• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.11.2023

11:32

Mržnja koja nikad nije prestala! Istorijat napada na Srbe u Hrvatskoj

printscreen

Košarka

Mržnja koja nikad nije prestala! Istorijat napada na Srbe u Hrvatskoj

Podeli vest

Oni nas mrze iz dna duše, ali oni su kukavice, a proizvod svega toga su napadi na sportiste, trenere, decu, novinare...

Strašan incident u kojem su sinoć povrede zadobili beogradski novinari i jedan član upravnog odbora košarkaškog kluba Crvena zvezda, nažalost, samo je još jedan u nizu sramnih napada koji su se dogodili u komšiluku. I sigurno nije poslednji. Jer nije, kako neki u Srbiji vole da predstave iz samo njima znanih razloga, problem u ustaškom Zadru, već su naša deca i sportisti napadani i u Zagrebu, Varaždinu, Splitu, Dubrovniku...

Od prvih odlazaka naših klubova ili reprezentacija u Hrvatsku, pa evo do današnjeg dana, nije prestala mržnja i nisu prestali kukavički napadi. Ne govorimo ovde o navijačkim obračunima, već o sramnim napadima na goloruke sportiste, nekad čak i decu, na trenere i starije ljude od kojih su neki bili žrtve čak i u sedmoj deceniji života, kao i napadima na novinare...


Januar 2002. Zagreb


Tokom košarkaše utakmice Cibona - Partizan jedan navijač je uleteo na teren i pokušao da napadne igrače crno-belih, ali je zaustavljen u poslednjem trenutku. Tadašnji portparol Partizana Vladimir Sibinović pogođen je u glavu, pa je sa čalmom napustio Zagreb. Posle utakmice, kad su treneri dva kluba došli ispred ulaza u salu za konferencije, niotkuda su se pojavila nekolicina mladića i napali Duška Vujoševića. Jedan je uspeo da ga šutne nogom u rame.


Septembar 2004. Zagreb


Juniorski odbojkaši SCG i njihov selektor napadnuti su u Zagrebu. Nakon toga dodeljeno im je posebno osiguranje koje je povučeno posle 24 sata. Petorica dečaka sela su u kafić u sklopu dvorane gde je trebalo da igraju mečeve, a nedugo nakon toga prišla im je grupa mladića koji su počeli da ih vređaju i da im prete. Razlog sukoba bila je majica jednog odbojkaša s natpisom SCG, koju je on odbio da skine. Odbojkaši su odlučili da napuste kafić, međutim grupa koja ih je napala krenula je za njima. Anonimni očevidac izjavio je za Jutarnji list kako se guranje nastavilo i nakon što su odbojkaši izašli, a jednom momku je iscepana majica s natpisom SCG. 


Kako piše Jutarnji list, iste večeri u istom kafiću napadnut je i selektor odbojkaške reprezentacije SCG Milan Žarkovic koji je bio u trenerci s oznakama svoje zemlje. Napadači su ga napali prvo verbalno, a zatim su prevrnuli sto ispred njega.


Mart 2005. Zagreb


Troje srpskih novinara je teže, a dvoje lakše povređeno u incidentima koji su se odigrali u centru Zagreba i "Ledenoj dvorani" kada su hrvatski huligani napali izveštače srpskih medija koji su doputovali na košarkaški meč Cibona - Hemofarm, odnosno rukometnu utakmicu Zagreb - Partizan.


Uoči revanš utakmice rukometnog Kupa pobednika kupova kamenovan je autobus u kome su se nalazili beogradski novinari. Autobus je ostao bez stakala, zasipali su ga kamenjem, udarali štanglama, čak je jedan huligan poneo skiju kojom je razbio prozor i pokusavao da udara novinare. Policije dugo nije bilo, ali je na svu sreću stigla pre nego što je došlo do teših povreda ili tragedije. Novinare i članove kluba su potom smestili u jedan manji hotel iz kojeg su ih potom u malim grupama kombijima prebacivani do dvorane.

 

 

 


Vrhunac incidenata odigrao se u samoj hali kada je nekolicina navijaca Zagreba zasula tvrdim predmetima beogradske novinare koji su pokušali da uđu u dvoranu. Novinar televizije Studio B Ljubiša Petrović pogođen je u glavu i zadobio je posekotinu iza uva. Novinarka BK Televizije Milica Babić povredila je nogu bežeći od predmeta koje su navijači bacali sa tribina. 


Istog dana pretučeni su i novinari vršačke televizije Banat koji su došli u Zagreb da izveštavaju sa košarkaške utakmice Cibona - Hemofarm. Snimatelji Goran Tadić i Dalibor Sporea zadobili su povrede glave, dok je asistentu snimatelja Dušanu Stojanoviću povredena šaka.


April 2006. Dubrovnik


Novinar i fotoreporter Glasa javnosti pretučeni su u Dubrovniku, gde su došli kako bi izveštavali sa utakmice, a autobus kotorske Auto-Boke na redovnoj liniji Split-Ulcinj kamenovan je na izlasku iz Dubrovnika. Novinari Dejan Ignjatović i fotoreporter Predrag Peđa Milosavljević pre početka utakmice šetali su Dubrovnikom kada ih je u jednoj uskoj ulici napala grupa od šest ili sedam huligana.


Oni navode da su napadnuti bez ikakvog povoda i verovatno zbog toga što su pricali srpski. 
- Trpeli smo udarce sa svih strana, po licu, po leđima, po nogama, po vratu. Imam nekoliko lakših povreda na licu. Kolegu Milosavljevića su oborili na leđa, imao je na sebi ranac sa opremom. Šutirali su ga, gazili su ga, ispostavilo se na kraju da su mu oštetili opremu koju je imao kod sebe, laptop i foto aparat - ispričao je tada Ignjatović.


Ignjatović navodi da je ceo incident gledalo više Dubrovcana, ali nisu smeli ili hteli da regauju. On navodi da im je, kad su se huligani razbežali, jedna žena ponudila pomoc, ali je navela da ne može da ih pusti u kucu jer se plaši.


Ignjatovic kaže da su se incidenti nastavili i u hali, gde je utakmicu, kojoj je prisustvovalo oko pet hiljada navijaca domace ekipe, obezbedivalo samo desetak policajaca: "Mi smo tamo kao na streljani. Gadali su nas svim i svacim. Nekoga su pogodili u celo, cini mi se kovanicom. Ono što su uzvikivali to je vec nešto što je postalo standardno na našim prostorima".


Januar 2009. Split


Košarkaši Crvene zvezde napadnuti su na splitskom aerodromu na povratku s utakmice NLB lige održane na Gripama, a u kojoj su svladali domaće košarkaše Splita 72:67. Šef sigurnosti splitskog aerodroma Ivan Đirilić opisao je da je u aerodromsku zgradu utrčalo 20-ak huligana koji su napali košarkaše dok su se ovi čekirali za povratak u Beograd.

I tad su hrvatski mediji pisalo kako je policija brzo reagovala i da nije bilo povređenih, ali su činjenice bile malo drugačije. Situacija nije bila nimalo bezazlena, a povređen je Amerikanac Olens koji je zaradio posekotinu iznad kolena.


"Igrači i rukovodstvo kluba su se razbežali po aerodromskoj zgradi, prilikom čega su jedan igrač i jedan član Zvezdine delegacije povređeni", pisali su hrvatski mediji, iako su svedoci tvrdili da su napadači koristili motke, kamenje i polomljene flaše.


Januar 2009. Zadar


Srpski rukometaši, koji su u Hrvatskoj učestvovali na Svetskom prvenstvu i prvi fazu takmičenja odradili u Poreču, dočekani su potom u Zadru "na nož"! Od kompletne srpske delegacije samo su rukometaši i članovi stručnog štaba bili smešteni u hotelu gde i sve ostale reprezentacije, jer je tako zahtevala Svetska rukometna federacija, ali je za bezbednost Srba bilo zaduženo čak 50 policajaca! Novinare je policija odvela u Biograd, zbog bezbednosti, a tamo su bili maltene kao u zatvoru.


- Izlazaka napolje i odlazaka u Zadar nema bez konsultacije sa nama. To je za vaše dobro i nadamo se da ćete ispoštovati naš zahtev - rekao je načelnik policije srpskim novinarima.


Novinarska ekipa je u mini busu odlazila svakog dana na trening reprezentacije, konferenciju za medije i utakmice, ali uvek uz pratnju nekoliko policijskih automobila i svakog dana drugačijom rutom u odnosu na dan ranije. Sve to, naravno, u strahu od incidenata i napada.


Inače, uoči dolaska srpske reprezentacije u Zadara, tadašnji gradonačlenik Živko Kolega uklonio je sa gradskog trga zastave svih učesnika Svetskog prvenstva pod izgovorom da je narodu smetala srpska trobojka.


- Ako ne možemo da uklonimo samo srpsku zastavu, onda se nijedna neće vijoriti u Zadru - rekao je tom prilikom.


Oktobar 2009. Varaždin


Tadašnjeg direktora mlađih selekcija Fudbalskog saveza Srbije, Milovana Đorića, koji je u tom trenutku imao 64 godine, napala je u Varaždinu grupa Hrvata. Prema Đorićevim rečima, na njega je nasrnulo sedam ili osam momaka jer je nosio jaknu sa grbom reprezentacije Srbije. Hrvatski Indeks je pisao da su bila samo trojica napadača i da je policija sprečila veći incident.


Đoriću je pomogao lokalni meštanin koji ga je odveo u obližnju prodavnicu odakle su pozvali policiju koja je došla u roku od nekoliko minuta.


Nekadašnjem fudbaleru je u bolnici pružena medicinska pomoć, a konstantovane su mu lakše povrede lica.


Decembar 2010. Zadar


Košarkaši Partizana po zlu pamte gostovanje Zadru 2010, ne samo zbog poraza, već i zbog toga što je njihov autobus kamenovan, a najdeblji kraj izvukao je trener Vlada Jovanović! Nešto pre 20 časova, odmah po završetku utakmice, na području zadarskog naselja Beli Breg kamenjem je napadnut autobus u kojem su se nalazili igrači beogradske ekipe. Jedan je razbio staklo i pogodio Vladu Jovanovica u lice. 


- Srećom, samo ga je okrznuo, tako da mu je lice malo isečeno i natečeno - rekao je sportski direktor crno-belih Dragan Todorić.


List Slobodna Dalmacija navodi da je uz oštećeni lim razbijeno i nekoliko stakala na autobusu koji je u vlasništvu zadarskog preduzeća "Liburnija" kojim se inače najviše služe košarkaši Zadra. 


Septembar 2016. Zagreb


Dvadesetak maskiranih osoba napalo je u Zagrebu ispred restorana Mekdonalds šestoricu mladih srpskih vaterpolista koji borave u glavnom gradu Hrvatske na kadetskom vaterpolo turniru. Jednom vaterpolisti je slomljen prst, a više njih je zadobilo udarce u glavu šipkama i rukama. Vaterpolisti nisu zadobili unutrašnje povrede, rekao je Dragan Tomaševic, otac jednog vaterpoliste.

 

Foto: printscreen

 

 


- Naša deca su normalno jela u 'Mekdonaldsu', nije bilo nikakvih provokacija, a prilikom izlaska iz restorana napadnuta su šipkama. Očigledno je sve bilo organizovano, čim su znali da su vaterpolisti iz Srbije - rekao je Tomašević, koji je zajedno sa još nekoliko roditelja odmah otputovao u Zagreb.


Novembar 2016. Split


Grupa strelaca iz Srbije, u kojoj su bili Damir Mikec, Duško Petrov, Zoran Vujic, Srđan Jovanović, kao i hrvatski reprezentativac Uroš Kačavenda, napadnuti su u subotu na jednom parkingu u Splitu.


- Kad smo na parkingu prošli kraj sedmorice mladića, krenuli su za nama. Kad smo ušli u automobil, potrčali su i počeli da vicu, prete i stigli su nas. Pokušavali su da otvore svaka vrata, izvuku nas napolje, udarali su po automobilu. Na srecu, uspeo sam brzo da upalim automobil, a posle su još pedesetak metara trčali za nama. Ne znam kako su prepoznali da smo iz Srbije, jer nismo imali beogradske tablice, možda po nalepnici za registraciju na staklu. Za dlaku smo izbegli napad. Bitno je da smo prošli bez povreda, ali svi smo bili vrlo uznemireni - opisao je Mikec.


Februar 2019. Split


Trojica vaterpolista Crvene zvezde napadnuta su u centru Splita štanglama i palicama i zadobili su lakše povrede. Oni su sedeli u ranim popodnevnim časovima u centru Splita u kafiću, kada ih je napala grupa momaka. Vaterpolisti su na sebi imali majice i trenerke sa obeležjima kluba, kada im je prišla grupa mladih muškaraca i zatražila da ih skinu. Ubrzo je došlo do guranja i tuče. 

 

 

 


Jedan od vaterpolista, tačnije golman Aleksandro Kralj, spasao se skokom u more, dok su ostali bežali.

Tek po dolasku policije Kralj je izašao iz vode, dok su se ostali vratili u hotel.

- Da nisam skočio u more ubili bi me - rekao je Kralj nakon dolaska policije i lekarske ekipe.

Hrvatski sajt Indeks naveo je da su neki od okupljenih Splićana želeli da mu pomognu da izađe iz vode, dok su drugi uzvikivali: "Ipak je on četnik".

 

Za sve to vreme hrvatski klubovi su redovno gostovali u Srbiji, od Subotice do Niša, u raznim sportovima, baš kao i hrvatske reprezentacije, ali ne pamti se kad su bili napadnuti! Dlaka s glave nije falila igračima Cibone, Kroacije, Rijeke, Zadra, Splita, vaterpolistima, košarkašima, fudbalerima, čelnicima klubova, ni funkcionerima saveza, a naročito kolegama novinarima. 
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Lider ZLF - Lažov od starta!

Prekjuče 21.6.2024. godine, na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda, jedan od novih lidera stranke Zeleno levi front (Ne davimo Beograd), Branislav Dimitrijević, je u svom prvom obraćanju pred Skupštinom grada, masno slagao.

23.06.2024

18:42

TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)
Live TV

Imamo li nade protiv Danske? Selektor Stojković dao jednu od njegovih antologijskih izjava! (VIDEO)

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi izovorio je legendarnu rečenicu pred odlazak u Lisabon: "Kakav bre plasman za Svetsko prvenstvo?" Tada smo pobedili. Da li ste mu verovali kada je rekao da ne treba da brinemo i da će odvesti Srbiju na Evropsko prvenstvo? Evo nas danas u Nemačkoj! Šta možemo da očekujemo u utakmici protiv Danske? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su bivši reprezentativac Predrag Mijatović i novinar sportske rubrike Informera Ljubiša Vidović. Uživo u program javio se i Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije.

23.06.2024

12:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija