• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. O.

24.11.2023

18:40

Šta mislite - koliko je sova trenutno u Kikindi? Prebrojali su ih! (FOTO)

M. O.

Vesti

Šta mislite - koliko je sova trenutno u Kikindi? Prebrojali su ih! (FOTO)

Podeli vest

Kikinda je najveće zimovalište sova ušara a prva "Sova patrola" u organizaciji Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije prebrojala ih je u užem centru grada zajedno sa učenicima osnovnih škola i gostima iz Zrenjanina.

- U ovom trenutku u Kikindi ima sigurno više od 230 sova. To je više nego ranijih godina, a ostaje nam da završimo brojanje do kraja. Ono što je dobro jeste da su ptice i dalje u Kikindi, mirne su, navikle su na ljude. Posebno nas raduje što su deca bila sa nama u "Sova patroli". Svake godine sve više znaju o sovama, imaju dosta motivacije, žele da ih sačuvaju, vole prirodu i to je ono što je vrlo važno. Nema drugog mesta na svetu koje može biti važnije od Kikinde - istakao je Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Foto: M. O.

Osnovci iz Kikinde i gosti iz Zrenjanina kao učesnici u "Sova patroli"

Slogan Turističke organizacije "Sove Kikindu svetu preporučuju" svake godine potvrđuje da je turista sve više na severu Banata.
- Početkom decembra dolazi devetoro turista iz Velike Britanije, a još jedna grupa krajem meseca.
Posebno nas raduje što su turističke ture za decembar 2024. godine već raspodate, tako da moramo
da vodimo računa da ne dolazi previše ljudi, kako se ptice ne bi uznemiravale. Jedna turistička agencija dovodi samo fotografe iz Velike Britanije, Kanade, SAD- otkrio je Ružić.

Od početka novembra, pa sve do aprila, Kikinda je najveće zimovalište sova ušara ili utuna (lat. Asio otus) na planeti. U ovom lepom banatskom gradu, 2009. godine, izbrojano je čak 719 malih ušara, dok ih je samo na jednom drvetu bilo više od 200. Ta godina do sada se nije ponovila, a ljubiteljima ptica i lokalnoj samoupravi postavila je novi zadatak- što veće pošumljavanje ovog dela banatske ravnice.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set