• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.12.2023

16:39

Od četiri naše rakije, dve u top 10 na svetskoj rang listi! Dragačevci oduševljeni!

Shutterstock

Vesti

Od četiri naše rakije, dve u top 10 na svetskoj rang listi! Dragačevci oduševljeni!

Podeli vest

Srpska žestoka pića visoko se kotiraju u svetu, a popularni Tejst atlas, koji periodično rangira kulinarske specijalitete ali i nacionalna pića širom sveta, objavio je listu najboljih žestina, među kojima su od četiri srpska pića, dva završila u top 10.

Viljamovka je zauzela lepo šesto mesto, a odmah iza nje na sedmom je dunjevača.

Visoko pozicinirana viljamovka, prava je kraljica među žestokim pićima, koja rame uz rame stoji sa meksičkom tekilom i škotskim viskijem. Međutim, ne bi je bilo da nema istoimene kruške od koje se i pravi. Borko Karadžić iz dragačevskog sela Goračići ovo voće uzgaja na šest i po hektara i ima oko 5.000 stabala.

- Na viljamovci treba voditi računa i o rodu ali i o voćnjaku, da se održava u kondiciji da bi svake godine dobro rađao, jer ako ako ne vodimo računa može doći od toga da rod ne bude prikadan, odnosno ne bude adekvatan sledeće sezone. Zasad kruške je kao član porodice, morate da vodite računa, da se neguje i pazi. Svakom stablu treba posebno prići i na svoj način obraditi, jer svakom treba posebna nega, kao detetu- kaže Borko.

Ovaj domaćin godinama se bavi i prozvodnom rakije koja je dostigla veliku slavu. Proces proizvodnje rakije od ove vrste kruške nije jednostavan, a ni kratak.

- Viljamovka mora da odleži najmanje tri godine i čeka put do konzumenata na svetsko tržište. Iz mog podruma rakija nikada nije izašla mlađa od tri godine i obišla je sve kontinente. Nema države gde se ne pije i sama potvrda tome je velika potražnja na domaćem i stranom tržištu - dodaje Borko.

Ono što je svim proizvođačima drago, jeste činjenica da je rakija od kruške viljamovke osim brojnih priznanja dobijenih za nebrojeno mnogo kafanskih stolova, sada redovna dobija i ova svetska.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set