• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

15.04.2023

16:21

TANKA JE LINIJA IZMEĐU LEKA I OTROVA! Od bajanih vodica Baba Anujke umrlo najmanje 50 ljudi, ona je prvi SRPSKI SERIJSKI UBICA!

Muzej Zrenjanin

Vesti

TANKA JE LINIJA IZMEĐU LEKA I OTROVA! Od bajanih vodica Baba Anujke umrlo najmanje 50 ljudi, ona je prvi SRPSKI SERIJSKI UBICA!

Podeli vest

Predavanje u okviru izložbe "Tanka linija između leka i otrova", Baba Anujka, rađanje jedne knjige, biće održano u četvrtak 20. aprila u 19 časova u Muzeju u Zrenjaninu.

Povod za predavanje Šimona Đarmatija, autora knjige i dokumentarnog filma o najpoznatijoj trovačici i serijskom ubici sa naših prostora, iz Banata, Baba Anujki je upravo aktuelna izložba "Tanka linija između leka i otrova".

- Krajem 19. i početkom 20. veka u panonskoj ravnici trovački zanat doživeo je procvat i donosio ogroman profit. Najbolji takav „zanatlija“ na prostoru Banata bila je Ana Drakšin iz sela Vladimirovca, poznatija kao baba Anujka, koja je vračala, trovala, varala i pljačkala lakoveran i nesrećan svet, a smatra se da je njenom krivicom umrlo oko pedeset ljudi, dok neki misle da broj stradalih premašuje i stotinu - kaže autor knjige Šimon Đarmati, uz napomenu da za  razliku od direktnih trovača, njen je posao bio donekle lagodniji, jer često nije ni znala kako žrtva izgleda, ni kako se zove, a njeno je bilo samo da zna kakvog je zdravlja i težine onaj koji pravi problem i da za dobre pare proda svoj čudesni napitak, svoju „bajanu vodicu“. 
  

Foto: printscreen

 

 - Pritom, neretko je umišljala da ne čini nikakvo loše delo, već da pomaže ljudima u nevolji. Tvrdila je da zna medicinu bolje od bilo kog lekara i da je svaki njen lek pomogao, uz tvrdnjj da je dobročiniteljka siromašnom i neukom svetu - naglašava profesor Šimon A. Đarmati u svojoj knjizi, koja je plod višegodišnjeg rada i istraživanja, zasnovanog isključivo na činjenicama i dostupnim zapisima i koja predstavlja iscrpan dokument o jedinstvenim zločinima. 

Izložba u zrenjaninskom Muzeju traje do 29.aprila, a nadlezni kustos je etnolog Branka Sikimić.

Izložba zahvaljujući saradnji muzeja nauke i tehnike i istorije farmacije

 

Izložba "Tanka linija između leka i otrova" rezultat je saradnje Muzeja nauke i tehnike, Muzeja za istoriju farmacije Farmaceutskog fakulteta i Etnografskog muzeja iz Beograda, sa idejom da se jasno ukaže dinamična granica između leka i otrova i važnost saznanja, prenošenja iskustva i savremenih naučnih dostignuća.

Tanka je granica između leka i otrova

 

Fenomen granice između leka i otrova sagledavan je kroz prizmu istorije nauke i nasleđa farmacije, medicine, etnologije, biologije, arheologije, pravne regulative, medija, kao i u širem društveno-istorijsko-prirodnjačkom kontekstu, sa teritorijalnim fokusom na područje Srbije.
 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set