• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.11.2023

11:57

Blizanci poginuli na isti dan: Braća Orelj postali večni srpski heroji sa samo 20 godina!

sites.google.com

Vesti

Blizanci poginuli na isti dan: Braća Orelj postali večni srpski heroji sa samo 20 godina!

Podeli vest

Dva brata, blizanci Goran i Zoran Orelj iz Inđije položili su svoje herojske živote u ratnom vihoru 1994. godine, imali su tek 20 godina, a priča o njima ostaje kao nauk svima nama da rat i krvoproliće može doneti isključivo nesreću, smrt i majčinske suze za sinovima.

Blizanci Goran i Zoran rođeni su 1974. godine u Slavonskom Brodu. Rat u Hrvatskoj, dočekao ih je u srednjoj školi, tek što su završili su treću godinu. Slavonski Brod je većinski bio nastanjen Hrvatima, pa su Goran i Zoran, morali da pobegnu u Inđiju, gde su završili četvrtu godinu.

Nakon srednje škole, služili su kao artiljerci vojni rok u Somboru i Prištini. Zbog izuzetne spretnosti i obučenosti, iz Vojske Jugoslavije prelaze u Srpsku Vojsku Krajine, gde su obučavali starije borce kako da rukuju minobacačima. Nakon uspešno obavljenog zadatka, komanda brigade ih šalje u Banja Luku na doškolovanje za oficire.

Foto: sites.google.com

Zoran i Goran Orelj sa minobacačem

 

Pred sam kraj njihovog školovanja, počela je ofanziva Petog muslimanskog korpusa Armije BiH na Bihaćkom ratištu i ceo školski centar tamo je upućen, kako bi se zaustavilo napredovanje protivničke vojske. U ratnu zonu otišli su 29. oktobra 1994. godine i toga dana položili svoje živote na stubu otadžbine. Poginuli su na krupskom ratištu u toku kontraofanzivne operacije "Štit" Vojske Republike Srpske. Rođeni su zajedno, odrastali zajedno i poginuli zajedno za svoju otadžbinu jedan pored drugog, bilo im je samo dvadeset godina.

Danas streljački klub u Banja Luci nosi ime braće Orelj, a ostaće upamćeni kao jedne od hiljade žrtava koje su Srbi položili za odbranu svog naroda u svim regionima gde je naš narod vekovima živeo i na nama je da ih nikada ne zaboravimo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set