• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.K.

23.07.2023

12:28

Sat na Petrovaradinskoj tvrđavi oštećen u superćelijskoj oluji! Evo kolika je šteta!

novisad.rs

Vesti

Sat na Petrovaradinskoj tvrđavi oštećen u superćelijskoj oluji! Evo kolika je šteta!

Podeli vest

Superćelijska oluja u petak uveče nije poštedela ni Petrovaradinsku tvrđavu, a graadonačelnik Novog Sada Milan Đukić je kazao da ima indicija da je od snažnih naleta vetra oštećen i čuveni sat, odnosno da se malo nakrivio, a nadležni proveravaju da li postoji ovakovo oštećenje i u kom obimu.

- Snažnim naletima vetra tokom stravičnog nevremena oštećenja je pretrpeo i simbol Novog Sada - Petrovaradinska tvrđava. Кako bismo osigurali bezbednost svih naših sugrađana, apelujemo da se poštuju ograđeni delovi oko objekata koji su oštećeni tokom olujnog nevremena, te ukoliko nije neophodno da se šetnja i obilasci po Tvrđavi redukuju, dok se oštećeni objekti ne saniraju. Grad je preduzeo hitne mere za sprovođenje sanacije i radovi su trenutno u toku – rekao je Đukić.

Na objektima koji se nalaze na popularnoj Đavi, skinut je crep sa mnogih krovova, a na satu vidljivo je da je oštećen vrh. Ovaj sat je već  dva i po veka simbol Petrovaradinske tvrđave i Novog Sada,a specifičan je i po tome što mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate, pa je zbog toga nazvan i „ pijani sat“

- Sat datira oko 1750. godine što se poklapa sa dobijanjem privilegija Novog Sada kao  'Slobodnog kraljevskog grada'. Carica je svoje podanike darivala jednim gospodinom satom koji oni mogu da vide sa novosadske strane i otud objašnjenje zašto velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute. Pre dva i po veka nije bilo toliko važno koliko je minuta tačno, jer se nije živelo toliko brzo kao danas. Njima su bili važniji sati, prema tome, ako je kazaljka koja pokazuje sate veća, ona je bolje vidljiva sa novosadske strane – rekao je ranije Lajoš Lukači, koji se više od tri decenije stara da sat i dalje radi besprekorno.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set