• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.08.2023

11:05

Najstarija Leskovčanka ima 106 godina! Danica pamti i Prvi svetski rat

jugmedia.rs

Vesti

Najstarija Leskovčanka ima 106 godina! Danica pamti i Prvi svetski rat

Podeli vest

Danica Bulatović iz Leskovca zvanično je najstarija Leskovčanka! Pre nekoliko dana napunila je tačno 106 godina!

I ovog puta, na poklon od gradskih vlasti stigla joj je torta. Ne čuje dobro, teško i hoda, ali je svećice sa broja 106 sa radošću oduvala. 

Njen život je dostojan romana - pamti Prvi svetski rat, živela je u tri države, rodila petoro dece, a suprug joj je premnuo pre 26 godina.

Daničina životna priča mogla bi da se nađe u nekom romanu, piše jugmedia.rs.

Imala je samo tri meseca kada je 1917. sa majkom Dragunom i sestrom Marijom na silu odvedena u logor u Albaniju. Draguna, mudra i hrabra Crnogorka uspela je da sa nekoliko logoraša izvuče iz pakla i sigurne smrti svoju decu tako što je utekla čuvarima i vratila se u svoj dom u Kolašinu.

Za vreme Drugog svetskog rata Danica je živela na Kosovu, u Glogovcu, gde je ranjena u nogu.

- U to vreme Albanci su upadali u srpske kuće i otimali im šta su hteli. Neki Albanac hteo je da uzme njenu šivaću mašinu, ali ona nije dala, borila se sa njim. Kako bi je uplašio, pucao joj je u nogu. I danas ima ožiljak, ali mašinu je odbranila- ispričali su novinarima njeni najbliži.

Sa suprugom Blagojem koji je umro 1997. u Leskovcu, podigla je petoro dece, tri sina i dve ćerke. Ima dvetoro unučadi i još toliko praunučadi. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set