• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/vranjenews.rs

31.03.2022

20:39

INTERVENCIJA TRAJALA SEDAM I PO SATI! Tim surduličkih lekara uspešno izveo složenu operaciju karcinoma debelog creva i želuca

Društvo

INTERVENCIJA TRAJALA SEDAM I PO SATI! Tim surduličkih lekara uspešno izveo složenu operaciju karcinoma debelog creva i želuca

Podeli vest

Tim lekara specijalista Zdravstvenog centra (ZC) u Surdulici sredinom ovog meseca uspešno je izveo veoma složenu hiruršku operaciju karcinoma debelog creva i želuca

Ovakve operacije rade se u surduličkom zdravstvu uz podršku menadžmenta ZC Surdulica, sa direktorom dr Draganom Kitanovićem na čelu.

Pacijentu Manolčetu S. (1948. godište) je najpre zbog "kolonoskopski verifikovanog karcinoma lijenalne fleksure debelog creva učinjena subtotalna kolektomija", a kao "uzgredan intraoperativni nalaz konstatovana i neoplazma želuca, te je u istom aktu učinjena resekcija želuca".

- Odstranjena mu je i žučna kesa. Kasnijom PH verifikacijom te promene dokazano je da je reč o malignom tumoru želuca - objašnjavaju surdulički lekari za Vranje News.

- Pomenuta operacija, za sve nas koji radimo na Odeljenju hirurgije u Zdravstvenom centru u Surdulici, predstavljala je veliki i jedinstven profesionalni izazov, koji ćemo dugo pamtiti sa velikim ponosom - slažu se surdulički hirurzi Aleksandar Saša Stanojković, Marija Antić i Dejan Antić.

Dr Stanojković dodaje da je, kako bi se sprečili svi neželjeni ishodi, tim lekara doneo odluku "da u jednom aktu simultano uradi tri operativna zahvata u jednoj operaciji kod ovog pacijenta".

- Sama operacija trajala je sedam i po sati i posebna specifičnost bila je ta što je celu operaciju uradila jedna ista hirurška i anesteziološka ekipa - izjavio je anesteziolog dr Nikola Gogić.

Foto: Pixabay

On je dodao da je bio poseban profesionalni izazov da 74-godišnjeg pacijenta toliko dugo drže u anesteziji i istovremeno obezbede hirurškoj ekipi "sve uslove za izvođenje ovako velike operacije".

- Zahvalio bih se hirurzima, instrumentarima, mojim anestetičarima i ostalim članovima ekipe na velikoj posvećenosti i uspešno urađenoj operaciji - kazao je dr Gogić.

Direktor ZC Surdulica dr Dragan Kitanović naglašava da se u ovoj ustanovi sve radi u službi i u interesu pacijenata.

- Namera menadžmenta ZC Surdulica je da uvođenjem mogućnosti izvođenja čak i najsloženijih operacija u matičnoj ustanovi izađe u susret građanima, poštedi ih putovanja i troškova koje ovakve operacije iziskuju u većim zdravstvenim ustanovama u Srbiji - naveo je dr Kitanović.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija