• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

14.04.2023

17:54

USELJENA PRVA ZGRADA ZA IZBEGLE U ZRENJANINU! Do kraja ove godine još 4.000 njih će uživati u svom novom domu! (FOTO)

Z.I.

Vesti

USELJENA PRVA ZGRADA ZA IZBEGLE U ZRENJANINU! Do kraja ove godine još 4.000 njih će uživati u svom novom domu! (FOTO)

Podeli vest

U selu Klek kod Zrenjanina od danas će u prvoj višeporodičnoj zgradi živeti 25 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Uz crvenu jabuku i najlepše želje, u selu Klek nadomak Zrenjanina, svečano su uručeni ključevi za 25 izbegličkih porodica koje su, u okviru Regionalnog stambenog programa Komeserijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, dobile stanove u prvoj višeporodičnoj, novoizgrađenoj zgradi u Ulici Save Kovačevića broj 1.

Foto: Z.I.

Prva višeporodična zgrada u Kleku

Svečanom činu uručenja ključeva od novih stanova, uz nove vlasnike stanova, prisustvovala je Nataša Stanisavljević, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, Gerhard Salzer, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sufijano Ađali, predstavnik Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice, Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, kao i predstavnici brojnih drugih državnih i međunarodnih organizacija i institucija.

- Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas ovde sa vama. Posle dugo godina patnje i muka opet imate svoj dom, a do današnjeg dana u Srbiji je 6.925 porodica dobilo novi krov nad glavom, od toga 403 porodice u Zrenjaninu - istakla je Nataša Stanisavljević, uz napomenu da će se u svoj novi dom u naredna dva meseca useliti još 450 porodica.

- Drago mi je što smo uspeli da baš pred najradosniji Hrišćanski praznik Uskrs usrećimo 25 porodica ovde u Kleku, koji je komunalno najopremljenija Mesna zajednica sa kanalizacionom mrežom i međunarodnom biciklističkom stazom - naglasio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, pojedinačno čestitajući vlasnicima novih stanova.

Simbolično, komesarka za izbeglice Nataša Stanisavljević i Simo Salapura, presekli su crvenu vrpcu na ulaznim vratima moderne i sjajno opremljene zgrade koja se gradila oko 2,5 godine.

Foto: Z.I.

Nataša Stanisavljević i Simo Salapura

- Umesto crvene jabuke očekivali smo crvena farbana jaja kao čuvarkuće, ali i ovo je lep simbol - uz osmeh je prokomentarisao Duško Jeftenić, izbeglica iz Novog Travnika, koji se sa suprugom i dva sina fudbalera, useljava u stan od 50 kvadratnih metara.

- Teške godine su iza mene i moje porodice. Nikada neću zaboraviti taj 14. april 1992. godine, kada sam sa roditeljima i sestrom izbegao iz Novog Travnika, ostavio za sobom rodnu kuću i došao u Zrenjanin - tužnim glasom, ali uz suze radosnice, kaže Duško Jeftenić.

- Ovo je veliki dan za sve nas. Ne znam nikoga od ovih ljudi, ali ima vremena upoznaćemo se - kaže Snežana Bunjević, izbeglica iz zapadne Slavonije, koja će uz supruga u novom stanu od 50 kvadratnih metara, živeti sa desetogodišnjim sinom Stefanom i petogodišnjom ćerkicom Dunjom.


Novi dom za 34 000 izbeglih ljudi

 

Od 2012. godine kada je pokrenut Regionalno stambeni program, izgrađeno je 10 000 stanova i do kraja prošle godine zbrinuto sa novim krovom nad glavom 30.000 ljudi, a do kraja ove godine još 4.000 njih će uživati u svom novom domu.

Foto: Z.I.

Radosni ljudi dočekali useljenje

Ponosni automehaničar i vozač po struci Milan Momčilović, sa suprugom Jelenom i ćerkom Gordanom, kao i svojim roditeljima koji više nisu živi, iz Zagreba, preko Rijeke, stigao je u Klek i sada se nakon niza godina useljava u stan od 36,5 kvadrata.

 
Miljana se najviše raduje

 

Danijela Mihajlović, koja je u Oluji sa roditeljima i bratom došla u Banat iz Gline u Hrvatskoj, jedva je uspela da obuzda ushićenu ćerkicu Miljanu, koja nije mogla da dočeka trenutak kada će ući u svoj novi dom, jednosoban stan od 42 kvadratna metra, u kojem će uz njih biti i tata Milomir, koji je svojevremeno izbegao iz Bosne i Hercegovine.

Foto: Z.I.

Danijela Mihajlović sa ćerkicom Miljanom

Osim pomenutih Snežanje Bunjević, Danijele Mihajlović, Milana Momčilovića, Duška Jeftenića, stanove u Kleku dobili su Zora Božić, Slavica Inkac, Željka Ratković, Drago Novaković, Helena Brkan, Milenka Gašić, Jelena Krunić, Dragana Onđoš, Zora Đukić, Đurđa Kozakov, Branka Biga, Vaso Durbana, Nenad Pećanac, Mile Mandić, Duška Milutinović, Biljana Vukojević, Nenad Kovačević, Milan Čorak, Snežana Sinaija i Stanislava Kapor.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set