• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. K.

14.12.2023

19:19

Da li znate da je Štraus komponovao svoj čuveni valcer u blizini Novog Sada! Penzioneri ga obožavaju!

S. K.

Vesti

Da li znate da je Štraus komponovao svoj čuveni valcer u blizini Novog Sada! Penzioneri ga obožavaju!

Podeli vest

U susret božićnim i novogodišnjim praznicima u Domu za smeštaj starih lica u Futogu, u organizaciji Udruženja građana "Dunavska sonata" održan je koncert klasične muzike.

Počeo je baš kompozicijom "Na lepom plavom Dunavu" koju je, priča se, Johan Štraus Mlađi komponovao baš u Futogu, i to nedaleko od Doma za stare, u Dvorcu grofa Koteka.

Danas se tamo nalazi Dom učenika Poljoprivredne škole, ali 1847. godine Štraus je boravio u dvorcu i inspirisan prirodnim lepotama, navodno je, napisao prve note i osnove čuvenog valcera, koji je premijerno izveden tek 20 godina kasnije.

Foto: S. K.

Penzioneri Momir i Slavica zaplesali valcer

Uz prve taktove dobro poznate kompozicije starina Momir Radić (86) iz Inđije zaplesao je sa nešto mlađom prijateljicom Slavicom.

- Ovaj koncert me je razveselio i vratio u vreme kada sam igrao u КUD "Abrašević" u Beogradu. Nadam se da će biti češće ovakvih koncerata, jer je ovo lepa prilika da se družimo – rekao je Momir.

Pijanista Jožef Riter i violinistkinja Branislava Jovanov više od sat vremena izvodili su dela Štrausa, Šostakoviča, Bramsa, Pjacole i Bokerinija.

Foto: S. K.

Udruženje "Dunavska sonata" sledeći koncert organizuje 20. decembra u Domu za stare na Novom Naselju

- Posle koncertnih serija na novosadskim pijacama "Hrana za uši" u vojvođanskim selima "Zrna", Udruženje građana "Dunavska sonata" organizuje novu seriju koncerata pod nazivom "Novogodišnja sonata".  Pored Doma za stare u Futogu, održaćemo koncerte u svratištu za beskućnike i na autobuskoj i železničkoj stanici – kaže za Informer Milica Trifunov, predsednica Udruženja "Dunavska sonata".

Ona dodaje da sve njihove aktivnosti imaju samo jedan cilj - da klasična muzika, kao nesumnjivo vrhunska umetnost dođe do što većeg broja ljudi, koji iz mnogobrojnih razloga nisu u prilici da prisustvuju koncertima klasike.

Ovo je drugi put da "Dunavska sonata" organizuje novogodišnje koncerte u domovima za stara lica, u svratištu za beskućnike i na autobuskoj stanici.
- Ovo je bio prvi koncert u okviru serije "Novogodišnja sonata" a sledeći je 20. decembra u Domu za stare na Novom Naselju - kaže Milica Trifunov.

 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set