• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.N.

25.04.2023

17:07

BOJ NA ILJEVU BIO JE BANATSKO KOSOVO! Za slobodu život je dalo 198 Srba dobrovoljaca! (FOTO)

V.N.

Vesti

BOJ NA ILJEVU BIO JE BANATSKO KOSOVO! Za slobodu život je dalo 198 Srba dobrovoljaca! (FOTO)

Podeli vest

Sveštenstvo Srpske pravoslavne crkvene opštine u Kikindi, učenici OŠ "1. oktobar" iz Bašaida, predstavnici lokalne samouprave i meštani, služili su parastos i pomen poginulim Banaćanima u Boju na Iljevu kod Bašaida, koji se odigrao 24. aprila 1849. godine u Velikokikindskom distriktu.

U nepravedno istorijski zaboravljenoj bici na polju Iljevo pre 174 godine, stradalo je 198 Srba dobrovoljaca, najviše iz Velike Kikinde, Bašaida i Melenaca. Mesto pogibije je obeleženo poznatim Belim krstom.

General pobunjeničke vojske Percel Mor 24. aprila 1849. godine napao je Melence nadmoćnim naoružanim Košutovim pobunjenicima koji su uz upotrebu artiljerije nadvladali hrabre srpske junake ravnog Banata. Srbi su branili mesto pod komandom svog vojvode Lazara Zubana.

Foto: V.N.

 

- Dužnost svih nas je da ne zaboravimo junake sa Iljeva, banatskog Kosova. Njihova herojska borba ostavila je neizbrisiv trag u istoriji ovih krajeva i celog Banata. Braneći svoje domove i srpstvo na ovim prostorima, utrli su put budućim generacijama da ostvare svoj vekovni san o prisajedinjenju sa maticom Srbijom - rekao je predsednik Skupštine Grada Kikinde, Mladen Bogdan.

Svečanost je organizovalo Udruženje srpskih ratnih veterana Kikinde u prisustvu predstavnika Sekcije potomaka poginulih u ratovima devedesetih, Udruženja potomaka ratnika 1912-20., Udruženja Srba Severnog Banata iz Novog Kneževca, MZ Bašaid, OŠ "1. oktobar", Gradske uprave i meštana Bašaida.

Foto: V.N.

 

Epitaf za buduća pokolenja Kikinđanin Milinko Arsenov, svake godine 24. aprila, putem društvenih mreža podseća na postojanje epitafa na nadgrobnom spomeniku Žive Bogaroškog iz Melenaca, učesnika u bici na Iljevu 1849. godine.

- Ove godine na svečanosti epitaf je pročitao učenik Petar Antić iz Bašaida stjeći na bini koju su
predstavljala dugačka drvena kola, koja su tokom bitke bila deo ratne opreme: kao prevozno sredstvo i kao prepreka nadolazećoj mađarskoj konjici -
rekao je Arsenov.

Isklesan u kamenu, ovaj zapis se prenosi s kolena na koleno:

"Ovde počiva potpora starosti, Nadežda roditeljska, jedinac u Oca Živa Bogaroški. Iz žarke ljubavi k rodu svome, vojevo je protiv Madžara s pročom braćom dištriktskom, braneći svog cara i svoju narodnost, poginu u Bašahidskoj bitki na polju Ilju u 21. godini mladosti svoje, 12. aprilia 1849. leta. Kako otac Stefan, tako i jedinac Živa žertvovaše na oltar srpske narodnosti najmilje blago svoje i život, a onaj jedinca svog, Možeš li rode više šta iskati!"




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Au! Srbiji se ne piše dobro! Šokantne vesti iz Amerike: Balkan će biti najteže pogođen deo Evrope!
PAKAO

Au! Srbiji se ne piše dobro! Šokantne vesti iz Amerike: Balkan će biti najteže pogođen deo Evrope!

Iako naučnici imaju alate i metode da izmere uticaj klimatskih promena - kako se to može učiniti pa da pojedinac, u okviru vlastitog života, ima neku vrednost kojom bi izmerio kako se, pod uticajem klimatskih promena, menja i njegov život? Nije lako zamisliti šta je tačno "prosečno globalno zagrevanje od 1,5 °C ili 2 °C" i na koji će nam način izmeniti svakodnevni život.

28.04.2024

12:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set