• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

14.07.2022

10:59

NOVI MEDVEDI OBOGATILI SRPSKE PLANINE! Mužjaci Aleksandar i Zoran krase Taru, dok se Bato i Milunka šetaju Zlatiborom (FOTO)

Privatna arhiva

Vesti

NOVI MEDVEDI OBOGATILI SRPSKE PLANINE! Mužjaci Aleksandar i Zoran krase Taru, dok se Bato i Milunka šetaju Zlatiborom (FOTO)

Podeli vest

Bato, Zlatibor i Milunka su nova tri medveda koja su markirana na prostoru Zlatibora u okviru projekta monitoringa ove zveri

Profesor Duško Ćirović sa Biološkog instituta u Beogradu, koji godinama radi na ovom projektu, kaže da su u poslednjih godinu dana markirali sedam medveda, od kojih tri na Zlatiboru, po dva na Tari i Goliji i jedan na Jadovniku.

Foto: Privatna arhiva

 

– Ovaj projekat sprovodi Biološki fakultet, JP Srbijašume i Ministarstvo za zaštitu životne sredine, uz podršku Lovačkog udruženja Zlatibor. Medvedi se markiraju satelitskim GPS ogrlicama, kojima se prati njihovo kretanje u potrazi za najpogodnijim staništem. Tako dobijamo informacije o povezanonosti tih predela i o koridorima kojima se medvedi kreću – rekao je profesor Ćirović. Do sada je ukupno sa ovim novim markirano preko 20 medveda.

Foto: Privatna arhiva

 

- Na području Zlatibora poslednjeg smo markirali medveda Bata, a pre njega Zlatibora i Milunku. Neke jedinke češće prelaze u Bosnu i Hercegovinu. Ženka Milunka je brložila i okotila se u Bosni, u području Varde, između Višegrada i Rudog. Trenutno njeno je kretanje je uz sami granični pojas sa Srbijom. Ona je stara oko šest godina, a zimus je okotila četiri mečeta, koji su sada neprekidno sa njom i mogu reći da je ona dobra mama – kaže profesor.

Na Jadovniku je markiran medved Bora, Radul i Maksim na Goliji, dok su na Tari markirani Aleksandar i Zoran.

Foto: Privatna arhiva

 

- Medved Aleksandar će nam dati veoma dosta podataka, jer na sebi nosi ugrađenu kameru. Za godinu dana trebalo bi da je preuzmemo i dobićemo dragocene podatke o životu jednog medveda. On je teritorijalni medved, jer 90 posto vremena provodi na Tari. Brlog mu je u kanjonu Tare – kaže Ćirović.

Foto: Privatna arhiva

 

Ovo praćenje medveda je veoma bitno kako bi se formirala stalna hranilišta, čime će se sprečiti njihov odlazak u naselja u potrazi za hranom. U planu su da se naprave hranilišta u Semegnjevu i Murtenici, kao i dve čeke, gde bi se mogli dovesti turisti da posmatraju medvede.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set