• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

18.07.2023

11:54

Niko kao Janko! Mladi Užičanin postao svetski šampion u radio-amaterizmu

Z.G.

Vesti

Niko kao Janko! Mladi Užičanin postao svetski šampion u radio-amaterizmu

Podeli vest

Janko Mihailović (22) iz Užica nedavno je postao svetski šampion i svetski rekorder među mladim radio-amaterima u disciplini Morzeov kod.

On je za 36 sati rada sa svojom radio-amaterskom stanicom uspostavio radio vezu telegrafijom sa 2.749 radio amatera iz 130 zemalja. Njegov pozivni znak YT0C poznat je širom sveta.

- Takmičenje u principu traje 48 sati, ali sa povremenim prekidima za nekih 36 sati ostvario sam preko 2.500 kontakata. U ovom takmičenju učestvovalo je oko 1.500 takmičara -  kaže Janko, koji je član Radio-amaterskog kluba Sevojno.

Foto: Z.G.

 

 

Sa radio-amaterstvom Janko se bavi od sedmog razreda osnovne škole.

- Od oca sam nasledio interesovanje za elektroniku i struju. Još od malih nogu sam razvlačio kablove. I radio-amaterestvom sam počeo da se bavim od 7. razreda osnovne škole. Tako je ovo postao moj način života, više nego neka ljubav - kaže Janko.

U eri interneta i mobilne telefonije Janko se ipak posvetio drugačijem kontaktu sa svetom.

- Nažalost je potisnut radio-amaterizam zbog itnerneta i igrica, nekog modernog načina života. Pored vanrednih situacija, naša prva primena je da se deca od petog razreda i srednje škole sklone sa ulice, da ne idu u kladionicu i neka loša mesta, da uče neke pametne stvari. Ja sam najmlađi u mom klubu, a inače škola nema veze sa radio-amaterstvom, jer kod nas ima ljudi koji nemaju veze sa elektrotehnikom, koji se bave sasvim nekim drugim stvarima  - kaže Janko.

Pored toga, istakao je ovaj mladi Užičanin, radio veza mu omogućava veliki broj poznanstava.

- Preko radio veze imam hiljade prijatelja, sa kojima sam iako se nikada nismo videli, sasvim bliski. Kada se ponekad i sretnemo to izgleda kao da smo svaki dan zajedno. Imao sam tako susrete sa ljudima iz Nemačke, Amerike, Rusije… - dodao je Janko.

Foto: Z.G.

 

 

On još kaže da su radio-amaterski klubovi prepušteni sebi, sopstvenom finansiranju i inicijativi. Od nekadašnjih 170, u Srbiji danas ima zvanično registrovanih oko 70 klubova.

- Problem je što mnogi klubovi nemaju svoje prostorije. Aktivno je možda samo 15 do 20 klubova, a samo 3 kluba u zemlji imaju ovakav antenski sistem kao što mi imamo sa više od jednog stuba. Članovi našeg kluba u Sevojnu su sami kupili zemljište na obližnjem brdu Košuti, napravili četiri antenska stuba za vezu sa svetom, sami nabavljali i pravili opremu, sagradili i opremili kućicu za takmičenje.

Foto: Z.G.

 

 

Ali, za obuku novih generacija i naš napredak, potrebno je još mnogo toga - kaže Janko. Pored titule svetskog šampiona Janko je već ima titule šampiona Srbije i dva puta je bio prvak Evrope.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rezolucija o Srebrenici je zločin protiv mira! Kada jenjavaju sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, potreban je novi sukob, a za to je najbolja BiH! (VIDEO)
Live TV

Rezolucija o Srebrenici je zločin protiv mira! Kada jenjavaju sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku, potreban je novi sukob, a za to je najbolja BiH! (VIDEO)

Tema "Info večeri" bila je izglasavanje Rezolucije o Srebrenici. Na glasanju Zapad nije dobio ogromnu većinu kao što je očekivao, ali će svakako to koristiti kao sredstvo protiv Republike Srpske. Da li ova neobavezujuća rezolucija može postati obavezujuća? Na ovu temu govorili su: Željko Čurović, predsednik Saveza Srba u Crnoj Gori, advokat Aleksandar Cvejić i Zoran Buljugić, pisac i prevodilac.

24.05.2024

22:50

Šta to lideri Nemačke i Francuske kriju od svojih građana? Narodi vodećih evropskih zemalja pojma nemaju šta se desilo u Njujorku!(VIDEO)
Live TV

Šta to lideri Nemačke i Francuske kriju od svojih građana? Narodi vodećih evropskih zemalja pojma nemaju šta se desilo u Njujorku!(VIDEO)

Kako tumačiti izjave zvaničnika koji su usledili nakon sednice SE? Ako se malo analizira obraćanje pojedinih ambasadora zaključuje se da je možda svet spreman za velike promene. Na temu donošenja sramne Rezolucije o genocidu u Srebrenici u specijalnom programu Informer TV govorili su politikolog Tijana Sorgić, analitičar Veljko Jovanović, predsednik saveza Srba u Francuskoj David Jakovljević, geopolitički analitičar Mihajlo Olujić, a uživo iz Minhena javio se i politikolog Vlasimir Vidić, dok se uživo iz Amerike javio novinar Dejan Jelača.

24.05.2024

20:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set