• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

01.11.2023

10:36

Najmlađi dvorac u Srbiji se nalazi na samoj granici! Nalazi se na spisku najreprezentativnijih objekata, evo kako izgleda! (FOTO)

EPA/profimedia

Vesti

Najmlađi dvorac u Srbiji se nalazi na samoj granici! Nalazi se na spisku najreprezentativnijih objekata, evo kako izgleda! (FOTO)

Podeli vest

Poslednji u nizu izgrađenih dvoraca u Vojvodini, u periodu od osamnaestog veka do početka Drugog svetskog rata, Dvorac u Srpskoj Crnji, poznatijoj kao Đurina varoš, jer je u njoj rođen i odrastao jedan od najvećih srpskih romantičnih pesnika, Đura Jakšić, građen je u eklektičkom maniru, sa elementima klasicizma i baroka, sa pravougaonom osnovom, suterenom, prizemljem, spratom i potkovljem.

Nalazi se odmah pored glavnog puta koji vodi za Rumuniju, nekoliko desetina metara od graničnog prelaza, okružen je parkom na nekadašnjem imanju grofa Čekonjića, a u neposrednoj blizini majura "Julija". 

Najmlađi vojvođanski dvorac, osim lepote i fantastične mističnosti, ima zanimljivu istorijsku pozadinu, jer ga je sagradio nemački obaveštajac i general – Franc Nojhauzen, kojem je služio kao letnjikovac za odmor i lov. 

  - Ovo je jedini dvorac na području Banata koji je podignut za vreme Drugog svetskog rata, u periodu od 1941. do 1943. i to za potrebe visokog oficira nemačke okupacione vojske, a poslednji u nizu podignutih dvoraca u Vojvodini - kaže Dragan Daničić, zamenik predsednika opštine Nova Crnja, uz napomenu da ga je po predanju, za potrebe naručioca, projektovao nepoznati ruski zarobljenik, arhitekta.

Meštani pitome banatske varoši,naročito oni stariji, ponosni na svog arhitektonskog lepotana i sjajan kutak za odmor i uživanje, nerado pričaju o njegovoj prošlosti i činjenici da ga je za svoje potrebe sagradio nacistički general Franc Nojhauzen. 

- Nakon što je od 2018.godine proglašen za kulturno nasleđe, 2021. godine obuhvaćen je projektom zaštite kulturnog nasleđa “Dvorci Srbije”, a Vlada je krajem jula ove godine, na predlog Ministarstva kulture, donela odluku da se objekat zvanično nazove Dvorac u Srpskoj Crnji - nastavlja Dragan Daničić, ponosno ističući da je na ovaj način raskinuta veza dvorca sa čovekom koji ga je sagradio, kao i neslavnom istorijom koja ga je pratila.   

Foto: Opština Srpska Crnja

 

 

- Dobra stvar je to što je objekat sada i imenom vezan za mesto u kojem se nalazi i to je za nas najbolja odluka, a od kada smo, kao opština Nova Crnja,  preuzeli rukovođenje dvorcem, uz dodatno jmivanje i opremanje, započeli smo promociju dvorca i Srpske Crnje, koja ove godine obeležava značajan jubilej,  650 godina svog postojanja - dodaje Daničić.

Dvorac se nalazi na spisku najreprezentativnijih objekata u Srbiji, u njega su ugrađeni kvalitetni materijali, stepeništa od ružičastog mermera, dekorativne ograde i kapije od kovanog gvožđa, sa isprepletenim predstavama divljih životinja.

- Zaista fascinantno, stolarija je prvoklasna, od čiste hrastovine, a enterijer je skoro u potpunosti očuvan i luksuzno opremljen, u salonu prizemlja je sačuvan kamin, drvena kasetirana tavanica, dvokrako hrastovo lučno stepenište sa ogradom od balustera, zatim mermerni pod u holovima i parket u salonima, vrata sa pervazima i očuvanom bravarijom i vitraži u holu prvog sprata - naglašava Bojan Kojičić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu. 

 - Sjajan potencijal ovog objekta, koji nema prepreka ni kada su imovinsko-pravni odnosi u pitanju, moramo iskoristiti, jer osim samog objekta, kompleks čini i 14 hektara zemlje,  koji su predviđeni za izgradnju termalne banje - nastavlja zamenik predsednika opštine Nova Crnja, Dragan Daničić, uz napomenu da opština Nova Crnja, za izgradnju nove termalne banje na prostoru oko Dvorca, ima usvojena planska dokumenta i idejno rešenje za izgradnju termalne banje, koja bi pokrenula celokupnu privredu ove male opštine u srednjem Banatu.

Foto: Opština Srpska Crnja

 

 

Odlična vest, uglas poručuju meštani Srpske, ali i Nove Crnje i ostalih mesta u okolini, je što će uskoro početi izgradnja novog auto puta, tj. kraka brze saobraćajnice "Vojvodjanski osmeh", koja će po projektu, prolaziti tik uz Dvorac.

- Uradili smo projekat termalnog izvora u neposrednoj blizini dvorca, po tvrdnjama projektanata, voda je lekovita, a njena temperatura bila bi 43 stepena - ponosan je na ovaj podatak Dragan Daničić, ističući da su interesovanje za učešće u realizaciji ovog projekta, već pokazali investitori iz Kine, Italije, Mađarske i Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

- To je najznačajniji projekat u našoj opštini, korak po korak, idemo ka njegovoj realizaciji i nadam se da ćemo u narednom periodu sklopiti dogovor – ubeđen je Vladimir Brakus, predsednik opštine Nova Crnja.

- Realizacija ove ideje zavisi od volje investitora, mi smo spremni da u posao uđemo odmah, a onaj ko je ozbiljan u nameri da investira u izgradnju termalne banje, dovoljno je da pošalje pismo o namerama, koje bi potencijalno usvojila Skupština i izgradnja može da počne - dodaje Dragan Daničić.

Foto: Opština Srpska Crnja

 

 

Dvorac Srpska Crnja kao jedan od najvećih turističkih dragulja Banata, Vojvodine, pa i cele Srbije, uz još neka dodatna ulaganja, spreman je da odgovori zahtevima ideje buduće termalne banje i posete brojnih turista iz svih krajeva Evrope i sveta.

- Ovom kolosalnom građevinom, sa upečatljivom i veoma zanimljivom kulturno-istorijskom prošlošću, upravlja Turistička organizacija, dvorac je otvoren za posetioce svakog radnog dana, u funkciji su dve sale u prizemlju, u jednoj od njih se nalazi i originalni kamin, dok su na prvom spratu na raspolaganju pet  apartmana i na drugom devet soba - poručuje Nikola Tolčin, direktor Turističke organizacije Nova Crnja, uz napomenu da je pomenute prostore moguće iznajmiti za različite vrste proslava, seminara, tim bildinga, različite manifestacije i događaje. 

- Delegacija stručnjaka iz Francuske krajem prošle godine obišla je naš Dvorac, koji se našao na spisku 25 eminetnih objekata iz oblasti kulture i zaključak koji su javno izneli je, da je u dobrom stanju, uz kvalitetne materijale kojima je građen i obnovljen 2011.godine - dodaje na kraju Nikola Tolčin, ističući da je posebna osobenost što iza Dvorca u Srpskoj Crnji,  ne stoji priča o nekakvom plemiću, kao kod drugih vojvođanskih dvoraca, već o kontroverznom nacisti koji je službovao u Beogradu, a sebi podigao lovački dvorac, letnjikovac za odmor i uživanje.

 

Burna istorija prvog vlasnika dvorca

Rođen 1887. godine u Mercigu, u Nemačkoj, Franc Nojhauzen je karijeru započeo kao pilot u Prvom svetskom ratu, a vrlo brzo po njegovom okončanju, obreo se u Beogradu, najpre u jednoj auto-radionici, potom u uvozno-izvoznom preduzeću, a uz brojne stečajne afere, bekstvo u Bugarsku i povratak u Srbiju, karijeru je učešćem u brojnim korupcionaškim aferama, kao Geringov miljenik, vrtoglavim usponom, nastavio u Nacističkoj partiji.

Osim što su ga pratile britanske obaveštajne službe, nezapamćeno ratno bogaćenje koštalo je Franca Nojhauzena, uhapšen  je od strane nacista i poslat u logor, odakle su ga Amerikanci vratili komunističkim vlastima u Jugoslaviji, a kao čovek koji je znao puno, vrlo brzo je komunistički zatvor zamenio za pomaganje novim, crvenim vlastima u oblasti privrede, a nakon svoje iskupljujuće misije, vratio se u Nemačku, u Minhen, gde je i umro 1966. godine.

125 kilometara od Beograda

Dvorac u Srpskoj Crnji, udaljen je 125 km severoistočno od Beograda, i svega 100 metara od granice sa EU, na putu za Temišvar. Iz pravca Beograda i Novog Sada, do njega se najlakše dolazi putem od Zrenjanina ka Srpskoj Crnji.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set