• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

26.04.2023

11:41

HERCEGOVCI U BANATU ČUVAJU OD ZABORAVA SVOJU ĐEDOVINU! U Sečnju otvorena tradicionalna Hercegovačka kuća

Z.I.

Vesti

HERCEGOVCI U BANATU ČUVAJU OD ZABORAVA SVOJU ĐEDOVINU! U Sečnju otvorena tradicionalna Hercegovačka kuća

Podeli vest

Uz puno emocija, starih običaja, gusle, pesmu i igre, Hercegovci u Banatu, u mestu Sečanj, nedaleko od Zrenjanina, realizovali su ideju da se u njihovom mestu otvori Hercegovačka kuća Đedovina.

U prisustvu Mlađana Cicovića, šefa Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, istoričara, dr Milana Micića, pomoćnika pokrajinskog ministra za kulturu i brojnih drugih zvanica, uz bogat kulturno umetnički program izvorne grupe Ercegovina, kuća muzej, zaživela je, na radost znatiželjnih posetilaca.

Foto: Z.I.

 

- Kuća ima formu muzeja, pa će posetioci moći da pogledaju bogatu istorijsku građu o kolonizaciji Hercegovaca u Banat, kao i predmete i fotografije porodica koje su se tada naselile u Sečanj i ostala banatska sela - kaže Majo Milošević, guslar i član Upravnog odbora pevačke družine Ercegonina.

Foto: Z.I.

 

- Svako ko svrati u Đedovinu, moći će da  vidi  život u Hercegovini, proces kolonizacije posle drugog svetskog rata ali i ono što je tada u Banatu zatečeno - dodaje Majo Milošević, ubeđen da je stara švapska kuća muzej Đedovina, najbolji način da se sačuvaju uspomene na zavičaj i način života u njemu. 

- Ercegovina je pevačka grupa koja se ponosi svojim poreklom i do sada smo čuvali običaje i našu prošlost, kroz razne programe, pesmu i zvuk gusala, a kroz projekat stare kuće, otvorilo se mnogo toga što imamo da kažemo i prikažemo - dodao je Milošević, ponosan na pozitivne reakcije ljudi i napomenu da će vrata Đedovine uvek biti otvorena.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vasilije

pre 1 godinu

Manite se parada i trosenja novca cec organizujte se i na svaki nacin pomozite ljudima u iz vasih krajeva da mogu da rade i pristojno zive i ostaju.u svom kraju inace izgubismo bez rata i te krajeve.

Milan

pre 1 godinu

Zašto pate ,neka se vrate na njihovu djedovinu ionako su u Vojvodinu naterani komunistickim terorom.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set