskog okruga, Kosovskog-pomoravlja, ali i stranih državljana iz Republike Severne Makedonije, Kine, Amerike, Tajlanda i drugih zemalja .

Ona je istakla da se trenutno radi na elektronskoj prijavi dece rođene u porodilištu u Preševu, prenosi Kurir.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set