• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I.M.

01.05.2022

13:10

Crkva u selu Vidova posvećena patrijarhu Irineju biće osvećena i svečano otvorena na dan kada je rođen (FOTO)

RINA

Vesti

Crkva u selu Vidova posvećena patrijarhu Irineju biće osvećena i svečano otvorena na dan kada je rođen (FOTO)

Podeli vest

Na Veliku Gospojinu 28. avgusta u selu Vidova, rodnom mestu počivšeg partijarha Irineja, svečano će biti otovorena skromna zadužbina počivšeg partijarha Irineja posvećena Uspeniju Presvete Bogorodice

Meštani Vidove izgradnju ove svetinje započeli su sa Irinejom, koji nije dočekao da ona u potpunosti bude završena. Na Veliku Gospojinu, datum kada je blagopočivši partijarh rođen, planirano je osvećenje crkve brvnare, koje bi trebalo da obavi sadašnji partijarh.

- Takav je plan, mi radove privodimo kraju i nadamo se da će do avgusta preostali sitni radovi na samoj crkvi, konaku, zvoniku i pomoćnom objektu biti završeni. Tokom leta nam predstoji veliki posao uređenja crkvene porte, koja će ovom zdanju dati konačan izgled - priča meštanin Vidove Slobodan Kovačević, inače sestrić nekadašnjeg partijarha. 

Foto: RINA

 

On kaže da bi svi radovi odavno bili gotovi da nisu imali problem sa majstorima. Kvalitetne i odgovorne danas je teško naći, a u fizičkim radnicima ne oskudevaju, jer se meštani rado odazivaju kad god zatreba.

Foto: I.M.

 

- Crkva-brvnara od 90 kvadrata je skoro završena, oslikan je ikonostas, a freskoslikar Vuk Dabetić je uradio četiri velike freske koje će u specijalnim ramovima biti okačene na zidove. Stigla su tri zvona iz Rusije teška 50, 102 i 232 kilograma. Njih će kada krene sezona radova, zajedno sa krstovima na crkvu i zvonik dizalicom podići i montirati pop Mirčeta iz Arilja. Eto, sve je urađeno kako je on želeo, ali on više nije sa nama. Bio bi srećan da vidi svoje meštane okupljene oko bogomolje - priča sa setom Slobodan u čiju kuću je Irinej često dolazio u posetu rođenoj sestri Milijani (88).  

Foto: RINA

 

Sa izgradnjom crkve-brvnare se krenulo 2015. godine, uz blagoslov tadašnjeg partijarha Irineja, a na inicijativu meštana. Njegova želja je bila da crkva bude mala i skromna, taman dovoljna da može da okupi vernike Vidove, kojih danas ima svega oko stotinak u celom selu.

- Pored bogomolje sagrađen je i konak od oko 270 kvadrata, u prizemlju se nalazi velika trpezarija sa kuhinjom i mokrim čvorovima, a na spratu su tri sobe za goste. Posebno je određena i takozvana partijarhova soba, koja se ne razlikuje mnogo od ostalih, ali je malo prostranija i ima terasu. Na spratu je određen prostor u koji će biti smeštena biblioteka počivšeg partijarha Irineja. Kada se konak očisti, njegove knjige biće smeštene u police - priča Slobodan pokazujući četiri velike kutije prepune knjiga.  

Foto: I.M.

 

Vladimir Ristović, član Crkvenog odbora za izgradnju, kaže da su Irineja interesovali mnogi sitni detalji oko građevinskih radova, neizmerno je voleo Vidovu i njene meštane. 

- Patrijarh je dolazio i neplanirano, sazivao Crkveni odbor jer su ga zanimali detalji same izgradnje. Zajedno sa nama određivao je visinu stepenika kojim se dolazilo do njegovih odaja za odmor i slično. O nama meštanima je sve znao, počev od predaka do najsitnijih životnih detalja svakog pojedinca.  Voleo je samo jabuke budimke i tačno je u selu  znao gde se nalaze stara stabla tih starih sorti. Mnogo nam nedostaje - kaže Vladimir Ristović. 

Foto: I.M.
 

 
Srpska Sveta Gora dobija još jednu svetinju

- Sadašnji partijarh Porfirije i vladika Justin će odlučiti kakva će biti namena ovih objekata čiju izgradnju privodimo kraju. Postojala je ideja da ovde bude manastir muški ili ženski i da monaštvo brine o ovom zdanju. Vrh SPC će doneti konačnu odluku. Mi meštani bismo voleli da ovde pod Kablarom kroz prisustvo monaha nastavi da živi sećanje na velikog čoveka, našeg Irineja- zaključuje Slobodan Kovačević. 

 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!
Fudbal

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!

Ekipa Borusije iz Dortmunda ubedljivo je savladana na gostovanju Lajpcigu sa 4:1 u 31. kolu Bundeslige, pa je pitanje kako će ovaj poraz uticati na "milionere" pred njihov okršaj sa Pariz Sen Žermenom u polufinalu Lige šampiona 01. maja. Bajern je ostvario tešku pobedu nad Ajntrahtom od 2:1, a sa tri boda izvukli su se Volfsburg i Verder Bremen.

27.04.2024

18:55

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set