• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer TV /Alo, Beograde

11.11.2023

16:32

(VIDEO) Najhrabriji među najhrabrijima! Zvali su ih "gvozdeni", a sa njima su bile i dve žene...

Informer TV/Alo, Beograde

Vesti

(VIDEO) Najhrabriji među najhrabrijima! Zvali su ih "gvozdeni", a sa njima su bile i dve žene...

Podeli vest

Najpoznatija jedinica u istoriji srpske vojske je Gvozdeni puk! Reč je o Drugom pešadijskom puku "Knjaz Mihailo" koji je u oslobođenje Srbije pošao iz Prokuplja u jesen 1912. sa 4. 655 oficira i vojnika i borio se do kraja Prvog svetskog rata!

Istoričar Darko Žarić iz Muzeja u Prokuplju, gde se nalazi i spomen-soba posvećena ovoj jedinici rekao je za Informer TV da se broj vojnika Gvozdenog puka tokom bitaka menjao.

- Posle prelaska preko Albanije, pa posle velikih bitaka na Ceru ili Kolubari bilo ih je 2.000 manje Prema nekim podacima svaki vojnik i oficir Gvozdenog puka bio je bar jednom ranjen. U spisima se navodi da je ova jedinica imala 5.600 ranjenih - kaže istoričar Darko Žarić.

Ljubomir Kojović bio je najhrabriji oficir Gvozdenog puka. Pošao je u rat 1912. i od rezervnog narednika, stigao do kapetana i postao najodlikovaniji vojnik. Neka od njegovih odlikovanja danas se mogu videti u spomen-sobi Gvozdenog puka u Prokuplju...

Foto: Informer TV/Alo, Beograde

Ljubomori Kojović, najodlikovaniji oficir Gvozednog puka

U slavu ove jedinice, u Prokuplju podignut je i spomenik, spomen-park i spomen-soba sa odlikovanjima i predmetima ratnika koje su ustupili njihovi potomci...

Foto: Informer TV/Alo, Beograde

Čuturica za vodu srpskog vojnika iz 1912. jedan od eksponata u spomen-sobi Gvozdenog puka

Pogledajte u prilogu emisije "Alo, Beograde" koje dve žene su bile u sastavu Gvozdenog puka. Jedna od njih je tra:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set