• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.09.2023

20:20

Najveća, a najmanje poznata svetinja manastira Tumane: Pročitajte ovu priču, nećete pogrešiti! (FOTO, VIDEO)

Manastir Tumane

Vesti

Najveća, a najmanje poznata svetinja manastira Tumane: Pročitajte ovu priču, nećete pogrešiti! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Čudotvorna ikona Majke Božije Kurskaja potiče iz jednog manastira iz okoline grada Kurska u Rusiji.

Predanje koje je od ruskih monaha do danas ostalo prisutno među žiteljima manastira i narodom, govori da je prilikom nemira tokom oktobarske revolucije jedan manastir u okolini Kurska do temelja spaljen. Monasi koji su pošli ka Srbiji, u njegovim ruševinama su pronašli netaknutu ikonu Majke Božije.

Poneli su je sa sobom i kao veliku svetinju doneli su je u Srbiju u Miljkov manastir gde je boravila sve do 1936. godine.

Foto: Manastir Tumane

 

 

Kada je Miljkovsko bratstvo premešteno u manastir Tumane 1936. godine, sa sobom su doneli i čudotvornu ikonu Bogorodice, smestivši je u kapeli Pokrova Presvete Bogorodice u novom tzv. „Ruskom konaku“.

- Manastir Tuman širom sveta je prepoznat po svojim svetinjama. Najveća među njima jeste ikona Presvete Bogorodice Kurskaja  Tumanska. Ova ikona vrlo je poštovana od strane vernog naroda. Mnogi bezdetni parovi tražeći utehu u svom stradanju i nemogućnosti da imaju poroda, obraćali su se molitveno Majci Božijoj kod ove čudotvorne ikone i zabeleženi su mnogobrojni slučajevi dobijanja poroda, a bilo je i drugih isceljenja. Neka bi dao Bog da nas i u ostalo vreme i mnogih dana našeg života štiti, čuva i prepozaje kao svoje - rekao je arhimandit Dimitrije, iguman manastira Tumane.

Ova sveta ikona proslavljena je mnogim čudesima, dobijanju poroda i nebrojenim isceljenjima koja su se pred njom zbila. 

- Ja sam lično izgubio svaku nadu da ćemo imati dete, nakon reči doktora pogotovo. Kada sam prišao ikoni, ja lično a verujem i supruga, nisam prišao jer to tako treba nego zato što sam verovao da može da pomogne, a vapio sam da pomogne. Taj vapaj koji dolazi iz srca, taj izraz boli i nemoći i molbe da se pomogne, to ću da pamtim do kraja svog života. Posle par meseci kada je izašla sa pozitivnim testom za trudnoću, svet se preokrenuo i radosti nije bilo kraja - kaže Branko Srdulović čija je supruga nakon molitve ispred ikone Bogorodice Kurskaje ostala u drugom stanju.

Foto: Manastir Tumane

 

 

Od posebnog je značaja spomenuti slučaj, kada je 60 ih godina XX veka ona ukradena, u nameri da kao relikvija i starina bude prodata na zapadu. Vagon u koji je bila smeštena se iz nepoznatih razloga zapalio i u njemu je sve izgorelo, pa čak i jedan od dvojice ljudi, koji su ikonu ukrali. Zaprepašćen događajem, drugi saučesnik vratio je neoštećenu ikonu u manastir, a po povratku u Gornji Milanovac stena ga je odnela u Dunav.

 
Drugi zabeležen slučaj, dogodio se pred početak i u toku rata u Bosni i Hrvatskoj. Tada je više puta od strane sveštenika, monahinja i vernoga naroda bilo primećeno, da je Majka Božija pomerala ruku na ikoni i spuštala je ispod srebrnog okova, a potom nakon izvesnog vremena vraćala na svoje mesto.

- Od 19. do 31. decembra 1992. godine bio sam ovde u Tumanu na službovanju. To je bila praksa pre nego odem na parohiju. Tada me je blaženopočivši episkop Sava poslao na službovanje u Tumane. Igumanija je bila mati Matrona i tada nam je celivajuća ikona uvek bila ova od Majke Božije Kurskaje. I tu smo tada doživljavali to da kada dođemo na bogosluženje i celivamo ikonu, vidimo je u ovakvom stanju da drži ruku i bebu Isusa kako sada drži, a posle bogosluženja, ta ruka bude spuštena skroz dole do okova. Bilo je tu još naroda koji je to video i monahinje tadašnje. Svi smo tome svedočili - kaže seštenik Spomenko Žarić.

Foto: Manastir Tumane

 

 

Sveta ikona čuvana je u kapeli manastira Tumana sve do 2010. Godine, kada je po blagoslovu Episkopa braničevskog g. dr Ignatija, preneta u manastirsku crkvu. Pred njom gori neugasivo kandilo i narod joj sa velikim usrđem pritiče, moleći blagoslov Bogomajke.

Ikona je urađena u rusko-vizantijskom stilu, pripada tipu vladimirske ikone i predpostavlja se da potiče sa kraja XVIII ili početkom XIX veka. Lik Bogorodice i Bogomladenca izuzetnu su lepo oslikana, kao i okov neobične lepote. Na njoj su do danas vidna oštećenja, nastala tokom vekova i usled mnogih progona i ratnih događanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set