• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G. R.

12.12.2023

16:11

Čamac star tri veka, izvukao iz reke i isekao za potpalu! Živorad je ovih dana otkrio takvu "grdosiju", a evo šta će s njom...

G. R.

Vesti

Čamac star tri veka, izvukao iz reke i isekao za potpalu! Živorad je ovih dana otkrio takvu "grdosiju", a evo šta će s njom...

Podeli vest

Iz Drine kod Badovinaca, u Mačvi, izvađen je izuzetno vredan primerak monoksila, čamca koji je u upotrebi bio pre tri veka, a koji je napravljen u komadu iz jednog hrastovog debla starog čitavih šest vekova!

Tako je bilo i pre četiri godine na Drini u Crnoj Bari. Pronađen je manji monoksil, ali je isečen motornom testerom pre nego što su o tome saznali stručnjaci koji brinu o prošlosti Mačve!

Ovaj, koji je izvukao Živorad Rokić, na sreću, neće poslužiti za potpalu. Opština Bogatić je
odlučila da ga otkupi i smesti u
muzej na otvorenom u Etno-parku u Sovljaku, gde će biti
jedinstvena turistička atrakcija.

Živorad je ispričao kako je sa izvlačenjem ovog "plovila" baš bilo povuci-potegni. 

 - Video sam ogromno udubljeno drvo. Pojma nisam imao šta je, pa sam ga izvukao na obalu uz pomoć prijatelja. Nije bilo lako, šest dana je trajalo izvlačenje. Do pola ga je otkopala brza reka, a druga polovina je bila zatrpana šljunkom pa smo ga otkopavali mašinama i ručno sajlom izvukli na suvo - ispričao je Rokić.

Značajno otkriće iz dubine Drine pregledali su stručnjaci Gordana Karović iz Muzeja nauke i
tehnike, Zoran Tošić iz Muzeja Jadra u Loznici i Branislav Stanković iz Narodnog muzeja u Šapcu
koji su potvrdili da je Rokić iz Drine izvadio veoma vredan istorijski eksponat prošlosti Mačve
koji mora da se sačuva u muzeju.

- Ovaj monoksil je tumbas na kojem je stajala vodenica u 18. veku.

Foto: G. R.

Ovaj monoksil je dugačak 11 metara, a hrast od kojeg je napravljen rastao je u šumi još sredinom 15. veka, tvrde stručnjaci

To se uočava po detaljima na njemu, na primer gde su bile grane, a na osnovu prečnika koji je oko 1,5 metra, pretpostavlja se da je deblo bilo prečnika tri metra pre nego što je izdubljeno - kaže istoričar Branislav Stanković iz šabačkog Narodnog muzeja.


U prošlosti je na Drini bilo dosta vodenica koje su stajale na dva tumbasa, malom i velikom. Po obliku, spojevima i detaljima koji potvrđuju da je vezivan kao što su u prošlosti tumbasi čeličnim konopcem vezani za obalu i podupirani gredama, zaključeno da je ovaj koji je izronio posle 300 godina uprao tumbas koji je imala svaka vodenica na Drini.
- Ne dešava se često ovakvo otrkiće. Ovo je tek drugi monoksil koji je izvađen iz Drine. Prvi je pronađen pre 12 godina, konzerviran je i nalazi se u Muzeju Jadra u Loznici - dodao je Stanković.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set