• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.07.2022

09:22

OVO JE ŽENA PRVI SERIJSKI UBICA NA NAŠIM PROSTORIMA! Razočarana u ljubav postala "Banatska veštica", TROVALA LJUDE SVOJIM NAPICIMA

printscreen

Vesti

OVO JE ŽENA PRVI SERIJSKI UBICA NA NAŠIM PROSTORIMA! Razočarana u ljubav postala "Banatska veštica", TROVALA LJUDE SVOJIM NAPICIMA

Podeli vest

Baba Anujka, nekada poznatija kao "Banatska veštica", unesrećila je i usmrtila od 50 do 150 osoba svojom otrovnom vodicom, koja je sadržala najopasnije otrove, kao što su arsen, tatula, živa i mišomor

Selo Vladimirovac je pitomo banatsko selo na pola puta između Vršca i Pančeva, koje se zbog jedne misteriozne žene upisalo na mapu svetskog kriminala. Crnu senku na to naselje početkom ovog veka bacila je baba Anujka - prvi serijski ubica na ovim prostorima i jedna od najsurovijih trovačica na svetu. Sumnja se da je ubila od 50 do 150 osoba.

Foto: printscreen

 

Prema rečima svedoka, trovačica je bila visoko inteligentna, zbog čega su bile potrebne decenije kako bi se otkrila njena zlodela. Bila je moćna vračara i mnogi iz Banata, ali i šire obraćali su joj se za pomoć, da bi nešto kasnije mnogi od njih umrli u najvećim mukama.

Anujka je bila poznata kao neko ko je, navodno, mogao da reši ljubavne probleme, leči bolesti, spasava muškarce od odlaska u vojsku, ali i da po narudžbini ubije. Kako kažu seljani, ukoliko bi neko poželeo da ukloni svog neprijatelja, obratio bi se upravo baba Anujki, koja bi im davala otrovnu vodicu.

Inače, Ana di Pištonja,poznatija kao Baba Anujka, rođena je 1838. godine u Rumuniji u porodici bogatog stočara. Preselila se u Vladimirovac u Banatskoj vojnoj krajini Habzburške monarhije oko 1849.godine.

U Pančevu je pohađala privatnu školu sa decom iz bogatih porodica, a kasnije je živela u kući svog oca. Navodno sa 20 godina počela je da mrzi ljude i pre svega muški svet nakon što ju je zaveo mladi austrijski vojni oficir i ostavio. Oficir pored toga što joj je slomio srce, preneo joj je sifilis.  Nakon toga, tražila je osamu i počela da pokazuje interesovanje za medicinu i hemiju. Govorila je pet jezika. Кasnije se udala za vlasnika imanja Pistov ili di Pištonja sa kojim je imala 11 dece, od kojih je samo jedno preživelo do punoletstva.

Bio je mnogo stariji od nje i umro je nakon 20 godina braka. Nakon što je postala udovica, Anujka se vratila izučavanju hemije. Nakon smrti muža u jednoj prostoriji napravila je laboratoriju i stekla reputaciju isceliteljke i travarke.

Žene poljoprivrednika dolazile su kod nje i tražile pomoć zbog zdravstvenih problema. Anujka je zarađivala dovoljno i mogla pristojno da živi od tog novca. Proizvodila je lekove i smeše koje bi vojno sposobne činile bolesnima i pomagale im da izbegnu vojnu službu. Prodavala je i otrovne smeše pod nazivom "čarobna voda” ali i "ljubavni napitak”. Te napitke je uglavnom prodavala ženama sa bračnim problemima, koje bi davale "čarobnu vodu” svojim muževima, a oni bi obično umirali nakon osam dana.

Foto: printscreen

 

Anujkin "ljubavni napitak” sadržavao je male količine arsena i određene biljne toksine koje je bilo teško otkriti. Na pitanje o bračnom problemu Anujka bi pitala svog klijenta: "Кoliko je težak ovaj problem?”, Što je značilo: "Кolika je telesna masa žrtve?” Potom je mogla da izračuna potrebnu dozu. Anujkine žrtve su obično bili muškarci, od kojih je većina bila mlada i inače zdravi mladići.

Tokom 1920-tih Anujka je imala svog "prodajnog agenta”, ženu po imenu Ljubina Milankov, čiji je posao bio da pronađe potencijalne klijente i odvede ih do Anujke. Cena Anujkine "čarobne vode” kretala se između 2.000 i 10.000 tadašnjih jugoslovenskih dinara. 

Njena zlodela otkrivena su kada je jednoj Stani dva puta prodala svoj napitak. Prvi put kada je Stana njime ubila prvog muža, a drugi put kada je taj isti napitak dala strivu njenog drugog muža koji je bio bogat. Nesrećni čovek preminuo je pod sličnim okolnostima samo nekoliko meseci kasnije.To je izazvalo sumnju policije, koja je od Stane saznala šta radi baba Anujka. 

Uhapšena je 1928. godine, tada je imala 90 godina. Utvrđeno je da su njene žrtve imale ogromne količine arsena u organizmu, što je bio dovoljan dokaz da Anujka bude izvedena pred pančevački sud i osuđena na 15 godina zatvora. Njene sledbenice bile su streljane. Prema nekim procenama baba Anujka je 19. i početkom 20. veka učestvovala je u trovanju od 50 do 150 ljudi.

Foto: printscreen

 

Prema nekim izvorima, Anujka je puštena na slobodu u 98. godini, nakon osam godina zatvora zbog starosti i umrla dve godine kasnije u svojoj kući u Vladimirovcu, kada je imala oko 100 godina.

Prema drugim izvorima, u požarevačkom zatvoru je bila sve do početka Drugog svetskog rata u Srbiji, kada su je nemački vojnici pustili iz tamnice. Prema ovim izvorima, živela je 104. godine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade
Društvo

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović posetili su danas povređenog pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, starijeg vodnika Branka Vojvodića, koji je primljen na Vojnomedicinsku akademiju, nakon zadobijanja teških povreda tokom vežbe desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav u okviru vojnog kompleksa "Orešac".

16.04.2024

18:28

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija