• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I.M.

04.06.2023

22:03

OVO JE NAJNEOBIČNIJA GRAĐEVINA U SRBIJI! Nalazi se na obroncima planine "Jelica", a mnogi još uvek ne znaju da postoji! (FOTO)

printscreen

Vesti

OVO JE NAJNEOBIČNIJA GRAĐEVINA U SRBIJI! Nalazi se na obroncima planine "Jelica", a mnogi još uvek ne znaju da postoji! (FOTO)

Podeli vest

Građevina koja postoji više od 40 godina nalazi se na planini Jelica, a u pitanju je pravi srpski zamak.

Na obroncima planine Jelica, stešnjena stoletnom šumom, nalazi se najneobičnija građevina u ovom delu Srbije. Reč je o zamku, identičnom onom koje gledamo na ilustracijama najlepših bajki.

Miroslav Jevtović, nekadašnji profesor beogradskog Univerziteta gradio ga je više od 40 godina. Kroz šumu i bespuće, njegov auto "golf dvojka" dovezao je svaki kamen koji je ovaj vredni neimar, inače sociolog po obrazovanju, ugradio u velelepno zdanje.

Graditelj "Ateničke kule", kako je meštani zovu, danas je u sećanju svojih najmilijih. Međutim iza njega je ostala građevina jedinstvena zbog koje bespuća Jelice pohode njegovi prijatelji sa svih strana sveta.

- Dok smo mi vreme provodili u Beogradu, ja zbog posla a deca zbog školovanja, on je svaki slobodan dan i vikend koristio da gradi zamak. Bukvalno je svaki kamen u temelje ove građevine ugradio potpuno sam. Bio je toliko posvećen ovom poduhvatu, da je do najsitnijih detalja proračunao građevinski i arhitektonski predmer po kojem je gradio - kazuje Spomenka Jevtović, supruga graditelja.

Foto: I.M.

Spomenka Jevtović

Zamak u osnovi ima oko 60 kvadrata, sastoji se od lučnog dela iz kojeg se uzdiže kula visine 12 metara i priprate, koja je opremljena za stanovanje. Dozidani deo koji se naslanja na kulu prostire se na dva nivoa i predstavlja privatne odaje. 

Objekat je napravljen i koristi se za privatne potrebe odmora i relaksacije brojne porodice Jevtović. Međutim, sve je više onih koji žele da vide i posete graditeljski poduhvat. U senovitom dvorištu, naša novinarska ekipa je zatekla goste iz Italije, Norveške i Švajcarske.

- Razni gosti dolaze, lepo je da dođu, Miroslav je s proleća znao da zatekne i decu iz čačanskih vrtića. On je studirao u francuskom gradu Nansiju, a posle bombardovanja ekipa je našla Miroslava i tada su krenula naša druženja. Današnju posetu stranaca ovom zdanju suprug je dogovorio još pre korone, ali kako je tada sve stalo, a i dogodilo se to što se dogodilo, njegovi evropski prijatelji još iz vremena studija nisu odustali od posete Čačku - rekla je naša sagovornica.

Graditeljski poduhvat univerzitetskog profesora je trajao više od 40 godina. Za dvorac u sred šume znaju ljubitelji prirode, jer pored imanja prolaze planinarska i biciklistička staza. Zdanje koje je opremljeno za stanovanje članova porodice danas tome isključivo i služi. Prostrano dvorište ograđeno šumom uskoro bi moglo da bude mesto okupljanja ljubitelja pisane reči.

- Namera nam je da na ovom mestu u budućnosti pokrenemo neku manifestaciju iz domena kulture, muzike, književnosti, likovnog stvaralaštva. Istoriju na ovoj lokaciji već imamo, jer svaki kamen ugrađen u kulu ima svoju priču. Brat ih je donosio sa svih strana sveta, najviše sa Brača, iz Evrope, a ima i kamena iz Afrike. Zamak je svedočanstvo ljudske upornosti u graditeljstvu, posvećenosti u neposustajanja ka svom cilju. Iako brat formalno nije bio arhitekta, iza sebe je ostavio građevinsko delo vredno divljenja - kaže Bratislav Jevtović, brat graditelja kule, inače čačanski novinar. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set