• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. T.

19.08.2023

09:30

Najlepša Vranjanka! Karanfil devojče!

Privatna arhiva

Vesti

Najlepša Vranjanka! Karanfil devojče!

Podeli vest

U Vranjskoj Banji, tradicionalno "Dane karanfila" zatvara izbor najlepše devojke. Tako će biti i ove subote. Koja će među prijavljenim lepoticama poneti titulu mis, odlučiće glasovi žirija, a nije uvek tako bilo...

Blagica Spirić (70) sa 17 godina bila je Karanfil devojče! Danas lepa penzionerka rado se prisetila dana kada se na nagovor brata 1971. našla na bini čuvenog hotela "Vranje" sa ostalim devojkama...

- Te godine izbor nije bio u Banji, već u Vranju. Bilo je prijavljeno 25 devojaka, a u uži izbor ulazilo je nas 12. Svako u publici je dobijao po jedan karanfil koji im je služio pri glasanju. Ispred svake devojke se nalazio zemljani ćup i publika je svojoj kandidatkinji ostavljala karanfil. Te večeri bilo ih je više od 300 u mom ćupu! - sa osmehom priča Blagica. 

A nije joj baš bilo po volji što ju je brat prijavio. 

- Bilo me je sramota da učestvujem, pa sam dva dana pre početka, otišla da povučem prijavu. Međutim, kada su me organizatori videli, nisu mi dozvoli da odustanem.

Imala sam 17 godina i stvarno nisam razmišljala o tome, ali brat je bio apsolutno ubeđen u moju pobedu, pa je tih dana stalno i govorio da ću pobediti - priča kroz smeh ova nekada najlepša Vranjanka.

Foto: Privatna arhiva

Blagica 1971.

Seća i sad, kaže, te treme koja ju ju obuzela na izlasku. 

- Kad sam izašla, dočekao me je takav aplauz, kao kiša! Noge, samo što mi se nisu odsekle!
Nosila sam žutu haljinicu, boju Vranja, a isto su bile obučene i ostale devojke. U mom ćupu bilo je više od trista karanfila, mnogo više nego u ostalim, tako da je pobeda bila ubedljiva - priča Blagica.

Nagradili su je odmorom u Grčkoj, dobila je garderobu, ali i šporet!

- Roditelji su bili presrećni, a brat je častio kog je stigao - uzdiše lepa Blagica i nastavlja: 

Foto: Privatna arhiva

Blagica 2023.

- Sad kad gledam izbore za mis i upoređujem sa ovim kakve smo mi imali 70'ih godina, razlika je velika. Devojke onda nisu bile nametljive, uglavnom je najlepšu birala publika, a što se moje pobede tiče, mislim da je presudilo moje vaspitanje i smernost - zaključuje Karanfil devojče iz 1971. 

Udala se posle, za Dobrivoja, dobili sina i ćerku...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set